Στην Ελλάδα περίπου 1.000.000 άτομα είναι διαβητικοί, ενώ το 2%-3% του πληθυσμού είναι «υποψήφιοι» πάσχοντες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, στη χώρα μας παρατηρείται ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής των Ελλήνων.
· Ανθυγιεινή διατροφή, κάπνισμα και καθιστική ζωή γίνονται αιτία κατακόρυφης αύξησης του Διαβήτη.
· Η σημασία της πρόληψης-τα 5 απλά μέτρα που μπορούν να μειώσουν σχεδόν κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη:
–Απώλεια 5% – 7% του σωματικού βάρους
–150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)
–Μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους
–Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)
-Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό
Μελέτη στη Φινλανδία έδειξε πως με τα πέντε αυτά μέτρα μειώνεται έως και 58% ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη. Μάλιστα, στις ηλικίες άνω των 60 χρόνων – που είναι και πιο ευάλωτες στον Διαβήτη – η μείωση του κινδύνου μπορεί να φτάσει το 71%.
Το 2006 πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, η έρευνα Hellas Health I.
Ορισμένα από τα ευρήματα/συμπεράσματα της έρευνας ήταν τα εξής:
· Συνολικά, το 35% του ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ότι πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα.
· Πρώτη σε συχνότητα είναι η αρτηριακή υπέρταση (16% του πληθυσμού) και ακολουθούν η υπερχοληστεριναιμία (9,1%), η οστεοαρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος (6,1%) και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ (6%) ενώ ο διαβήτης τύπου 1 δηλώθηκε σε ποσοστό 0,4 %.
· Τα χρόνια νοσήματα είναι πιο συχνά στις κατώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις σε σύγκριση με τις ανώτερες (36,9% έναντι 30,4%). Σε ορισμένα δε νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η διαφορά είναι σχεδόν διπλάσια (6,2% έναντι 3%).
· Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται και στις μετρήσεις της «Ποιότητας Ζωής που σχετίζεται με την υγεία», όπου τα άτομα με υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο εμφανίζουν καλύτερους δείκτες από τα άτομα των χαμηλότερων στρωμάτων, τόσο στη γενική υγεία, όσο και στις υπόλοιπες διαστάσεις της ποιότητας ζωής.
Η υπέρταση ευθύνεται για το 25% του συνόλου των θανάτων, το κάπνισμα για το 19,3%, η υψηλή χοληστερόλη για το 11,6%, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος για το 8,3%, η καθιστική ζωή για το 5% και η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για το 3,9%, σύμφωνα με τη Μελέτη «Η Υγεία του Ελληνικού πληθυσμού». Επιπλέον, η Μελέτη έδειξε:
· Σε ό,τι αφορά στα Χρόνια Ζωής Απαλλαγμένα από Ανικανότητα (DALY’s), ο πιο επιβλαβής παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα (12,9%) και ακολουθούν η αρτηριακή υπέρταση (11,8%), ο υψηλός Δ.Μ.Σ. (8,5%) και η υψηλή χοληστερόλη (7,6%), η κατάχρηση αλκοόλ (4,3%), η καθιστική ζωή (3,5%) και η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (2,6%).
· Η διατροφή των Ελλήνων παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις της τάξης του 50% από τις βασικές προδιαγραφές της Μεσογειακής Δίαιτας.
· Ο δείκτης ισορροπημένης διατροφής είναι 26,6 με κατώτατο όριο ικανοποιητικών τιμών το 28.
· Παρόλα αυτά, η διατροφή των Ελλήνων παραμένει ικανοποιητική σε σύγκριση με τις άλλες αναπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπου κατέχουμε την 1η θέση.
· Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος των Ελλήνων είναι μεταξύ 26,2-26,4 kg/m2, όταν η ανώτερη φυσιολογική τιμή είναι 25 kg/m2.
· To ποσοστό του πληθυσμού με αυξημένο σωματικό βάρος ανέρχεται στα 57,7%, γεγονός που μας κατατάσσει στη 2η χειρότερη θέση μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15.
· Σε ό,τι αφορά τη σωματική άσκηση, το 34,5% των ανδρών και το 44,7% των γυναικών στον ενήλικο πληθυσμό, δηλώνουν σωματικά αδρανείς.
Πηγές:
http://www.iatrikostypos.com
http://www.insurancedaily.gr
Σχετικά άρθρα
Ο Δείκτης Διαχείρισης Γλυκόζης, μια νέα παράμετρος για να αξιολογούμε τη διαχείριση του διαβήτη
Ο δείκτης που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για την αξιολόγηση της ρύθμισης του σακχάρου είναι η A1C. Όπως…
Η πρώιμη διάγνωση του διαβήτη συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση
Το πότε θα διαγνωσθεί μια γυναίκα με διαβήτη επηρεάζει και την έναρξη της εμμηνόπαυσης
Ελπίδες για νέα στρατηγική για τη διατήρηση των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στον διαβήτη
Ερευνητές εντόπισαν μια νέα αντιδιαβητική ουσία που διατηρεί τη δραστηριότητα των β-κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη
Θάλεια Ματίκα: «Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη έπαθα Διαβήτη κύησης»
Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πρώτη της εγκυμοσύνη και το πώς βίωσε τον Διαβήτη Κύησης που εμφάνισε…