Τα σπαράγγια ρυθμίζουν το «ζάχαρο»

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα και να διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό

Τα σπαράγγια μπορεί να αποτελούν ένα νέο, πανίσχυρο όπλο στη μάχη εναντίον του διαβήτη, αναφέρει η «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN).

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα και να διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό.
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη του παγκρέατος που διασπά τη γλυκόζη.

Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησαν σε ποντίκια επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καράτσι, στο Πακιστάν. Τα ζώα είχαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου και χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης.

Οι ερευνητές τα χώρισαν σε δύο ομάδες, χορηγώντας στα μισά εκχύλισμα σπαραγγιών. Τα ζώα έτρωγαν καθημερινά και επί 28 ημέρες το εκχύλισμα των σπαραγγιών, σε μικρές ή μεγάλες δόσεις.

Όταν οι ερευνητές τα εξέτασαν, διαπίστωσαν πως τα χαμηλά επίπεδα του εκχυλίσματος μείωσαν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους, αλλά δεν βελτίωσαν την παραγωγή της ινσουλίνης.

Οι υψηλές δόσεις του εκχυλίσματος, όμως, αύξησαν σημαντικά την παραγωγή της ινσουλίνης και μείωσαν πολύ το σάκχαρο.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν προγενέστερες μελέτες για τα οφέλη των σπαραγγιών στην ρύθμιση του σακχάρου. Μία από αυτές είχε δημοσιευθεί το 2006 στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) και είχε δείξει πως τα σπαράγγια αυξάνουν κατά 81% την πρόσληψη γλυκόζης από τους μυς και τους ιστούς του σώματος.

Πηγή :ΤΑ ΝΕΑ

<mp;option value=”da”>Danish

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
χαρούπι
Περισσότερα

Χαρούπι: ένας παραμελημένος καρπός

Η σκόνη που προέρχεται από το αλεσμένο σάρκωμα του χαρουπιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα προϊόντα. Ανάμεσα στις διάφορες συνταγές, υπάρχουν αυτές για κέικ με χαρουπάλευρο σε συνδυασμό με άλευρο ολικής άλεσης ή αυτή για muffin με χαρούπι σε συνδυασμό με μέλι και πορτοκάλι χωρίς καμία άλλη επιπλέον γλυκαντική ουσία.

Περισσότερα

Το αλάτι Αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 και λανθάνοντος αυτοάνοσου διαβήτη

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης στη Σουηδία θέλησαν να διερευνήσουν αν υπάρχει…