Kriya yoga

Γιόγκα είναι η προσπάθεια του θνητού να βρει τον ίδιο το Θεό του και να γλιτώσει κάποια φορά απ’το δράμα των ατέλειωτων ζωών του. Η Κρίγια Γιόγκα παρουσιάζει 2 συστήματα, τη σωματοθεραπεία και την ψυχοθεραπεία.
Kriya Yoga - Glykouli.Gr

Η θεραπευτική ένωση των δονήσεων συνείδησης και υποσυνείδησης
Την Κρίγια Γιόγκα κωδικοποίησε ο Πατάντζαλι γύρω στο 300 – 250 π.Χ. Στην Ελλάδα την παρουσιάζει αναλυτικά στο βιβλίο του «Κρίγια Γιόγκα», ο μεγάλος μεταφυσικός φιλόσοφος και Δάσκαλος Νικόλας Α. Μαργιωρής. Ήταν όμως γνωστή και στην προκατακλυσμιαία Ελλάδα από τους πρόγονούς μας Δραβίδες, όπως γράφει ο Νικόλας Μαργιωρής στο βιβλίο του «Δραβίδες, οι πρόγονοι των Ελλήνων». Μια μερίδα Δραβίδων (Ελλήνων) που επέζησαν του κατακλυσμού μετανάστευσαν στη νότια Ινδία, φέρνοντας μαζί τους και τη Γιόγκα. Η Γιόγκα είναι λοιπόν ελληνική, και ξανάρθε στην Ελλάδα μέσω Ινδίας. Η αρχαιότερη Γιόγκα είναι η Κρίγια.
Γιόγκα είναι η προσπάθεια του θνητού να βρει τον ίδιο το Θεό του και να γλιτώσει κάποια φορά απ’το δράμα των ατέλειωτων ζωών του. Η Κρίγια Γιόγκα παρουσιάζει 2 συστήματα, τη σωματοθεραπεία και την ψυχοθεραπεία. Αν σώμα και Νους δεν συντονιστούν σωστά, δεν υπάρχει αρμονία και τελειότητα στον άνθρωπο. Πρώτα υγεία στο σώμα, κι αμέσως αληθινή υγεία στο Νου.
Κρίγια στα σανσκριτικά σημαίνει πράξη και Γιόγκα σημαίνει ένωση. Ένωση του ανθρώπου με το Θεό, ή στην Κρίγια Γιόγκα ένωση και συνεργασία συνείδησης και υποσυνείδησης, νευρικού και μυϊκού συστήματος, φυσικού κι αιθερικού σώματος. Η Κρίγια Γιόγκα έχει σαν σκοπό την πρόληψη κάθε αρρώστιας, ή την θεραπεία, αν η αρρώστια έχει ήδη εμφανιστεί. Αυτό γίνεται με την άριστη συνεργασία του φυσικού και του αιθερικού σώματος. Το αιθερικό σώμα είναι το καλούπι, απ’το οποίο προέρχεται το φυσικό.
Όταν το φυσικό σώμα δονηθεί στο ελάχιστο διαφορετικά απ’ το αιθερικό μας σώμα, αμέσως σχηματίζεται δυσαρμονία και παρουσιάζεται η αδιαθεσία κι η αρρώστια. Η Κρίγια θα επαναφέρει την διαταραχθείσα αρμονία ανάμεσα στο φυσικό και στο αιθερικό σώμα, για την θεραπεία του φυσικού σώματος. Ανυψώνει τις δονήσεις του φυσικού ώστε να ομοιοδονηθούν μ’ αυτές του αιθερικού σώματος, σχηματίζοντας κατάλληλους ρυθμούς. Μόλις αυτό συμβεί, αμέσως στο φυσικό σώμα επανέρχεται η υγεία.
