Η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης θα μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης!

Σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων, θα οδηγήσει η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα.

Σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων, θα οδηγήσει η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που τούς οφείλουν, ενώ οι φαρμακοποιοί της υπόλοιπης χώρας κρατούν κλειστά τα φαρμακεία τους την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο κ. Λουράντος, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη διαφορετική μορφή κινητοποιήσεων που επέλεξε ο ΦΣΑ από την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για απεργία, κινδυνεύει η συζήτηση να μεταφερθεί από το ουσιώδες, που είναι η φαρμακευτική περίθαλψη, στο δευτερεύον, που είναι η μορφή κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Διάτρητη

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ περιέγραψε το σημερινό περιβάλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης ως εξής:

Η πολιτική για το φάρμακο του υπουργείου Υγείας είναι αντιεπιστημονική, αντικοινωνική, διάτρητη και αποσπασματική. Το μόνο κριτήριο που υπήρχε δεν ήταν η διόρθωση των (πολλών) κακώς κειμένων, αλλά μια στενή λογιστική αντίληψη εξοικονόμησης πόρων ’από τα εύκολα’. Η Υγεία όμως, είναι κοινωνικό αγαθό και όχι λογιστική εγγραφή στις δαπάνες. Αυτό οδήγησε σε ένα νόμο-τέρας, που δεν θα ισχύει για πολύ καιρό, καθώς θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος των αντιφάσεων και των ανεφάρμοστων μέτρων που περιέχει.

Ανέφερε, δε, ένα παράδειγμα: ’Υποτίθεται ότι ο νόμος έγινε για εξοικονόμηση πόρων. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία μέριμνα στα νοσοκομεία για τα ενέσιμα αντικαρκινικά φάρμακα, όπου για ένα θεραπευτικό cocktail μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο 10ml από ένα σκεύασμα 250ml και αξίας χιλιάδων ευρώ, και το υπόλοιπο να πεταχθεί. Μιλάμε για εκατομμύρια. Και όταν οι φαρμακοποιοί μιλάμε για νοσοκομειακές συσκευασίες και για εξορθολογισμό γενικά στις συσκευασίες, η πολιτεία κωφεύει’.

Προσδόκιμο

Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει ευθεία αντιστοιχία ανάμεσα στην κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη και στο προσδόκιμο επιβίωσης (π.χ. http://www.imshealth.com/). Αν για τους Έλληνες η κατά κεφαλή δαπάνη περιοριστεί σε 23 ευρώ τον μήνα, πάμε στο επίπεδο των χωρών με προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι 75 χρόνια, μακριά από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που έχουν προσδόκιμο πάνω από 80 χρόνια. Και μην μας πουν ο κ. Λοβέρδος και η κ. Δρέττα ότι τρομοκρατούμε τον κόσμο.

Τρομοκράτης δεν είναι αυτός που ενημερώνει για την πραγματικότητα, αλλά αυτός που με τις αποφάσεις του θέτει σε κίνδυνο την Υγεία του λαού. Δυστυχώς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σημαίνει συντομότερη και χειρότερη ζωή!

Γενόσημα

Όσον αφορά τα γενόσημα,ο πρόεδρος του ΦΣΑ τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει τους φαρμακοποιούς είναι τα φάρμακα που κυκλοφορούν να είναι ελεγμένα και αποτελεσματικά. Αποτελεί αποσπασματική πληροφορία ότι τα γενόσημα στην Ελλάδα αποτελούν μόνο το 18% των φαρμάκων. Η πραγματική διάκριση από πλευράς κόστους διεθνώς, δεν είναι ανάμεσα στα γενόσημα και τα πρωτότυπα, αλλά στα patented και στα off-patented, δηλαδή σε αυτά που βρίσκονται στη διάρκεια ισχύος της πατέντας τους και σε αυτά που είτε ήταν πρωτότυπα και έχει λήξει η πατέντα τους, είτε είναι αντίγραφα των πρωτοτύπων. Με αυτή τη διάκριση, η χώρα μας βρίσκεται στον μέσο όρο της Ευρώπης, ίσως και λίγο πιο πάνω (πάνω πάντως από 50%) σε κατανάλωση φαρμάκων εκτός πατέντας.

Ο κ. Λουράντος επεσήμανε ότι συμφωνούμε ότι πρέπει να μπει μια τάξη στις τιμές και τα εκτός πατέντας φάρμακα να είναι κατά πολύ φθηνότερα από τα πρωτότυπα. Μία μόνο παρατήρηση: ναι μεν τα γενόσημα στην Ελλάδα είχαν ως τιμή μεγάλο ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου, όμως τα πρωτότυπα στη χώρα μας έχουν διά νόμου τη φθηνότερη τιμή. Άρα, η σύγκριση με άλλες χώρες δεν πρέπει να γίνεται σε ποσοστά επί της τιμής του πρωτοτύπου, αλλά σε απόλυτες τιμές.

ΕΟΦ

Για την ασφάλεια των φαρμάκων, ανέφερε:

Θεωρούμε την πολιτεία απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλεια και τους ελέγχους των φαρμάκων. Είναι δεδομένο ότι ο ΕΟΦ με το υπάρχον μειωμένο προσωπικό του δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο των φαρμάκων που κυκλοφορούν, και ακόμα περισσότερο σε όσα θα κατακλύσουν τη χώρα.

Χαρακτηριστικά, έχω στη διάθεσή μου πίνακα που δείχνει ότι στη χώρα μας είναι εγκεκριμένα 151(!) αντίγραφα του Losec. Ακόμα περισσότερο εντείνουν την ανησυχία μας δημοσιεύματα, όπως αυτό που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στη Γαλλική Monde και αναφέρει έρευνα του American Enterprise Institute. Στη έρευνα μελετήθηκαν 2.121 γενόσημα από την Ινδία και βρέθηκαν μεγάλες αποκλίσεις στην αποτελεσματικότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο φαρμακοποιός έχει σπουδάσει ακριβώς για να ελέγχει την ορθή διακίνηση των φαρμάκων’.

Ελλείψεις

Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί οι παράγοντες της πολιτείας στρουθοκαμηλίζουν και δεν παραδέχονται αυτό που όλοι οι ασφαλισμένοι ζουν στο πετσί τους. Όσοι δε, ισχυρίζονται ότι οι ελλείψεις είναι παροδικές, ένα έχω να πω: δεν υπάρχει η έννοια ’παροδικότητα’ στις ελλείψεις των φαρμάκων.

Όποιος χρειάζεται το φάρμακο, το θέλει εκείνη τη στιγμή και όχι μετά, π.χ. από μία εβδομάδα! Έχουμε συνεχώς αυξανόμενες σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, και θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες στο μέλλον, με την ακολουθούμενη πολιτική. Μάλιστα, έχουμε τριών ειδών ελλείψεις:

Τις ελλείψεις, που αφορούν φάρμακα τα οποία στη χώρα μας έχουν τη φθηνότερη, διά νόμου, τιμή και άρα είναι εξαγώγιμο είδος, με τις ευλογίες μάλιστα της πολιτείας,

Τις ελλείψεις που οφείλονται σε ελλιπή εφοδιασμό της Ελλάδας από τις μητρικές πολυεθνικές εταιρείες της Ευρώπης, οι οποίες θεωρούν τη χώρα μας επισφαλές κράτος, βάζοντας μηνιαίο πλαφόν στην ποσότητα πώλησης των φαρμάκων τους.

Τις ελλείψεις, που αφορούν τα ακριβά φάρμακα. Εδώ το θέμα είναι σοβαρό και μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών.

Με τον νέο νόμο, ένα ακριβό φάρμακο, με χονδρική τιμή ας πούμε 1.000 €, θα πουληθεί από το φαρμακείο σε τιμή 1.030€ + ΦΠΑ. Μετά, ο φαρμακοποιός θα επιστρέψει στο ασφαλιστικό ταμείο μεσοσταθμικό rebate 5%, δηλαδή 50€.

Και μετά από έναν χρόνο θα εισπράξει 980 ευρώ, χάνοντας και 20ευρώ! Πρόκειται για παραλογισμό. Μας λέει λοιπόν η κα Δρέττα να μην ανησυχεί ο κόσμος, γιατί μπορεί να βρει όλα αυτά τα φάρμακα στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ.

Μάλλον κακά πληροφορημένη είναι, γιατί οι εταιρείες θεωρούν τα νοσοκομεία αφερέγγυους πελάτες και δεν τους δίνουν πια φάρμακα όπως παλιά. Έχω εδώ την καταγγελία μιας άπορης γυναίκας, που μέσα στον πόνο της έχει πάρει σβάρνα τα νοσοκομεία για το φάρμακο που χρειάζεται για να ζήσει, χωρίς να το βρίσκει. Ας μην κρύβονται λοιπόν πίσω από το δάχτυλό τους: πρόβλημα υπάρχει, είναι σοβαρό και θα γίνει σοβαρότερο αν δεν ληφθούν μέτρα.

Πηγή: http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα