Βρήκαμε την ιστορία ενός γλυκού φίλου, ο οποίος είναι διαβητικός τύπου 2 εδώ και 14 χρόνια και κατάφερε κάνοντας δίαιτα να περιορίσει τη χρήση φαρμάκων. Επιπλέον, μας προτείνει 10 τρόφιμα που τον βοηθούν στην καθημερινή του διατροφή και τα περισσότερα από αυτά τα έχουμε ήδη σπίτι μας!
“Είχα διαβήτη τύπου 2 για 14 χρόνια. Η εύρεση του σωστού συνδυασμού τροφίμων και οι ρυθμοί μιας “φυσιολογικής” ζωής ήταν αρκετά δύσκολα να επιτευχθούν. Πριν από μερικούς μήνες, αποφάσισα να αρχίσω να τρώω “καθαρά”.
“Τι εννοώ λέγοντας “καθαρά”;”
Όχι επεξεργασμένο φαγητό
“Επίσης, δεν τρώω υδατάνθρακες όπως είναι οι πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί και η ζάχαρη οποιουδήποτε είδους. Τρώω πολύ μικρή ποσότητα φρούτων και μένω μακριά από τις σόδες, ακόμα και από αυτές που είναι διαίτης”.
“Τι έχει απομείνει; Πολλά. Χάρη σε αυτή τη δίαιτα δεν παίρνω πλέον φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2!”
Αυτά είναι τα καλύτερα 10 τρόφιμα που με βοηθούν να διαχειριστώ τον διαβήτη μου καθημερινά:
- 85% μαύρη σοκολάτα: “Όταν ήμουν παιδί και δοκίμασα την πρώτη μου Hershey’s Special Dark από την τσάντα με ανάμεικτες σοκολάτες, τρομοκρατήθηκα με το πόσο πικρή ήταν. Τις ξεχώρισα όλες και τις πέταξα. Έμαθα να εκτιμώ μεγαλώνοντας, ότι η μαύρη σοκολάτα δεν είναι ένα γλυκό που προορίζεται να μασιέται γρήγορα και να καταβροχθίζεται. Πρέπει να γευτεί και να λιώσει στη γλώσσα σας. Ένα τετραγωνάκι 1 ίντσας μετά το δείπνο είναι το γλυκό μου στο τέλος της ημέρας”.
- Ανθρακούχο νερό: “Συνήθιζα να πίνω ένα πακέτο με 6 αναψυκτικά κόλα καθημερινά. Βέβαια, αυτό ήταν παλιά στο κολέγιο, όταν όλοι πιστεύαμε ότι είμαστε άτρωτοι. Ποτέ δεν έπινα σόδα διαίτης, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη”.
- Κουνουπίδι: “Ως λαχανικό, είναι εντάξει. Αλλά όταν είναι ως κρούστα πίτσας ή πουρέ “πατάτας”, δεν μπορείς να αντισταθείς!”
- Κατεψυγμένοι σπόροι ροδιού: “Είμαι ένας από τους ανθρώπους που κάθονται μπροστά στην τηλεόραση και θα βγάλουν τα σπόρια από το ρόδι με το χέρι, ακόμα κι αν χρειαστούν δύο ώρες. Βάζω τους σπόρους σε τσάντα αποθήκευσης μεγάλου μεγέθους που κλείνει και το βάζω στην κατάψυξη για να καταναλωθούν αργότερα”.
- Κέτσαπ χωρίς ζάχαρη: “Υπάρχουν πολλές εταιρείες εκεί έξω που φτιάχνουν κέτσαπ με γλυκαντικά, αλλά θα σας δώσω κάτι καλύτερο. Για να φτιάξω ένα dip, χρησιμοποιώ τη συνταγή της γιαγιάς μου: 2 κέτσαπ για 1 σος σόγιας νατρίου. Μπορείτε να προσαρμόσετε αυτές τις αναλογίες ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια σταγόνα ξύδι, μια κουταλιά ζεστής σάλτσας ή μια πρέζα νιφάδων πιπεριού. Δεν θα χρειαστεί πολύ σάλτσα για να δημιουργήσετε ένα όμορφο πιάτο! Τώρα απλώς βυθίζω τα δόντια του πιρουνιού μου στη σάλτσα”.
- Κολοκύθι: “Δεν είμαι οπαδός του κολοκυθιού, αλλά όταν μετατρέπεται σε χυλοπίτες γίνεται τρομερό”.
- Αυγά: “Για το τέλειο βραστό αυγό, βράστε το νερό και στη συνέχεια προσθέστε τα αυγά και σιγοβράστε για 5-7 λεπτά”.
- Μουστάρδα με κόκκους: “Το χρησιμοποιώ για μαρινάδες και ως dip. Μπορείτε να καλύψετε τα πόδια κοτόπουλου με αυτή και να τα ψήσετε στο φούρνο”.
- Σέλινο: “Αυτό είναι επίσης γνωστό ως ρίζα σέλινου”.
- Πλήρες γιαούρτι: “Δεν μπορείτε να το ξεχωρίσετε ως βασικό πρωινό: Γίνεται υπέροχο αν προστεθούν λίγα καρύδια ή πεκάν, (ακόμη και μερικές σταγόνες μέλι) και μερικά φρέσκα βατόμουρα. Δεν φοβάμαι τα τρόφιμα με “πλήρες λίπος”. Με πληρώνουν γρήγορα και γενικά καταλήγω να τρώω λιγότερο”.
Αυτές είναι συμβουλές από έναν πάσχοντα, ο οποίος έχει καταφέρει με αυτές τις διατροφικές συνήθειες να αλλάξει τον τρόπο ζωής του με τον διαβήτη τύπου 2. Φυσικά δεν χρειάζεται να τις λάβουμε υπ’όψιν και πρέπει πριν από οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες να ρωτάμε τον γιατρό μας, για να λάβουμε τις αντίστοιχες συμβουλές.
Πηγή: asweetlife.org