Εμβολιασμός ή όχι για τους διαβητικούς;

εμβολιασμός, εμβόλιο, διαβήτης, τύπου 1, τύπου 2, γρίπη, ίωση, λοίμωξη, αντισώματα

Έχοντας διανύσει τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την… καθιερωμένη εμφάνιση της εποχικής γρίπης. Οχυρό πρόληψης σηκώνουν το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, με τη χώρα μας να έχει εξασφαλίσει πλήρη επάρκεια εμβολίων και τις υπηρεσίες υγείας να βρίσκονται υπ’ ατμόν.
Η γρίπη είναι μια νόσος που ωφείλεται σε ιούς. Υπάρχουν 3 τύποι ιών, οι Α, Β και C. Στους ανθρώπους, οι ιοί τύπου Α και Β αποτελούν τα βασικά αίτια της γρίπης που προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και το μυοσκελετικό σύστημα (αρθραλγίες, μυαλγίες με έντονη σωματική καταβολή).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές και επωφελείς υγειονομικές παρεμβάσεις, αφού προλαμβάνει ετησίως 2-3 εκατομμύρια θανάτους ασθενών κάθε ηλικίας που νοσούν από λοιμώξεις. Αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν αναφερόμαστε σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
Ο σακχαρώδης διαβήτης (τύπου 1 και τύπου 2), είναι ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα που επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματος και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρές λοιμώξεις. Ακόμα και καλά ρυθμισμένος μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργική ικανότητα του ανοσποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να νοσούν συχνότερα αλλά και σοβαρότερα από ιογενείς αλλά και μικροβιακές λοιμώξεις.
Οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από επιπλοκές της γρίπης, και 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία για γρίπη. Τα ποσοστά θανάτου από πνευμονία εξ αιτίας της γρίπης μεταξύ των ατόμων με διαβήτη είναι διπλάσια στις χαμηλού βιωτικού επιπέδου τάξεις, σε αυτούς με καρδιακή η αναπνευστική ανεπάρκεια η άλλες συνυπάρχουσες σοβαρές παθήσεις και σε αυτούς με προχωρημένη ηλικία.
Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιάζονται ετησίως με το αντιγριπικό εμβόλιο. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα. Στους ενήλικες αρκεί να γίνεται μόνο μια δόση εμβολίου κάθε χρόνο. Μελέτε έχουν δείξει ότι επαναληπτική δόση του εμβολίου της γρίπης δεν προσφέρει στη βελτίωση της ανοσίας.
Φαίνεται ότι τα τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά ηπατίτιδας Β από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τα κρούσματα που καταγράφονται συνήθως σχετίζονται με τις συσκευές παρακολούθησης των επιπέδων γλυκόζης, λόγω κακής χρήσης τους ή ακατάλληλης επαναχρησιμοποίησης τους από άτομο σε άτομο. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, το εμβόλιο τηε ηπατίτιδας Β συνιστάται για τους επίνοσους διαβητικούς κάτω των 60 ετών, ενώ για τους άνω των 60 η απόφαση εναπόκειται στη κρίση του γιατρού που τους παρακολουθεί.
Μια άλλη συχνή και δυνητικά σοβαρή λοίμωξη στα άτομα με διαβήτη που προμαβάνεται είναι η πνευμονιοκοκκική νόσος. Στον όρο “πνευμονιοκοκκική νόσος” περιλαβάνεται μια ομάδα λοιμώξεων που προκαλούνται από το βακτήριο Streptococcus pneumoniae, γνωστό και ως πνευμονιόκοκκος.
Από μια οπτική γωνία
Τα εμβόλια είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους να προστατευθούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη από αυτές τις ασθένειες. Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι συνήθως ήπιες και υποχωρούν μόνες τους. Οι σοβαρές, ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Πέραν της καλής ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της καθημερινής άσκησης, τα εμβόλια αποτελούν σημαντικό παράγοντα της παρακολούθησης και της φροντίδας των ατόμων με διαβήτη, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το αντίθετο στρατόπεδο
Στον αντίποδα των παραπάνω, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, που θεωρούν ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν μόνο κακό ή ότι δεν είναι χρήσιμα για τον οργανισμό μας και τα αντισώματα του.
Το αντιεμβολιαστικό «κίνημα», ξεκίνησε από μελέτη του γαστρεντερολόγου Andrew Wakefield, με τίτλο: «Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children». Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet το 1998, συμμετείχαν 12 παιδιά και ο Wakefield ανακοίνωσε πως ανακάλυψε σύνδεση του εμβολίου MMR, με τη πρόκληση αυτισμού. Έρευνα όμως απέδειξε πως ο Wakefield είχε χρηματοδοτηθεί παράνομα από δικηγόρους που ειδικεύονταν σε μηνύσεις εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών, πως είχε αλλοιώσει τα δεδομένα των ανεξάρτητων συνεργατών και είχε προλάβει να καταθέσει μια πατέντα που αφορούσε τα μονά εμβόλια ιλαράς με σκοπό βέβαια να βγάλει χρήματα από αυτό. Μετά από τα στοιχεία αυτά ο Wakefield απολύθηκε από το νοσοκομείο που δούλευε και έχασε την ιατρική του άδεια.
Από τότε υπάρχουν μερικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια παράγουν είτε ζωντανούς είτε νεκρούς ιούς κατευθείαν στον ιστό του σώματός, βραχυκυκλώνοντας το κανονικό σύστημα προστασίας του ανοσοποιητικού στο σώμα σας στις αναπνευστικές οδούς και τις επενδύσεις των βλεννογόνων. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο ή ισορροπημένο όταν ο ιός εισάγεται με αυτό τον τρόπο, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Φυσική προστασία του οργανισμού
Όσον αφορά την προστασία του οργανισμού, υπάρχουν πολλές συνήθειες τρόπου ζωής που μπορούν να υιοθετηθούν όπως το να μείνετε ενυδατωμένοι, να κάνετε σωστή διατροφή, άσκηση, η αρκετή ώρα ύπνου και μείωση του άγχους, αλλά και θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να χρησιμοποιθούν για να ενισχυθεί η φυσική άμυνα του σώματος. Είναι η καλύτερη προστασία από το H1N1, την εποχική γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και οποιοδήποτε άλλο παθογόνο που έρχεστε σε επαφή.
Βέβαια, η οποιαδήποτε απόφαση είναι καθαρά στη δική σας κρίση. Εμείς απλά θελήσαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με αυτή την απόφαση, με στοιχεία και μελέτες από που παραθέτουν επιστήμονες. Θα θέλαμε να υπάρχουν ακόμα περισσότερες έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε οι αποφάσεις μας να είναι ακόμα πιο σίγουρες.
Τα εμβόλια στις μέρες μας δίνονται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δυστυχώς, η οικονομική κρίση και τα θλιβερά της αποτελέσματα αποτυπώνονται με τον πιο δηλωτικό τρόπο στα αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων ανασφάλιστων παιδιών που λόγω οικονομικής αδυναμίας των γονέων στερούνται των απαραίτητων εμβολίων.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα