Θέλετε να αδυνατίσετε; Αρχίστε πρώτα τη γυμναστική…

Μια νέα ανάλυση δείχνει πως για να έχει επιτυχία η προσπάθεια αδυνατίσματος, πρέπει να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας πριν αρχίσουμε να κάνουμε δίαιτα.
γυμναστική
γυμναστική

Όποιος θέλει να αδυνατίσει ξέρει καλά πως ο καλύτερος τρόπος είναι να συνδυάζει δίαιτα και γυμναστική. Μια νέα ανάλυση, όμως, δείχνει πως για να έχει η προσπάθεια επιτυχία, πρέπει να βάλει την άσκηση στη ζωή του πριν αρχίσει να κάνει δίαιτα.
Την ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον νευρολόγο δρα Μιγκέλ-Αλόνσο Αλόνσο, οι οποίοι θέλησαν να διαπιστώσουν πως ακριβώς αλληλεπιδρούν οι δύο παράμετροι του αδυνατίσματος.
Έτσι, αναζήτησαν προγενέστερες μελέτες για να εξακριβώσουν εάν υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι υπάρχει νευρονοητική συσχέτιση ανάμεσα στην φυσική δραστηριότητα και τις διατροφικές συνήθειες.
«Διαπιστώσαμε ότι η φυσική δραστηριότητα φαίνεται να ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή», δήλωσε ο δρ Αλόνσο. «Στην πραγματικότητα, όταν η γυμναστική αποτελεί τμήμα ενός προγράμματος αδυνατίσματος, μπορεί κανείς να ακολουθεί επί περισσότερο καιρό την δίαιτά του».
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η γυμναστική αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στις σωματικές ενδείξεις του κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες υπερφαγίας.
Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι προκαλεί αλλαγές στην λειτουργία και στην δομή του εγκεφάλου.
«Η συστηματική γυμναστική βελτιώνει τις επιδόσεις σε τεστ που αξιολογούν τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και αυξάνουν την ποσότητα της φαιάς ουσίας και των νευρικών συνδέσεων ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου», είπε ο δρ Αλόνσο.
Μία από τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου είναι ο έλεγχος των παρορμήσεων, που βοηθεί τους ανθρώπους να είναι εγκρατείς – και η εγκράτεια είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για να μην… ορμήσει όποιος κάνει δίαιτα σε ένα γλυκό ή μία πίτσα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με το πέρασμα του χρόνου, «η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να αντιστεκόμαστε σε πολλούς πειρασμούς, με τους οποίους καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι σε μία κοινωνία στην οποία το φαγητό – ιδίως το υπερθερμιδικό – είναι πανταχού παρόν».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως εάν αυτές οι λειτουργίες έχουν βελτιωθεί πριν αρχίσει κανείς δίαιτα, έχει περισσότερες πιθανότητες να μην την χαλάσει. Συνεπώς, καλό είναι να αρχίσει πρώτα να γυμνάζεται συστηματικά και μετά από λίγο καιρό να αρχίσει την δίαιτα.
Ποιο είδος γυμναστικής να διαλέξει κανείς; Για τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, λένε οι ειδικοί, οι καλύτερες επιλογές είναι κατ’ αρχήν το περπάτημα και το κολύμπι. Μια ερώτηση στον γιατρό τους, όμως, είναι η ασφαλέστερη επιλογή για να μάθουν τι μπορούν με ασφάλεια να κάνουν.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Obesity Review».
Πηγή: http://www.tanea.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα