Tai Chi: μια εναλλακτική δραστηριότητα

Εάν τα συνήθη, χωρίς πόνο -χωρίς κέρδος είδη άσκησης δεν απευθύνονται σε σας, εξασκείστε την πολεμική τέχνη γνωστή ως Tai Chi (ή τσιγκόνγκ). Mπορεί να είναι η τέλεια εναλλακτική λύση.
Tai Chi: μια εναλλακτική δραστηριότητα - Glykouli.Gr

Εάν τα συνήθη, χωρίς πόνο -χωρίς κέρδος είδη άσκησης δεν απευθύνονται σε σας, εξασκείστε την πολεμική τέχνη γνωστή ως Tai Chi (ή τσιγκόνγκ). Mπορεί να είναι η τέλεια εναλλακτική λύση.
Οι απαλές κινήσεις του Tai Chi μπορεί να γίνουν από όλους, ακόμη και από ανθρώπους που μπορούν να ασκούνται μόνο όταν κάθονται σε μια καρέκλα. Μπορείτε να ασκηθείτε στο Tai Chi οπουδήποτε, και δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός.
Οι μαλακές, ρέουσες κινήσεις του Tai Chi μπορεί να δώσουν στους παρατηρητές την εντύπωση ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά για σωματική δραστηριότητα. Αλλά πολύ σύντομα θα αποκαλυφθούν τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε.
Πώς μπορεί να σας βοηθήσει;
Αρκετές μελέτες κατά την τελευταία δεκαετία που αναφέρθηκαν από την Παγκόσμια Ιατρική Ακαδημαϊκή Κοινότητα Qigong, έχουν επιβεβαιώσει το δυναμικό του Tai Chi για τη βελτίωση της υγείας των διαβητικών. Το 2005, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου έδειξαν ότι η γλυκόζη του αίματος των ασθενών μειώθηκε κατά 58% μετά από επτά ημέρες πρακτικής άσκησης (Συμπληρωματική και Εναλλακτική Θεραπεία, 2005). Τα ποσοστά αυτά διατηρούνται ή βελτιώνονται μετά από έναν και τρεις μήνες από τη συνέχιση της άσκησης.
Το 1996, μια άλλη μελέτη στο Πεκίνο διαπίστωσε ότι 43 % των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 ήταν σε θέση να παίρνουν μικρότερη ποσότητα φαρμάκου κατά την άσκηση Tai Chi (όπως αναφέρθηκε από το Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο Ακαδημαϊκής Κοινότητας Qigong). Άλλες μελέτες ωστόσο (βλ. πιο κάτω) δεν απέδειξαν την ίδια αποτελεσματικότητα ως προς τη θετική επίδραση στο διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση το Tai Chi αποτελεί μια εξαιρετική άσκηση του σώματος και του πνεύματος.
Ξεκινώντας
Παρά το γεγονός ότι οποιοδήποτε καλό βιβλιοπωλείο ή βιβλιοθήκη προσφέρει μια ποικιλία από βιντεοκασέτες και βιβλία για το Tai Chi, αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν με την υποστήριξη και την καθοδήγηση ενός έμπειρου εκπαιδευτή. Ο αριθμός των Tai Chi στυλ (Yang, Chen, Sun) μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αλλά όλες οι μορφές χρησιμοποιούν τα ίδια ευεργετικά συστατικά του πυρήνα. Το να δουλέψετε με ένα καλό εκπαιδευτή είναι πιο σημαντικό από το ποιο στυλ θα μάθετε.
Κίνδυνοι και ανεπιθύμητες παρενέργειες του Tai Chi είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον διαβητολόγο σας και να παρακολουθείτε από κοινού στενά τα προσωπικά αποτελέσματα στις τιμές του σακχάρου σας κατά την έναρξη κάθε νέας άσκησης, επειδή μπορεί να χρειαστεί αναπροσαρμογή της δοσολογίας της φαρμακευτικής αγωγής σας.
Τι να περιμένετε
Ένα τυπικό, μιας ώρας, Tai Chi περιλαμβάνει ήπιες διατάσεις, ασκήσεις αναπνοής και μια σταδιακή παρουσίαση των στοιχείων της τεχνικής του Tai Chi. Ένας σύντομος διαλογισμός μπορεί να αρχίζει ή να τερματίζει το μάθημα. Όλες οι ασκήσεις γίνονται με σκόπιμα αργό ρυθμό που δίνει στους μαθητές μια αίσθηση χαλάρωσης και ταυτόχρονα τους ενεργοποιεί.
Κάποιοι δάσκαλοι σχεδιάζουν ειδικά προγράμματα για αρχάριους, και άλλοι ενσωματώνουν από την αρχή τους νέους μαθητές. Η ατομική πρόοδος καθορίζει το ρυθμό σας, η οποία δεν πρέπει ποτέ να εκβιάζεται. Στην πρακτική του Tai Chi, η υπομονή φέρνει την επιτυχία.
Tai Chi και διαβήτης: Είναι πάντα αποτελεσματικό;
Το Tai Chi είναι ένα παράδειγμα μιας πολλά υποσχόμενης θεραπείας που έχει μια κάπως πολυτάραχη σύγχρονη ιστορία. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, διάφορες μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι αυτή η τεχνική που συνδυάζει τη σκέψη με τη σωματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει οφέλιμο συμπλήρωμα για τη διαχείριση του διαβήτη. Ωστόσο, προς το συμφέρον της δικαιοσύνης και της πλήρους αποκάλυψης, θα παρουσιάσουμε επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το Tai Chi μπορεί να μην είναι πάντοτε αποτελεσματικό.
Τα θετικά αποτελέσματα
• Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Ενναλακτικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής υποστήριξε ότι σε 6 μήνες πρακτικής Tai Chi μπορεί να βελτιωθεί η συνολική υγεία των διαβητικών τύπου 2. 62 ασθενείς συμμετείχαν σε μάθημα 19 κινήσεων Tai Chi, δύο φορές την εβδομάδα. Οι εξετάσεις αίματος και τα ερωτηματολόγια σχετικά με τον «διαβήτη και τις δραστηριότητες προσωπικής φροντίδας και την ποιότητα ζωής» δόθηκαν πριν από την έναρξη της άσκησης και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης. Όσοι ασχολήθηκαν με τις ασκήσεις τουλάχιστον το 80% του χρόνου είχαν σημαντικές μειώσεις της γλυκόζης νηστείας και A1c (μια μέτρηση των μακροπρόθεσμων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα). Η ίδια ομάδα έδειξε βελτίωση στην προσωπική φροντίδα, την ψυχική υγεία, την κοινωνική λειτουργία και τη ζωτικότητα.
• Το 2008, το Αμερικανικό Περιοδικό της Κινεζικής Ιατρικής παρουσίασε μια μελέτη με τη συμμετοχή 20 μεσήλικων γυναικών με διαβήτη τύπου 2. Το ήμισυ αυτής της ομάδας ασχολούνταν με Tai Ji Quan (μια μορφή του Tai Chi). Αυτό το πείραμα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια 14 εβδομάδων, με μια ώρα ασκήσεων καθημερινά για 5 ημέρες την εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκε βελτίωση στο γλυκαιμικό έλεγχο (σάκχαρο αίματος) και μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, «η άσκηση TJQ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο παρέμβασης για την βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και των επιπέδων ορού θυρεοσφαιρίνης σε ηλικιωμένα άτομα.” Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζονται από άλλες πρόσφατες μελέτες οι οποίες έχουν καταγράψει πτώσεις στην A1C και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξήσεις στον “αριθμό των υποδοχέων ινσουλίνης”.
• Τα οφέλη του Tai Chi μπορεί να επεκταθούν πέραν του απλού ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Το 2007, μια μελέτη στο περιοδικό ’Τεχνολογία και Θεραπευτική του Διαβήτη’ αποκάλυψε ότι ένα πρόγραμμα παρέμβασης Tai Chi βοήθησε ηλικιωμένους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να μειώσουν τον αριθμό των πτώσεων που συνήθως είχαν με την ενίσχυση της αίσθησης στα πόδια. Οι σοβαρές περιπτώσεις διαβήτη συχνά οδηγούν σε έλλειψη αίσθησης στα πόδια, που συνήθως αναφέρονται ως διαβητική περιφερική νευροπάθεια. Μέτρα της αισθητηριακής αντίληψης (των ποδιών) και η συνολική ισορροπία βελτιώθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες σε ασκήσεις Tai Chi. Αναφέρθηκε επίσης, μια ευεργετική μείωση του επιπέδου της A1C τους.
Τα αρνητικά αποτελέσματα των μελετών

• Δύο πρόσφατες μελέτες εξέτασαν συγκεκριμένα τις επιπτώσεις μιας τροποποιημένης μορφής του Tai Chi που ήταν προσανατολισμένη προς τους διαβητικούς. Το «Tai Chi για το Διαβήτη» περιλαμβάνει 12 “απαλές, ήπιες και λεπτές κινήσεις με τα γόνατα λυγισμένα σε ελαφρώς ημι-οκλαδόν στάση “. Σε μια μελέτη, αυτή η μορφή του Tai Chi συγκρίθηκε με μια ομάδα που δεν ασχολούνταν με καμία επιπλέον δραστηριότητα (μια “λίστα αναμονής” της ομάδας). Καμία στατιστικά σημαντική αλλαγή δεν βρέθηκε στη μέτρηση της A1C, στην αντοχή στο περπάτημα και στα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης.
Η ομάδα του Tai Chi, ωστόσο, εμφανίζει τα οφέλη όσον αφορά στη σωματική και κοινωνική λειτουργία. Μια άλλη μελέτη εξέτασε το Tai Chi εναντίον μιας “εικονικής άσκησης” ρουτίνας που αποτελείται από ασκήσεις γυμναστικής και ήπιες διατάσεις. Και στις δύο ομάδες βρέθηκε ότι βελτιώθηκε η ισορροπία. Όμως, υπήρχε η προσδοκία ότι το Tai Chi θα βελτίωνε και άλλες μετρήσεις της υγείας και της σωματικής λειτουργίας γεγονός που δεν αποδείχθηκε σε αυτή τη μελέτη. Μια παρόμοια μελέτη διάρκειας 4 μηνών διαπίστωσε ότι και το Tai Chi και μια “εικονική άσκηση” βελτίωσαν την κινητικότητα σε μια ομάδα ηλικιωμένων ατόμων με διαβήτη τύπου 2.
Με βάση τα στοιχεία, αν είχα διαβήτη, θα εξακολουθούσα να θεωρώ το Tai Chi ως συμπληρωματική θεραπεία, αλλά θα κρατούσα κάποια πράγματα στο μυαλό μου: 1) Είναι σημαντικό να είσαι συνεπής με την πρακτική.
2) Δεν θα «έβαζα όλα τα αυγά μου σε ένα καλάθι» (δεν θα εναπόθετα όλες μου τις ελπίδες στο Tai Chi). Αυτό θα αποτελούσε μόνο ένα τμήμα μιας πολύ ευρύτερης προσέγγισης για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και συνολικά για την υγεία μου.
3) Θα ήθελα να συμμετάσχω στο Tai Chi πιστεύοντας ότι θα με κάνει πιο υγιή σε σώμα και μυαλό. Αυτή η τελευταία σύσταση είναι παρά πολύ σημαντική. Νομίζω ότι τα οφέλη του Tai Chi είναι πιθανό να βασίζονται στις πολύ πραγματικές νοητικές και σωματικές αλλαγές που προκαλεί. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι η επίδραση του ψευδοφαρμάκου είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του αποτελέσματος οποιασδήποτε θεραπείας. Είναι κρίμα να μην το χρησιμοποιούν πιο συχνά.
Πηγές:
http://www.diabeteshealth.com
http://www.healthyfellow.com

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα