Γιατί μια ξεχωριστή Εκδήλωση για Γυναίκες & Διαβήτη (Παρασκευή 24/11)

Νοσοκομειο Ερυθρος, “ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΔΙΑΒΗΤΗΣ” στο ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, είσοδος ελεύθερη, 24/11 στις 18.00 “ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΔΙΑΒΗΤΗΣ” στο ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,

Μπήκαν οι αφίσες στα Διαβητολογικά Κέντρα των Νοσοκομείων της Αττικής για την εκδήλωση «Γυναίκες και Διαβήτης» της Παρασκευής 24/11 στον Εκθεσιακό χώρο του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για να σας υποδεχτούμε όχι σε μια απλά ενημερωτική εκδήλωση, αλλά σε ένα ολοκληρωμένο «δρώμενο» που περιλαμβάνει ξενάγηση στην έκθεση: «Ο φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», μια έκθεση που δείχνει μέσα από οπτικό ακουστικό υλικό όλης την πορεία του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Την έκθεση ακολουθεί ένα επιλεκτικό πάνελ από εισηγήσεις γυναικών που αφουγκράζονται την ανάγκη να μιλήσουμε επιτέλους και ξεχωριστά για τις γυναίκες και τα δικαιώματα τους και στον χώρο της Υγείας.
Φυσικά από ένα τέτοιο δρώμενο δεν θα μπορούσαμε να μην είχαμε φροντίσει μια βασική έγνοια της κάθε γυναίκας που εκτός από υπέροχες ιδέες, έργα και πράξεις, γεννάει και παιδιά. Ένας υπέροχος παιδότοπος με την ασφάλεια νοσοκόμας από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών και συγκεκριμένα του Διαβητολογικού τμήματος αλλά και με δυο έμπειρες επαγγελματίες στον χώρο της δημιουργικής απασχόλησής των παιδιών, θα περιμένει να αγκαλιάσει τα μικρά μας πλασματάκια που αποτελούν τις μεγάλες μας ελπίδες του αύριο.
Η εκδήλωση ολοκληρώνετε με ένα γευστικότατο μπουφέ με άρτια εδέσματα αλμυρών και γλυκών γεύσεων, αναψυκτικών και ποτών.
Αν αναρωτιέστε γιατί χρειάζεται μια ξεχωριστή εκδήλωση για να μιλήσουμε για τις Γυναίκες και τον Διαβήτη αλλά και γενικά για τις Γυναίκες και την Υγειά, διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω ελάχιστα στατιστικά που ανακοίνωσε η Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη.
Να σημειώσουμε ότι οι Γυναίκες είναι το μεγαλύτερο κομμάτι ανέργου πληθυσμού, ότι οι Γυναίκες έχουν πιο περιορισμένη πρόσβαση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αυτό για τις χώρες της Δύσης γιατί αν μιλήσουμε για της χώρες της Ασίας και του Τρίτου Κόσμου τότε τα δάκρυα θα σκέπαζαν τα λόγια μας.
Ακριβώς λόγω της μη ισότιμης θέσης της Γυναίκας, ούτε καν της ισότιμης αμοιβής, η πρόσβαση της στο εκάστοτε Σύστημα Υγείας είναι εξίσου περιορισμένη και ως ανασφάλιστη εργαζόμενη και ως νοικοκυρά.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ Η ΔΙΕΘΝΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ, λέει:
Τα συστήματα υγείας θα πρέπει να δίνουν την πρέπουσα προσοχή στις συγκεκριμένες ανάγκες και προτεραιότητες των γυναικών.
Όλες οι γυναίκες με διαβήτη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βασικά διαβητολογικά φάρμακα, να αποκτήσουν γνώσεις πάνω στον διαβήτη και την διαχείριση του και στις πληροφορίες που χρειάζονται για πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Όλες οι γυναίκες με διαβήτη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες πριν τη σύλληψη έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες για να βελτιώσουν την ποιότητα της υγείας τους.
Οι έγκυες γυναίκες απαιτούν πρόσβαση σε φροντίδα, ενημέρωση και υποστήριξη για να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για αυτές και το παιδί τους.
Υποστηρικτικά Στοιχεία
1 στους 7 τοκετούς επηρεάζεται από διαβήτη κύησης.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη εκτιμά πως 20.9 εκατομμύρια ή 16.2% των τοκετών εμφάνισαν κάποια μορφή υπεργλυκαιμίας στην κύηση. Κατά προσέγγιση οι μισές γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης αποκτούν διαβήτη Τύπου 2 σε πέντε με δέκα χρόνια μετά τον τοκετό.
Οι μισές από όλες τις περιπτώσεις υπεργλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζονται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών.
Η πλειοψηφία των περιπτώσεων υπεργλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της κύησης ήταν σε χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων χώρες, όπου η πρόσβαση σε μητρική φροντίδα είναι περιορισμένη.
Οι στρατηγικές αντιμετώπισης του διαβήτη Τύπου 2 πρέπει να επικεντρωθούν στη μητρική υγεία και διατροφή και άλλες συμπεριφορές πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και τη θρέψη του εμβρύου και αφού γεννηθεί.
Οι προγεννητικοί έλεγχοι και οι επισκέψεις πρέπει να είναι συχνοί για την διατήρηση της υγείας στις νέες γυναίκες και την έγκυρη διάγνωση του διαβήτη και της υπεργλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η παρακολούθηση για τον διαβήτη και την υπεργλυκαιμία πρέπει να εισαχθεί στις βασικές υπηρεσίες υγείας και για έγκυες γυναίκες, έτσι ώστε να υπάρχει έγκυρη διάγνωση, καλύτερη και γρηγορότερη αντιμετώπιση αλλά και μείωση της θνησιμότητας.
Θα πρέπει οι υπάλληλοι υγείας να είναι εκπαιδευμένοι στη διάγνωση, αντιμετώπιση και διαχείριση του διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι παράγοντες κλειδιά για την υιοθέτηση υγιών τρόπων ζωής για την ευημερία των μελλοντικών γενεών.
Το 70% των υποθέσεων διαβήτη Τύπου 2 μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί απλά και μόνο με την υιοθέτηση ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής.
Το 70% των πρόωρων θανάτων στους νέους οφείλεται σε συμπεριφορές οι οποίες ξεκινάνε κατά την εφηβεία.
Οι γυναίκες, όντας μητέρες, έχουν τεράστια επιρροή στη μακροχρόνια υγεία των παιδιών τους.
Έρευνες έχουν δείξει πως οι μητέρες έχουν τον έλεγχο στη διανομή της τροφής, την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών τους.
Οι γυναίκες είναι οι φύλακες της οικιακής διατροφής, των συνηθειών και του τρόπου ζωής και έτσι έχουν τη δύναμη της αποτροπής του διαβήτη Τύπου 2  στις οικογένειες τους αλλά και ακόμα παραέξω. Όλα αυτά θα επιτευχθούν με τη σωστή ενημέρωση και προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.
Όλες οι Πληροφορίες για την Εκδήλωση της Παρασκευής 24/11, εδώ.
Glykouli.GR

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Αποσαφήνιση του όρου "αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης" ζητά ο ΣΥΔΑ με επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και τον καθηγητή κ. Τσιόδρα
Περισσότερα

Αποσαφήνιση του όρου "αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης" ζητά ο ΣΥΔΑ με επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και τον καθηγητή κ. Τσιόδρα

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και τον καθηγητή κύριο Τσιόδρα προκειμένου…