Σκληρή ανακοίνωση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την συνέχιση της μη πίστωσης σε διαβητικούς από τα Φαρμακεία Σκληρή ανακοίνωση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την συνέχιση της μη πίστωσης σε διαβητικούς από τα Φαρμακεία
Σε μία πολύ «σκληρή» ανακοίνωση προέβη το απόγευμα της Δευτέρας 7 Αυγούστου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων – Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Η... Σκληρή ανακοίνωση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την συνέχιση της μη πίστωσης σε διαβητικούς από τα Φαρμακεία

Σε μία πολύ «σκληρή» ανακοίνωση προέβη το απόγευμα της Δευτέρας 7 Αυγούστου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων – Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η ανακοίνωση εξεδόθη ακριβώς την ώρα κατά την οποία ξεκινούσε η κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (ΦΣΠ).

Κύριο ερώτημα της συνεδρίασης ήταν η συνέχιση ή μη της άρσης της πίστωσης προς τους διαβητικούς ασθενείς – ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τα  αναλώσιμα υλικά του διαβήτη.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υιοθετεί καταφανώς και ρητώς τους ισχυρισμούς του ΕΟΠΥΥ για το θέμα των πληρωμών των φαρμακοποιών του λεκανοπεδίου.

Η ανακοίνωση, λοιπόν, της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει ως εξής:

“Θετικά φαίνεται να εξελίσσεται η αποπληρωμή των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα ο Οργανισμός.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, οι αποπληρωμές προχωρούν, ενώ μένει ανεξήγητος ο λόγος της συνέχισης των κινητοποιήσεων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους στην ιστοσελίδα τους συνεχίζουν τη μη διάθεση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για το σακχαρώδη διαβήτη.

Ποιες είναι επιτέλους οι ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του ΕΟΠΥΥ απέναντι στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής με αποτέλεσμα να διατηρεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος κλειστά τα φαρμακεία;

Η ανησυχία των ανθρώπων με διαβήτη σε Αττική και Πειραιά εντείνεται συνεχώς, καθώς δεν έχουν επανέλθει σε κανονική και πλήρη λειτουργία τα φαρμακεία.

Την Παρασκευή 4 Αυγούστου ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριο Μπερσίμη, με κύριο θέμα την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων ατόμων με διαβήτη και πώς αυτοί θα μπορούν να προμηθεύονται στο επόμενο χρονικό διάστημα το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό τους και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Διευκρινίστηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ για να εξασφαλίσει τους ανθρώπους με διαβήτη θα «ενεργοποιήσει» τη συγκεκριμένη επιλογή στην περίπτωση που η «αναστολή πίστωσης» αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για το σακχαρώδη διαβήτη των φαρμακοποιών συνεχιστεί και μόνο τότε.

Συμπεραίνουμε πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τη συνέχιση αναστολής της πίστωσης από τα φαρμακεία της Αττικής. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη της Αττικής δεν θα γίνουν υποχείρια κανενός συμφέροντος και αναμένουμε να μπει σε εφαρμογή η εν λόγω εναλλακτική επιλογή του ΕΟΠΥΥ.

Παρά το θέρος, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι σε εγρήγορση και υποστηρίζει τους ανθρώπους με διαβήτη με κάθε τρόπο.

Τα γραφεία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα παραμείνουν κλειστά από τις 7 έως τις 20 Αυγούστου. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση, εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e mail της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, [email protected]“.

Λίγη μόλις ώρα νωρίτερα, επίσης το απόγευμα της Δευτέρας 7 Αυγούστου, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υποστηρίζει ότι σχεδόν έχει αποπληρώσει τους φαρμακοποιούς του ΦΣΠ, ενώ οι φαρμακοποιοί του ΦΣΑ βρίσκονται λίγο μόνο πιο πίσω από τους συναδέλφους τους του Πειραιά, όσον αφορά τη ροή των πληρωμών.

Το κύριο ερώτημα είναι το εξής:

Εάν οι ισχυρισμοί του ΕΟΠΥΥ έχουν πραγματική βάση, τότε με ποια πραγματικά επιχειρήματα  πείθονται περισσότεροι από 4.000 φαρμακοποιοί του λεκανοπεδίου να συνεχίζουν την κινητοποίησή τους;

Μας λέει ο ΕΟΠΥΥ ότι οι φαρμακοποιοί του λεκανοπεδίου βρίσκονται σε κινητοποίηση, ενώ έχουν εξοφληθεί για Ιανουάριο και Φεβρουάριο;

Η εν λόγω ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, λοιπόν, έχει ως εξής:

«Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται και κατά το μήνα Αύγουστο η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής όλων των παρόχων υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για υπηρεσίες και παροχές προς Ασφαλισμένους και δικαιούχους περίθαλψης του Οργανισμού σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά ο χρόνος πληρωμής των φαρμακείων για τη χορήγηση φαρμάκων προς τους Πολίτες έχει περιοριστεί σημαντικά από 90 ημέρες το 2015, σε 60 ημέρες το 2017.  Συγκεκριμένα, σήμερα 7 Αυγούστου αποζημιώθηκαν τα φαρμακεία για τις υποβολές που κατατέθηκαν τον Ιούνιο (υποβολές φαρμάκου μηνός Μαΐου) συνολικού ύψους 152.303.676 ευρώ. Μέχρι τέλος του μήνα τα φαρμακεία αναμένεται να αποζημιωθούν τις υποβολές που κατατέθηκαν τον Ιούλιο και αφορούν δαπάνη φαρμάκου μηνός Ιουνίου.

Ειδικά για την κατηγορία υλικών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών και σκευασμάτων ειδικής διατροφής, τα οποία από 1ης Ιανουαρίου 2017 χορηγούνται και  από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς προπληρωμή  (δωρεάν ή καταβάλλοντας τη προβλεπόμενη συμμετοχή) για τους δικαιούχους, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανακοινώνει ότι μέχρι κα σήμερα, 7 Αυγούστου:

  • Το ποσοστό εκκαθάρισης των υποβολών μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ξεπερνά το 95% και το 91%, αντίστοιχα, του συνόλου των υποβολών σε όλη τη χώρα.
  • Το ποσοστό πληρωμής ανέρχεται σε 83% για τον Ιανουάριο και σε 73% για τον Φεβρουάριο για τα φαρμακεία όλης της χώρας. Αντίστοιχα, το ποσοστό πληρωμής των φαρμακείων του Πειραιά είναι στο 90% (Ιανουάριος) και στο 84% (Φεβρουάριος) και της Αττικής στο 81% (Ιανουάριος) και στο 60% (Φεβρουάριος).
  • Σύμφωνα με την πορεία πληρωμών, η διαδικασία για τις υποβολές των φαρμακοποιών μηνός Μαρτίου για τα συγκεκριμένα υλικά, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η όποια καθυστέρηση οφείλεται στη νέα διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης  που εφαρμόζεται  για πρώτη φορά στις υποβολές των φαρμακείων ενώ τα θέματα που προέκυψαν κατά τη πρώτη λειτουργική εφαρμογή της ως άνω διαδικασίας αντιμετωπίζονται.

Επιπρόσθετα, σημαντική εμπλοκή στην επιτάχυνση της διαδικασίας σημειώνεται λόγω της καθυστέρησης μέρους των παρόχων να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους (π.χ. ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα). Για το λόγο αυτό ζητείται η συνδρομή τους και άμεσα να προσκομίσουν τα απαιτούμενα παραστατικά και δικαιολογητικά.

Για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ο Οργανισμός προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Περιφερειακών Διευθύνσεων.  Παράλληλα, η διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για τη διευθέτηση θεμάτων που απασχολούν τα μέλη της”.

Του Βασίλη Βενιζέλου

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares