Μέτρηση ζαχάρου με απλή τοποθέτηση του δαχτύλου μας πάνω στην κάμερα του κινητού

Η τεχνολογία στις μέρες μας προχωρά ολοένα και περισσότερο, με πολλές εφαρμογές να κυκλοφορούν για τα “έξυπνα” κινητά, που βοηθούν τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή.

Ειδικά για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, υπάρχουν εφαρμογές για τη ρύθμιση ινσουλίνης, την ασύρματη μέτρηση του σακχάρου καθώς και για τον υπολογισμό μονάδων με βάση το φαγητό που καταναλώθηκε.

Η μοναδική εφαρμογή Epic Health, είναι μια εφαρμογή που βρίσκεται σε εξέλιξη για 3 χρόνια και δοκιμάζεται κλινικά, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται από ομάδα επιστημόνων, ιατρών και καθηγητών. Οι τελευταίες αναβαθμίσεις έφεραν μερικές απίστευτες νέες λειτουργίες, ανάμεσα τους η μέτρηση της γλυκόζης δίχως τη χρήση τρυπήματος στα δάχτυλα, καθώς και τη δυνατότητα ανακάλυψης της προδιαβητικής φάσης, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν ριζικές αλλαγές προκειμένου ο διαβήτης Τύπου 2 να μη γίνει πραγματικότητα.
Η εφαρμογή λειτουργεί ως εξής:

  • Τοποθετείται το δάχτυλο πάνω από το φακό της κάμερας του κινητού μας τηλεφώνου.
  • Λαμβάνεται μια σειρά από κοντινές φωτογραφίες, οι οποίες μπορούν με ακρίβεια να δείξουν πληροφορίες για τη ροή αίματος του χρήστη. Αυτές με τη σειρά τους στέλνονται για ανάλυση μέσω διαδικτύου και ύστερα έρχεται στην οθόνη πλήρης ανάλυση των κρίσιμων στοιχείων, από το παλμό της καρδιάς, τη θερμοκρασία και την πίεση του αίματος, μέχρι το ρυθμό της αναπνοής και το κορεσμό του οξυγόνου που βρίσκεται στο αίμα.

Με λίγα λόγια, μέσω της κάμερας του κινητού μας τηλεφώνου που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, μπορούμε να έχουμε σε λιγότερο από ένα λεπτό και χωρίς να τρυπήσουμε να δάχτυλα μας μια μέτρηση γλυκόζης και άλλων πολύ σημαντικών στοιχείων του οργανισμού μας.
Αυτές οι λειτουργίες θα δίνουν επίσης τη δυνατότητα στον χρήστη να δει πως διάφοροι τύποι φαγητού επηρεάζουν το σώμα, όπως για παράδειγμα αν η κατανάλωση ενός ανθρακούχου αναψυκτικού αλλάζει τον καρδιακό παλμό, ή αν ένα πιάτο μπρόκολο “ρίχνει” την πίεση. Επίσης αυτό θεωρείται σημαντικό για όσους θέλουν να υπολογίσουν και να διαχειριστούν το βάρος του σώματος τους με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Οι περισσότερες ήδη υπάρχουσες συσκευές μέτρησης, είναι επεμβατικές (δηλ. με τρύπημα), με την Apple να παίρνει θέση και να δηλώνει ότι ένας μη επεμβατικός τρόπος μέτρησης των επιπέδων γλυκόζης θα αποτελούσε το “Ιερό Δισκοπότηρο”.
Μια ακόμα λειτουργία της εφαρμογής είναι η μέτρηση των επιπέδων αντίστασης στην ινσουλίνη, προκειμένου να φανεί αν είναι ο χρήστης σε προ-διαβητική φάση, σε μια πρωτοφανή ανακάλυψη, η οποία όπως λένε οι προγραμματιστές της εφαρμογής θα φέρει μεγάλη μείωση της εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2, επιτρέποντας να δουν και να αλλάξουν το τρόπο ζωής τους, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Αυτή η λειτουργία της εφαρμογής είναι η πρώτη από τις αρκετές εργασίες που έχει αναλάβει η εταιρεία να προσθέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Για να μετρηθεί η αντίσταση, η εφαρμογή υπολογίζει τις παρεκκλίσεις στον παλμό του χρήστη, που συνδέεται με τη συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα. Είναι σαφώς λιγότερο περίπλοκο και περισσότερο ακριβές από άλλους τρόπους υπολογισμού.

H ινσουλινοαντίσταση είναι ο μηχανισμός άμυνας του οργανισμού ενάντια στη γλυκόζη, που σε ακραία επίπεδα είναι τοξική ουσία. Βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου κάτω από τα 100 mg/dl και με τους περισσότερους ανθρώπους να καταναλώνουν 124 γρ. Ζάχαρης τη μέρα, είναι σημαντικό να διατηρείται η υγεία του οργανισμού. Η κατανάλωση μόλις μισού κουταλιού του γλυκού παραπάνω ζάχαρη από όσο χρειάζεται ο οργανισμός, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των νεύρων, καρδιοπάθειας, προβλήματα στην όραση και σε φλεγμονές.
Ο ιδρυτής και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που ίδρυσε την εφαρμογή, δήλωσε τα παρακάτω σχετικά με τις δυνατότητες του Epic Health να προλαμβάνει την “επίθεση” του διαβήτη Τύπου 2:
“Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ένα απλό πρωτόκολλο, το οποίο παρακινεί τον χρήστη ώστε να κάνει ένα μη επεμβατικό τεστ και αυτό μας επιτρέπει να πάρουμε όλες τις σημαντικές πληροφορίες με ένα συστηματικό τρόπο, που παράγει τα πιο σταθερά αποτελέσματα. Έχουμε καθιερώσει το πρωτόκολλο προκειμένου να εγκατασταθεί μια τιμή βασικής γραμμής και η καλύτερη ώρα για να γίνει το τεστ είναι το πρωί πριν από οποιαδήποτε κατανάλωση φαγητού η ποτού. Το πρωτόκολλο μας βασίζεται στο τεστ “νηστείας” για την παροχή βασικής γραμμής, που προηγείται ενός δεύτερου τέστ, 2 ώρες μετά το πρώτο γεύμα της ημέρας.
Είναι ένας τεράστιος οδηγός της αποτροπής, καθώς το πρώτο από τα προϊόντα γλυκόζης, στοχεύει όσους δεν έχουν διαγνωσθεί ή έχουν πιθανότητες για να εμφανίσουν διαβήτη. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάτι τέτοιο και είμαστε απίστευτα περήφανοι που μπορούμε να το προσφέρουμε στην κοινωνία”.
Η εφαρμογή βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές, αλλά θα είναι διαθέσιμη για δωρεάν λήψη σε συσκευές Android και IOS το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Total
29
Shares
Σχετικά άρθρα