Περισσότερα φασόλια, λιγότερο ρύζι, απομακρύνουν το διαβήτη

Τα φασόλια και το ρύζι είναι κλασικός συνδυασμός στο δυτικό ημισφαίριο, αλλά έρευνα από την Κόστα Ρίκα ανακάλυψε ότι τα φασόλια μόνο μπορεί να είναι καλύτερα για την υγεία.
fasolia
fasolia

Τα φασόλια και το ρύζι είναι κλασικός συνδυασμός στο δυτικό ημισφαίριο, αλλά έρευνα από την Κόστα Ρίκα ανακάλυψε ότι τα φασόλια μόνο μπορεί να είναι καλύτερα για την υγεία.
Σε σχεδόν 2.000 ανθρώπους, ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι αντικαθιστούσαν τακτικά μια μερίδα άσπρο ρύζι με μια φασόλια είχαν 35% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα που συνήθως είναι προάγγελοι του διαβήτη.
Ο ερευνητής Frank Hu, από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι το ρύζι πολύ εύκολα μετατρέπεται σε σάκχαρα από τον οργανισμό. Είναι πολύ επεξεργασμένο, αποτελεί άμυλο και το άμυλο είναι μακριά αλυσίδα γλυκόζης.
Τα φασόλια σε σύγκριση με το ρύζι περιέχουν περισσότερες ίνες, πρωτεΐνες και συνήθως έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, δήλωσε.
Η ομάδα του Hu εξέτασε τη διατροφή σχεδόν 1.900 ανθρώπων, από το 1994 έως το 20204. Κανένας δεν εμφάνιζε διαβήτη στην έναρξη.
Καθώς η Κόστα Ρίκα έχει γίνει πλουσιότερη και περισσότερο βιομηχανοποιημένη, η κατανάλωση ρυζιού αυξήθηκε, ενώ των φασολιών μειώθηκε, δήλωσε ο Hu. Στο μεταξύ, το ποσοστό διαβήτη στη χώρα αυξήθηκε.
Το επιπλέον ρύζι θα μπορούσε εν μέρει να δεχτεί τα πυρά, καταλήγει η ερευνητική ομάδα. Ανακάλυψε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο άσπρο ρύζι είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και σάκχαρο, καθώς και βλαβερά λιπίδια στο αίμα, όπως και χαμηλότερα επίπεδα ’καλής’ χοληστερόλης.
Οι συγκεκριμένοι παράγοντες, μαζί με τη μεγάλη περιφέρεια μέσης, αποτελούν στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου.
Άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες φασόλια για κάθε μια ρυζιού έτειναν να βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο. Όσοι αντικατέστησαν μια μερίδα φασόλια με μια άσπρο ρύζι μείωναν τον κίνδυνο κατά 35% αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ’American Journal of Clinical Nutrition’.
Ο Hu, δήλωσε ότι είναι αρνητική τάση, ιδιαίτερα αν οι άνθρωποι καταναλώνουν λευκό ρύζι αντί για μαύρο. Πρόσθεσε ότι η τάση θα έχει μακροχρόνια μεταβολική επίδραση.
Θα ήταν πιο χρήσιμο να εισαχθούν περισσότερα λαχανικά, όπως φασόλια στη διατροφή, για να αντικατασταθεί το λευκό ρύζι και ορισμένη ποσότητα κόκκινου κρέατος.
Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι το λευκό ρύζι αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη ή ότι τα φασόλια τον μειώνουν.
Σε προηγούμενη έρευνα, ο Hu ανακάλυψε ότι η κατανάλωση μαύρου ρυζιού μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τον διαβήτη 2.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
flour_gluten-free
Περισσότερα

Άλευρα χωρίς γλουτένη

Είναι άξιο θαυμασμού το πόσα είδη αλεύρων χωρίς γλουτένη υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, γνωρίζοντας και την ιδιαίτερη υφή, αρωμα, συμπεριφορά του καθενός στα εδέσματά μας.