Μια αυστηρή δίαιτα οκτώ εβδομάδων, που παρέχει μόλις 600 θερμίδες την ημέρα, μπορεί να αντιστρέψει τον τύπου 2 διαβήτη – τουλάχιστον σε άτομα που ζουν λίγα χρόνια με αυτόν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ διαπίστωσαν πως αυτή η ακραία δίαιτα μειώνει τα επίπεδα λίπους στο πάγκρεας και στο ήπαρ, βοηθώντας την ινσουλίνη να επιστρέψει στα φυσιολογικά όρια.
Οι επτά από τους 11 ασθενείς που την ακολούθησαν, παραμένουν με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου εδώ και τρεις μήνες από τότε που την ολοκλήρωσαν, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Diabetologia».
Ωστόσο απαιτείται καιρός ακόμα για να βεβαιωθούν πως η υποστροφή της νόσου είναι μόνιμη, προσθέτουν.
Οι 11 ασθενείς είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 την τελευταία 4ετία.
Οι ερευνητές τούς ζήτησαν να περιορίσουν επί δύο μήνες δραστικά την διατροφή τους, καταναλώνοντας μόνον υγρά ροφήματα διαίτης και λαχανικά δίχως άμυλο.
Έπειτα από 1 εβδομάδα δίαιτας, τα επίπεδα σακχάρου το πρωί (γλυκόζη νηστείας) είχαν επιστρέψει στο φυσιολογικό σε όλους τους εθελοντές.
Επιπλέον, μαγνητικές τομογραφίες στο πάγκρεας των ασθενών έδειξαν πως το λίπος στο όργανο είχε μειωθεί από το περίπου 8% – που είναι μια παθολογική τιμή – στο πιο φυσιολογικό 6%.
Τρεις μήνες μετά το τέρας της δίαιτας και παρ’ ό,τι οι εθελοντές τρώνε πλέον φυσιολογικά – ακολουθώντας, όμως, τις επιταγές της υγιεινής διατροφής και προσέχοντας τις μερίδες τους – οι περισσότεροι εξακολουθούν να μην έχουν διαβήτη.
Οι ερευνητές πάντως σπεύδουν να συστήσουν στους ασθενείς αυτοσυγκράτηση.
«Η δίαιτα αυτή χρησιμοποιήθηκε για να ελεγχθεί η θεωρία πως αν χάσει κανείς πολλά κιλά, μπορεί να “χάσει” και τον διαβήτη του», δήλωσε ο καθηγητής Roy Taylor, διευθυντής του Κέντρου Μαγνητικής Τομογραφίας στο πανεπιστήμιο, και επικεφαλής της μελέτης.
«Παρ’ ότι στη μελέτη μας συμμετείχαν ασθενείς διαγνωσμένοι με διαβήτη τα 4 τελευταία χρόνια, είναι πιθανό η δίαιτα να αποδίδει και σε πιο “παλιούς” ασθενείς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να συστήσουμε σε κανέναν να κάνει τη δίαιτά μας, γιατί τώρα ουσιαστικά αρχίζουμε να την μελετάμε και το δείγμα μας ήταν μικρό».
«Η δίαιτα δεν απέδωσε σε όλους τους ασθενείς και πρέπει να βρούμε γιατί κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον διαβήτη απ’ ό,τι άλλοι», πρόσθεσε η ερευνήτρια δρ Έι Λιν Λιμ, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ.
«Ασφαλώς όμως αποδεικνύει πως η δραστική απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2».
«Αν κάνει ακολουθήσει τη δίαιτα στα πρώτα στάδια του διαβήτη, όταν κάποια από τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος ακόμα λειτουργούν, είναι πιθανό να επιβραδυνθεί για χρόνια ο διαβήτης του, αλλά πιστεύω πως τελικά θα τον εκδηλώσει πλήρως», σχολίασε ο καθηγητής Έντουϊν Γκέιλ, ειδικός σε θέματα διαβήτη από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Αντίθετη γνώμη εξέφρασε ο δρ Κιθ Φρέιν, καθηγητής Ανθρώπινου Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Σε ανθρώπους που κάνουν εγχείρηση για την παχυσαρκία τους, έχουμε δει μόνιμη υποστροφή του διαβήτη», είπε. «Η νέα μελέτη προσφέρει ελπίδα σε πολλούς ασθενείς με διαβήτη, αν και πρέπει να τονιστεί πως δεν είναι διόλου εύκολο να ακολουθήσει κανείς μια τόσο στερητική δίαιτα επί τρεις μήνες».
Σε κάθε περίπτωση, «αυτού του είδους οι αυστηρές δίαιτες πρέπει να γίνονται μόνο υπό στενή ιατρική επίβλεψη», τόνισε ο δρ Ίαιν Φρέιμ, διευθυντής έρευνας στον οργανισμό Diabetes UK, που χρηματοδότησε τη μελέτη.
«Παρ’ ότι η μελέτη είναι πολύ μικρή (σ.σ. δηλαδή έγινε σε πολύ λίγους ασθενείς), περιμένουμε ανυπόμονα τα μελλοντικά ευρήματά της, ιδίως για να δούμε εάν η υποστροφή είναι μακροχρόνια».
Πηγή: