Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια – ίσως γιατί ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο «ζάχαρο» και δεν το αντέχει σε μεγάλες δόσεις.
old_man_dementia
old_man_dementia

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια – ίσως γιατί ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο «ζάχαρο» και δεν το αντέχει σε μεγάλες δόσεις.
Οι επιστήμονες υποψιάζονται εδώ και χρόνια πως οι δύο νόσοι σχετίζονται, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει πως η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, όπως ο διαβήτης, μπορεί να παράσχει πρόσθετο όφελος για τον εγκέφαλο.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να προστεθεί ο σακχαρώδης διαβήτης στους παράγοντες κινδύνου για άνοια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιουτάκα Κιυιοχάρα, από το Πανεπιστήμιο Kyushu στην Ιαπωνία.
«Ο διαβήτης είναι εξαιρετικά συχνός και ο αριθμός των πασχόντων από αυτόν αυξάνεται ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο. Ο έλεγχός του μοιάζει σήμερα πιο σημαντικός παρά ποτέ».
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», βασίσθηκε σε περισσότερους από 1.000 εθελοντές, την πορεία της υγείας παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί 11 χρόνια.
Όπως διαπίστωσαν, το 27% όσων είχαν διαβήτη ανέπτυξαν τελικά άνοια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των μη διαβητικών εθελοντών ήταν 21%.
Μηχανισμός δράσης
Πώς μπορεί όμως ο διαβήτης να οδηγεί στην άνοια; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση εξαρτάται από το είδος της άνοιας.
«Είναι γνωστό πως ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή η αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία», λέει ο δρ Τζόελ Ζόνσαϊν, καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής «Άλμπερτ Άινσταϊν».
«Το εγκεφαλικό μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή άνοιας που λέγεται αγγειακή άνοια και η οποία οφείλεται στην χρόνια, μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο».
Η αγγειακή άνοια είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή άνοιας, έπειτα από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ολοένα περισσότερα στοιχεία, όμως, δείχνουν πως όλα τα είδη άνοιας, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ, μπορεί να σχετίζονται και με το πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στην ινσουλίνη – την ορμόνη που σχετίζεται με το διαβήτη.
«Υπάρχουν ενδείξεις πως ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στο σάκχαρο και στην ινσουλίνη», εξηγεί ο δρ Ζόνσαϊν. «Το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά φαίνεται πως ισχύει».
Πηγή: tanea.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα