Τα αναψυκτικά αυξάνουν το έκτοπο λίπος

Μια νέα έρευνα στηρίζει τις συστάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη, αποκαλύπτωντας τον τρόπο που αυξάνουν τη συσσώρευση έκτοπου λίπους.  
Η κατανάλωση ενός λίτρου cola καθημερινά αυξάνει την ποσότητα λίπους στο ήπαρ και τους μυς, καθώς και τα γύρω όργανα στην κοιλιακή χώρα, αναφέρει νέα έρευνα από τη Δανία. Αυτού του είδους η συσσώρευση λίπους έχει συνδεθεί σε άλλες έρευνες με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας.
 
Ο Dr. Frank Hu, του Harvard School of Public Health, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι τα αρνητικά αποτελέσματα των αναψυκτικών με ζάχαρη είναι περισσότερα από την αύξηση του βάρους μόνο ή του λίπους. Πρόκειται για την αύξηση του λάθος λίπους στο λάθος μέρος.
 
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Bjrn Richelsen του Aarhus University Hospital στη Δανία, ζήτησαν από ανθρώπους να καταναλώσουν είτε ένα λίτρο νερό, γάλα, diet cola είτε κανονική cola καθημερινά για 6 μήνες.
 
Οι 47 άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
 
Ο Richelsen επέλεξε να μελετήσει τη συγκεκριμένη ομάδα επειδή περίμενε ότι οι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι άνθρωποι θα ήταν περισσότερο ευαίσθητοι σε διατροφικές αλλαγές σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.
 
Στο τέλος της έρευνας, όσοι κατανάλωναν κανονική cola είχαν 25% περισσότερο λίπος γύρω από τα όργανά τους και διπλάσια ποσότητα λίπους στο ήπαρ και τους μυς.
 
Ο Richelsen δήλωσε ότι τέτοιες αυξήσεις στις περισσότερες έρευνες σχετίζονται με ενισχυμένο κίνδυνο ανάπτυξης του μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νόσων και νόσων του ήπατος που δεν σχετίζονται με το αλκοόλ.
 
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ομάδα παραγόντων υγείας που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
 
Το έκτοπο λίπος, που μελέτησε η ερευνητική ομάδα, εκτιμάται ότι είναι πιο επικίνδυνο για τη μεταβολική υγεία σε σχέση με το υποδόριο λίπος. Ο Richelsen δήλωσε ότι είναι σαφές ότι το έκτοπο λίπος είναι ανθυγιεινό και ενισχύει τη δυσλειτουργία των οργάνων που εμπλέκονται.
 
Ο Hu δήλωσε ότι η έρευνα αποτελεί ακόμα μια ένδειξη που στηρίζει τις συστάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη.
 
Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο ’American Journal of Clinical Nutrition’,  δεν ανακάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν cola αύξησαν περισσότερο το βάρος τους σε σχέση με άλλες ομάδες. Ο Richelsen δήλωσε ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να μείωσαν την ποσότητα θερμίδων που κατανάλωσαν ή έπιναν για να ισοφαρίσουν τις επιπλέον θερμίδες του αναψυκτικού.
 
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι στην έρευνά τους η ζάχαρη στα αναψυκτικά από τη Δανία είναι διαφορετική από αυτήν στα περισσότερα αναψυκτικά των ΗΠΑ.
 
Στην Ευρώπη, το γλυκαντικό είναι σουκρόζη, σε αντίθεση με τη φρουκτόζη που χρησιμοποιείται στης ΗΠΑ. Έτσι το αναψυκτικό στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγεί σε πιο έντονα προβλήματα με την αύξηση λίπους, σημειώνει ο Richelsen.
 

Πηγή: http://www.iatronet.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα