Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κων/νο Γαβρόγλου, με θέμα: «Προβλήματα που αφορούν στην τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών στα σχολεία για τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη», απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 1, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, απαιτεί καθημερινά από τον πάσχοντα επαγρύπνηση και μία σειρά ιατρικών αποφάσεων και πράξεων: πολλαπλές μετρήσεις σακχάρου, ενέσεις ινσουλίνης, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και ανάλογη αντίδραση για λήψη ειδικών σκευασμάτων σε περίπτωση υπογλυκαιμίας ή για διόρθωση με ένεση ινσουλίνης σε περιπτώσεις υπεργλυκαιμίας, μέτρηση σακχάρου και λήψη ινσουλίνης πριν από τα γεύματα και πολλά άλλα.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη και ιδιαίτερα όσα από αυτά φοιτούν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, κατά την παραμονή τους στο σχολικό περιβάλλον, θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη από επαγγελματία υγείας. Απώτερος σκοπός είναι να μπορούν τα παιδιά αυτά να βρίσκονται με ασφάλεια στο περιβάλλον του σχολείου. Για όλα τα ανωτέρω υπάρχει η εγκύκλιος που αφορά την τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών (Αρ. πρωτ.: 87755 /Δ3-25.5.2017), προκειμένου να στηριχθούν και να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανωτέρω εγκύκλιο, αιτήματα για υποστήριξη από σχολικό νοσηλευτή γίνονται δεκτά, εξετάζονται και προωθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Είναι αδιανόητο, τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της, να υπάρχουν προβλήματα σε υπάρχουσες αιτήσεις που έχουν γίνει από το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς, όπως επίσης και πριν την έναρξη της φετινής και να μην έχουν ικανοποιηθεί, αφήνοντας χωρίς υποστήριξη τα συγκεκριμένα παιδιά. Συν τοις άλλοις, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που τους παρέχεται μεν η δυνατότητα ύπαρξης σχολικού νοσηλευτή, αλλά μόνο μία ή δύο ημέρες της εβδομάδας, κάτι που επίσης τα αφήνει ακάλυπτα, χωρίς επιστημονική υποστήριξη και συμπαράσταση, κατάσταση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους εξ αιτίας υπογλυκαιμικών ή υπεργλυκαιμικών επεισοδίων που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης.
Πιο συγκεκριμένα, στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχουν φτάσει καταγγελίες από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και από γονείς παιδιών με διαβήτη από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα η Αγία Παρασκευή, η Καβάλα, το Κιλκίς. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχει τοποθετηθεί κανένας νοσηλευτής, ενώ σε ελάχιστες ένας νοσηλευτής καλύπτει δύο ή και τρία σχολεία.
Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, τα οποία λόγω και του νεαρού της ηλικίας τους, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν από μόνα τους το βαρύ φορτίο της διαχείρισης του διαβήτη τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναλαμβάνει ένας εκ των δύο γονιών την απόλυτη διαχείριση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δουλέψει, ακόμη και αν έχει τη δυνατότητα αυτή, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού του στο σχολείο, όπου και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκει κλειστές πόρτες, με διευθυντές σχολείων να μην αφήνουν τους γονείς να κάνουν τα απαραίτητα για την υγεία των παιδιών τους.
Παράλληλα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει στον Υπουργό Παιδείας ότι μετά από ενημέρωση που έγινε στην Ομοσπονδία, στην Επιτροπή που εξετάζει τα αιτήματα αυτά, δεν υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός και για το λόγο αυτό το μόνο κριτήριο που τίθεται είναι το ηλικιακό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, για παράδειγμα, παιδάκι 7 ετών, το οποίο αυτή τη στιγμή φοιτά στη Β’ Δημοτικού, δεν μπορεί να έχει σχολικό νοσηλευτή, γιατί τα διαθέσιμα κονδύλια έφτασαν μόνο για την κάλυψη των θέσεων παιδιών μέχρι την Α’ Δημοτικού.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω, επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τίθεται ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς δεν μπορεί σε αυτές τις ευαίσθητες περιπτώσεις να υπερισχύει ή να είναι μοναδικό κριτήριο η ηλικία του παιδιού και να μην λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι ιδιαιτερότητες της πάθησης του παιδιού. Στην περίπτωση παιδιών με διαβήτη αυτής της ηλικίας είναι εξαιρετικά σημαντική η υποστήριξη από σχολικό νοσηλευτή, γιατί μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή του παιδιού.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απαιτεί από τον Υπουργό Παιδείας την άμεση τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών σε όσα σχολεία ανά την Ελλάδα έχει γίνει αίτηση για σχολικό νοσηλευτή.
Σχετικά άρθρα
ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Ημερίδα παχυσαρκίας και βαριατρικής
Επιστημονική ημερίδα με θέμα ’Παχυσαρκία και Βαριατρική & Μεταβολική Χειρουργική’ διοργάνωσε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία ο Όμιλος Εταιρειών…
Οι άνθρωποι με διαβήτη συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καταγγέλει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Αναδημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σχετικά με παρατυπίες στη διαδικασία κοστολόγησης των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων που αφορούν το…
«Δεν φοβάμαι τον θάνατο. Φοβάμαι μην αφήσω την κόρη μου μόνη της!» Μαριέττα Γιαννάκου
Το Glykouli.gr αποχαιρετά μια σπουδαία γυναίκα, τη Μαριέττα Γιαννάκου, που απεβίωσε στις 27/2 2022 σε ηλικία 71 ετών
Διαβήτης τύπου 1: Ο παράγοντας από τη βρεφική ηλικία που σχετίζεται με την εμφάνισή του
Διαβήτης τύπου 1: Ενώ τα αυτοαντισώματα είναι οι παραδοσιακοί δείκτες για την ανάπτυξή του, οι ερευνητές εκτόπισαν μικροβιακούς…