Βιολογικό αγνό ωμό λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας θεωρείται ένα εξαιρετικό διατροφικό προϊόν, χωρίς καμία τοξικότητα, με πολύτιμη συνεισφορά για τη διατήρηση της υγείας. 
coconut-oil-640x300
coconut-oil-640×300

Έξτρα παρθένο λάδι καρύδας από την Vegan Hellas!
Το λάδι καρύδας (κοκοφοίνικα) εξάγεται με ψυχρή σύνθλιψη από τον καρπό (καρδιά) νεαρής καρύδας. Είναι πλούσιο σε κεκορεσμένα λιπαρά (μέσου μήκους αλυσίδας τριγλυκερίδια – MCT) και η γεύση και το άρωμα του εμπλουτίζουν θαυμάσια τα φαγητά μας.
Στο παρελθόν το λάδι καρύδας, συσχετίστηκε με καρδιακές παθήσεις αλλά οι έρευνες τότε μελέτησαν μόνο το ραφιναρισμένο κοκοφοινικέλαιο το οποίο με την υδρογόνωση εμπλουτίζεται με trans λιπαρά.
Σήμερα, το κοκοφοινικέλαιο ψυχρής πίεσης, πλούσιο σε λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας (MCT) θεωρείται μια εξαιρετική θρεπτική τροφή που δεν περιέχει χοληστερόλη και trans λιπαρά.
Ένα από τα λιπαρά οξέα του κοκοφοινικέλαιου είναι το λαυρικό οξύ που αποτελεί το 50% του κοκοφοινικέλαιου, ένα σπάνιο οξύ που βρίσκεται και στο μητρικό γάλα. Οι έρευνες σήμερα δείχνουν ότι η κατανάλωση λιπαρών MCT, δεν απαιτεί για την χώνεψη και το μεταβολισμό τους το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη. Έτσι αυτά, δεν αποθηκεύονται υπο τη μορφή λίπους που θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για την παραγωγή ενέργειας, αλλά μετατρέπονται άμεσα σε πηγή ενέργειας, αυξάνοντας και την θερμογένεση (λιποδιάλυση). Τα λιπαρά MCT έχουν αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, χάρη στο καπρυλικό οξύ που περιέχουν.
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τα κεκορεσμένα λιπαρά για να παραμείνει υγιές, γιατί αυτά αποτελούν το 50% της κυτταρικής μεμβράνης και βοηθούν στην αποτελεσματική αξιοποίηση του ασβεστίου από τα οστά, ενώ προστατεύουν το ήπαρ από την αλκοόλη και τις άλλες τοξίνες. Τα κεκορεσμένα λιπαρά χρειάζονται και για την καλύτερη αξιοποίηση των Ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία διατηρούνται καλύτερα στους ιστούς όταν η διατροφή περιέχει κεκορεσμένα λιπαρά.
Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας (MCT) χρησιμοποιούνται από αθλητές μεγάλης αντοχής (μαραθωνοδρόμους) και από άτομα με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Η κατανάλωση κοκοφοινικέλαιου βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος ενώ βοηθά και ανθρώπους με υποθυρεοειδισμό να αυξήσουν το ρυθμό μεταβολισμού τους και την παραγωγή ενέργειας. Επειδή είναι εύκολο στην πέψη μπορεί να χρησιμοποιείται από άτομα με δυσκολία στην πέψη λιπαρών ή από άτομα που έχουν προβεί σε αφαίρεση χολής.
Παραγωγική διαδικασία:
Οι καρύδες μαζεύονται από τα δένδρα με τα χέρια, φρέσκες (πράσινο χρώμα), στην κατάλληλη ωρίμανση, με το μέγιστο άρωμα και θρεπτικά συστατικά. Αφού αφαιρεθεί το κέλυφος, το κρέας της καρύδας ξεπλένεται και τεμαχίζεται ομοιόμορφα και στην συνέχεια εξάγεται το λάδι χωρίς να υφίσταται άλλη διεργασία (ραφινάρισμα, υδρογόνωση, λεύκανση ή απόσμηση) όπως τα περισσότερα του εμπορίου.
Το λάδι της καρύδας εξαιτίας των κεκορεσμένων λιπαρών (MCT) που περιέχει, είναι εξαιρετικά σταθερό και δεν οξειδώνεται όπως τα άλλα λάδια, γι’ αυτό και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Το λάδι της καρύδας σταθεροποιείται σε θερμοκρασίες κάτω των 22-23ο C (πήζει), χωρίς η μεταβολή αυτή των φάσεων να επηρεάζει τα συστατικά του.
Χρήση:
3 κουταλιές σούπας την ημέρα στις σαλάτες ή σαν επάλειμμα, είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή μας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα προσδίδοντας μια εξαίσια γεύση στα φαγητά μας, ενώ είναι ιδανικό για τηγάνισμα αφού οι μεσαίου μήκους αλυσίδες των λιπαρών οξέων δεν διασπώνται και σε θερμοκρασίες 170ο C. Εξωτερικά χρησιμοποιείται για την περιποίηση των μαλλιών και του δέρματος.
Αγνό λάδι καρύδας και υγεία
Το λάδι καρύδας θεωρείται ένα εξαιρετικό διατροφικό προϊόν, χωρίς καμία τοξικότητα, με πολύτιμη συνεισφορά για τη διατήρηση της υγείας. Επιστημονικές έρευνες τονίζουν ιδιαίτερα τη θετική επίδραση της διατροφής με λάδι καρύδας στην αντιμετώπιση των παρακάτω προβλημάτων υγείας:
• Δίαιτες αδυνατίσματος
• Δερματολογικές ασθένειες (ψωρίαση, έκζεμα)
• Σακχαροδιαβήτης
• Σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως
• Προβλήματα θυρεοειδή
• Αυξημένη χοληστερόλη
• Πεπτικά προβλήματα (δυσπεψία, γαστρίτιδα, έλκος)
• Μυκητιακές ασθένειες (κάντιντα)
• Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
Βιβλιογραφία:
Brian Shilhavy – Virgin Coconut Oil: How It Has Changed People’s Lives And How It Can Change Yours!

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα