Τα λιπαρά γεύματα προκαλούν φλεγμονή στους διαβητικούς

Γεύματα υψηλά σε λιπαρά μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν τη φλεγμονή σε ανθρώπους με διαβήτη 2, αναφέρει νέα έρευνα.

Γεύματα υψηλά σε λιπαρά μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν τη φλεγμονή σε ανθρώπους με διαβήτη 2, αναφέρει νέα έρευνα.

Η φλεγμονή σχετίζεται με πολλές επιπλοκές που συνδέονται με τον διαβήτη, όπως καρδιοπάθεια.

Η έρευνα περιέλαβε 54 ανθρώπους-15 παχύσαρκους, 12 με προδιαβήτη, 18 με διαβήτη 2 και 9 υγιείς και όχι παχύσαρκους που κατανάλωναν γεύμα με υψηλά λιπαρά μετά από ολονύχτια νηστεία.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίπεδα ενδοτοξινών στο αίμα των συμμετεχόντων πριν και μετά την κατανάλωση γεύματος. Οι ενδοτοξίνες σχετίζονται με τη φλεγμονή και τις καρδιοπάθειες.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένα επίπεδα ενδοτοξινών μετά την κατανάλωση λιπαρού γεύματος αλλά τα επίπεδα σε όσους εμφάνιζαν διαβήτη 2 ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τους υγιείς μη παχύσαρκους ανθρώπους, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ενδοκρινολόγων στη Βρετανία.

Αν και η έρευνα δεν δείχνει αιτιατή σχέση, τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν έναν τρόπο που η παχυσαρκία και ο διαβήτης 2 μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη βλάβη στα αγγεία και άλλους ιστούς και να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέους τρόπους πρόληψης της βλάβης.

Η ερευνήτρια Alison Harte, του University of Warwick, ανακοίνωσε ότι διατροφή με υψηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες συχνά προωθείται σε ασθενείς με διαβήτη 2, καθώς έχει υποδειχτεί για να βοηθά στην απώλεια βάρους και τον έλεγχο του σακχάρου, αλλά αν επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες έρευνες, τα στοιχεία δείχνουν ότι το να είναι κάποιος υγιής δεν αφορά μόνο την απώλεια βάρους, καθώς οι συγκεκριμένες δίαιτες θα μπορούσαν να αυξήσουν τη φλεγμονή σε ορισμένους ασθενείς και μαζί με αυτό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι η επόμενη φάση στην έρευνα είναι να κατανοηθεί η επίδραση μικρών συχνών γευμάτων έναντι μεγάλων σε αραιό διάστημα ,στα επίπεδα ενδοτοξίνης, στον διαβήτη 2. Ενδιαφέρεται επίσης να ανακαλύψει την επίδραση των γευμάτων διαφορετικών περιεχομένων σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

Στοιχεία που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.

Πηγή: http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Μαστίχα, η θαυματουργή

Η μαστίχα θεωρείται ένα προϊόν με πραγματικά θαυμαστά χαρακτηριστικά για την ιατρική, τη ζαχαροπλαστική, την ορθοδοντική κ.ά. Έρευνες δείχνουν πως η μαστίχα έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

fruits
Περισσότερα

Τα πολλά φρούτα κάνουν καλό και στη διάθεσή μας

Η τακτική κατανάλωση φρούτων δεν κάνει καλό μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική μας υγεία, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Aloe Vera
Περισσότερα

Αloe vera και η χρήση της ως προσθέτου σε τρόφιμα και ποτά

Τα φυσικά συστατικά της αλόη βέρα έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για χιλιετίες σε κρέμες τοπικής χρήσεως, λοσιόν και παρασκευάσματα φαρμακευτικών προϊόντων. Οι αρχαίοι λαοί έχουν ανακαλύψει την τεράστια θεραπευτική της δύναμη ήδη από την 4η εκατονταετία π.Χ