Οι ξηροί καρποί ελέγχουν το σάκχαρο

Όταν εθελοντές που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 αντικατέστησαν κάποιες από τις τροφές με υδατάνθρακες, με μισό φλιτζάνι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου τους μειώθηκαν.
nuts2
nuts2

Αντικαθιστώντας το καθημερινό τσουρεκάκι ή φέτα ψωμί με μία ή δύο χούφτες ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης τους, σύμφωνα με μία μελέτη…
Όταν εθελοντές που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 αντικατέστησαν κάποιες από τις τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες, τις οποίες κατανάλωναν καθημερινώς, με μισό φλιτζάνι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου τους και της “κακής” χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται μέσα σε ένα τρίμηνο, αναφέρουν ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care.
Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη βελτίωση μεταξύ των διαβητικών που αντικατέστησαν τις συνηθισμένες στην δίαιτά τους τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες με ένα ψωμάκι ολικής αλέσεως σε καθημερινή βάση.
Η διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν το “κλειδί” για τον έλεγχο του διαβήτη, μπορεί όμως να συμβάλουν σε μία υγιεινή διατροφή, εξηγεί ένας εκ των ερευνητών, ο Σίριλ Κένταλ του πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά.
“Οι ξηροί καρποί είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα λίπη είναι υγιεινά,” είπε ο ίδιος αναφερόμενος στα ακόρεστα λίπη που συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος και με άλλα οφέλη για την υγεία.
Παρ’ όλ’ αυτά οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία και οι διαβητικοί δεν θα πρέπει απλώς να προσθέτουν μία χούφτα από αυτούς στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, αλλά να τους καταναλώνουν αντί άλλων λιγότερο υγιεινών σνακ, επισημαίνει ο Κένταλ.
Πηγή: www.medinfo.gr

Total
15
Shares
Σχετικά άρθρα
fruits
Περισσότερα

Τα πολλά φρούτα κάνουν καλό και στη διάθεσή μας

Η τακτική κατανάλωση φρούτων δεν κάνει καλό μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική μας υγεία, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.