Ο καφές μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

Πολλές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο καφές, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ρυθμίζοντας πιο αποτελεσματικά τη γλυκόζη και την ινσουλίνη.
kafes
kafes

Πολλές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο καφές, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (T2D), ρυθμίζοντας πιο αποτελεσματικά τη γλυκόζη και την ινσουλίνη.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθειες. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του διαβήτη τύπου 2 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 (Van Dam, 2002) και στη συνέχεια μελετήθηκε από πολλούς άλλους ερευνητές. Η μετανάλυση που ακολούθησε το 2005, έδειξε επίσης ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και τη σταδιακή υποβάθμιση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (Van Dam, 2005). Πρόσφατη επισκόπηση και μετά- ανάλυση μελετών (Huxley et al., 2009) σε συνολικό δείγμα 500.000 ανθρώπων έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερα από 3 – 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από αυτούς που καταναλώνουν μια – δύο κούπες καφέ ή λιγότερο. Μάλιστα, για κάθε κούπα καφέ που καταναλώνουν έχουν 5-10% λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Οι πιο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν αυτή την αντιστρόφως ανάλογη σχέση. Επιπλέον, οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι τα ίδια αποτελέσματα έχει και η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ. Τέλος, μια πρόσθετη φινλανδική έρευνα σε δείγμα περισσότερων από 4.000 ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 έδειξε μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις για εκείνους που έπιναν τρεις ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα.
20 πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι σε 17 περιπτώσεις η κατανάλωση καφέ είχε θετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση της ινσουλίνης /υπεργλυκαιμίας περιορίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης T2D
Τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν στην κατανάλωση καφέ και στην αντίσταση στη γλυκόζη/Τ2D ήταν πανομοιότυπα σε διαφορετικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο.
Πηγή: http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Σέλινο, για τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τον καρκίνο και πολλά άλλα! - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Σέλινο, για τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τον καρκίνο και πολλά άλλα!

Τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης έρχονται να επιβεβαιώσουν τους παλιότερους, με το σέλινο να έχει μοναδικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις!