Διαβήτης και κατάθλιψη: μερικά στοιχεία

διαβήτης και κατάθλιψη
διαβήτης και κατάθλιψη

Τα άτομα με διαβήτη που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά δυσκολεύονται περισσότερο να ακολουθήσουν τις οδηγίες θεραπείας για το διαβήτη, δεν έχουν επαρκή έλεγχο του μεταβολισμού, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών, χρησιμοποιούν περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας με το ανάλογο κόστος, έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αναπηρίας και απώλειας παραγωγικότητας, φτωχότερη ποιότητα ζωής και παράλληλα αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Οι συντονισμένες στρατηγικές για την κλινική περίθαλψη είναι αναγκαίες για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με διαβήτη και κατάθλιψη, και για να μειωθεί το βαρύ φορτίο της ασθένειας.
Η εξάπλωση της κατάθλιψης σε άτομα με διαβήτη

· Σε όλο τον κόσμο οι εκτιμήσεις για την επικράτηση της κατάθλιψης στα άτομα με διαβήτη φαίνεται να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη και μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.
· Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη είναι πιθανότερο να έχουν κατάθλιψη από τα άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη. Ωστόσο, οι μηχανισμοί που συνδέουν αυτές τις συνθήκες δεν είναι απολύτως σαφείς.
Επιπτώσεις της κατάθλιψης
Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να διαχειριστούν με επιτυχία την ασθένειά τους για την αποφυγή επιπλοκών.
· Μελέτες έχουν δείξει μια σημαντική σχέση μεταξύ κατάθλιψης και κακής συμμόρφωσης στις οδηγίες για την ατομική φροντίδα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το υψηλότερο ποσοστό των επιπλοκών του διαβήτη, μεταξύ εκείνων που έχουν κατάθλιψη.
· Τα άτομα με διαβήτη και κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναπηρίας, έχουν μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία και φτωχότερη ποιότητα ζωής.
· Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, όπως φαίνεται σε μια μελέτη που αποκάλυψε ότι η συνύπαρξη διαβήτη και κατάθλιψης σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σε αντίθεση με όσους έχουν είτε διαβήτη ή κατάθλιψη μόνο.
Υγειονομική περίθαλψη και θεραπεία

Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης είναι υψηλότερο για τα άτομα που πάσχουν ταυτόχρονα από διαβήτη και κατάθλιψη.
· Στις ΗΠΑ, τα άτομα με διαβήτη και κατάθλιψη είχαν μεγαλύτερα ιατρικά έξοδα (USD 3,264) από ό, τι τα άτομα με διαβήτη μόνο (USD 1,297). Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία της κατάθλιψης σε άτομα με διαβήτη είναι τόσο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συνολικών αποτελεσμάτων του διαβήτη.
· Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη και κατάθλιψη αντιμετωπίζονται θεραπευτικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά μελέτες δείχνουν ότι η συνεπής αναγνώριση και η θεραπεία της κατάθλιψης είναι μικρότερη από την αναμενόμενη στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Ένα εμπόδιο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της κατάθλιψης είναι η δυσκολία στο διαχωρισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης από τα συμπτώματα του ανεπαρκούς ελέγχου του διαβήτη.
· Οι προκλήσεις της αντιμετώπισης και θεραπείας ανθρώπων με διαβήτη και κατάθλιψη επηρεάζονται τόσο από το άτομο όσο και από το εκάστοτε σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Παράγοντες όπως το στίγμα και η ελλιπής γνώση περιορίζουν τις πιθανότητες των ατόμων με διαβήτη και κατάθλιψη να λάβουν τη βέλτιστη ποιότητα φροντίδας.
· Μια αποτελεσματική διαχείριση των ατόμων με διαβήτη και κατάθλιψη απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση. Συχνά οι υπηρεσίες φροντίδας για το άτομο με διαβήτη είναι κατακερματισμένες και απαιτούν παραπομπές σε επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, ενώ οι ίδιες οι υπηρεσίες σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται μακριά η μια από την άλλη.
· Η απαιτούμενη συντονισμένη κλινική φροντίδα απαιτεί την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών για να ενισχύσει την αναγνώριση της κατάθλιψης, την υιοθέτηση τεκμηριωμένων παρεμβάσεων, καθώς και την ενσωμάτωση ποιοτικών μέτρων για τη διαχείριση της κατάθλιψης σε συμφωνία με τις οδηγίες για τη διαχείριση του διαβήτη.
Οι αριθμοί…
· Μια μελέτη του 2003 στις ΗΠΑ, από τα Κέντρα Ελέγχου Παθήσεων (Centers for Disease Control), έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη ενδέχεται να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν με κλινική κατάθλιψη απ’ ότι τα άτομα χωρίς διαβήτη.
· Και μια μελέτη του 2004 στην Αυστραλία, στην οποία έλαβαν μέρος 3.010 άτομα άνω των 15 ετών, έδειξε ότι το 24% των ατόμων με διαβήτη είχαν κλινική κατάθλιψη ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του υπόλοιπου πληθυσμού ήταν 17%.
· Από την άλλη πλευρά, το 2005 σε Νορβηγική έρευνα 60.869 ατόμων, δεν βρέθηκε καμία σημαντική διαφορά μεταξύ των ανθρώπων με διαβήτη και των υπόλοιπων ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα.
· Ακόμα, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ενήλικες που πάσχουν και από διαβήτη τύπου 1 και από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να είναι διαζευγμένοι, χήροι ή σε διάσταση. Να έχουν χαμηλό εισόδημα. Να μην επισκέπτονται γιατρούς ή να μην τους συνταγογραφούν φάρμακα λόγω οικονομικών δυσχερειών. Έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επισκεφθούν το τμήμα επειγόντων περιστατικών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η κακή κατάσταση της υγείας τους περιορίζει τις δραστηριότητές τους.
· Τρεις στους δέκα Έλληνες διαβητικούς υποφέρουν από κατάθλιψη, όπως διαπιστώνουν οι γιατροί των διαβητολογικών ιατρείων της χώρας.
· Ανάμεσα στις κύριες αιτίες της κατάθλιψης των διαβητικών στην Ελλάδα, είναι η συνεχής πίεση για ρύθμιση του σακχάρου και διατήρησή του στα επιτρεπτά επίπεδα. Παράλληλα, ακόμη και σήμερα, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έρχονται αντιμέτωπα με πολλές κοινωνικές προκαταλήψεις και στιγματισμό, γεγονός που εντείνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Πηγές:
http://www.diabetesatlas.org/
http://www.jdrf.org
Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ)
http://www.insurancedaily.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Νέο επίθεμα ινσουλίνης θα μπορούσε να αντικαταστήσει αντλίες, συστήματα συνεχούς καταμέτρησης γλυκόζης και ενέσεις ινσουλίνης
Περισσότερα

Νέο επίθεμα ινσουλίνης θα μπορούσε να αντικαταστήσει αντλίες, συστήματα συνεχούς καταμέτρησης γλυκόζης και ενέσεις ινσουλίνης

Κινέζοι ερευνητές κατασκεύασαν «έξυπνο» επίθεμα ινσουλίνης που απελευθερώνει ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τα επίπεδα…