Οι ρυθμοί αυτοί πετυχαίνονται με ειδική πνοή, που περιλαμβάνει εφτά φάσεις. Κάθε φάση έχει την χρονική της διάρκεια, που την μετράμε σε δευτερόλεπτα, αλλά και την κίνησή της. Επίσης ο Νους, κυρίως με την υποσυνείδηση και το μυϊκό του σύστημα, θα ολοκληρώσει την άσκηση. Είναι τέλος απαραίτητο στην Κρίγια γιόγκα να χρησιμοποιούμε την ολοκληρωτική ή πλήρη αναπνοή, καθώς και ν’ αναπνέουμε μόνο απ’τη μύτη.
Ο Νους με τη συνείδηση θα εκτελέσει τις εφτά φάσεις της άσκησης με το νευρικό σύστημα, ενώ η υποσυνείδηση θα τις εκτελεί με το μυϊκό σύστημα.
Παραδείγματα σωματικών παθήσεων που θεραπεύει η Κρίγια Γιόγκα είναι:
Πονοκέφαλοι και ημικρανίες, τρέμουλο, προβλήματα στο κυκλοφορικό, αναπνευστικό, μυϊκό και μεταβολικό σύστημα, διαβήτης, άσθμα, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, προβλήματα με τα νεύρα και τους πνεύμονες, λουμπάγκο, προβλήματα με το συκώτι ή την καρδιά, κύρτωμα των ώμων, πτώση του στομαχιού, κ.ά.
Το μεγάλο όμως μυστικό της Κρίγια Γιόγκα είναι η Σύγκριση, η ψυχοθεραπευτική μέθοδός της. Ο ασκούμενος ανασύρει από μέσα του ένα απωθημένο και το συγκρίνει με το αντίθετο τέλειό του. Με απόλυτη συγκέντρωση του ασκούμενου, η τελειότητα νικάει κι εξαφανίζει για πάντα την ατέλεια: φοβίες, έξεις, πάθη, ανασφάλειες.
Όπως το φυσικό σώμα για να ζήσει έχει ανάγκη από τροφή, νερό και αέρα, έτσι και το αιθερικό έχει ανάγκη από αιθερική ενέργεια, πράνα, εντελέχεια, ουσία ζωής. Μπαίνοντας απ’το κεφάλι του ανθρώπου, πηγαίνει: 1. στον εγκέφαλο, 2. στη βάση της σπονδυλικής στήλης & 3. στα Τσάκρας. Αυτά είναι αιθερικές αποθήκες ενέργειας και αντιστοιχούν στους εφτά κύριους ενδοκρινείς αδένες του φυσικού σώματος.
Μόλις ένα Τσάκρα πάρει ενέργεια, ακτινοβολεί και τροφοδοτεί τον αντίστοιχο αδένα με ζωή, που αμέσως εκκρίνει τις ορμόνες του στο αίμα.
Όταν εισπνέουμε, παίρνουμε συγχρόνως οξυγόνο & πράνα. Ο ασκούμενος στην Κρίγια γιόγκα βοηθάει συνειδητά κι υποσυνείδητα στον αρμονικό συνδυασμό εισαγωγής κι εξαγωγής του οξυγόνου & της πράνα. Τότε οι κραδασμοί που δημιουργούνται μέσα του θεραπεύουν το φυσικό σώμα. Τ’ αποτέλεσμα είναι αρμονία, τελειότητα & μόνιμη υγεία.
Κρίγια Γιόγκα είναι επίσης η συνεργασία συνείδησης – υποσυνείδησης. Η συνείδηση ελέγχει το νευρικό σύστημα κι η υποσυνείδηση το μυϊκό. Το μυϊκό σύστημα κατευθύνεται από αιθερική δυναμοενέργεια, και γι αυτό είναι ανώτερης αξίας απ’το νευρικό. Αλλά κι η δύναμη της υποσυνείδησης είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή της συνείδησης. Η Κρίγια ενώνει τις δονήσεις συνείδησης – υποσυνείδησης και πετυχαίνει την θεραπεία. Η συνείδηση παίρνει κι αυτή πράνα που εισάγεται απ’ τη μύτη και μαζί με την υποσυνείδηση που έχει πάρει την περισσότερη και καλύτερη πράνα, θεραπεύει τον άνθρωπο. Ενώ η άσκηση εκτελείται συνειδητά με το νευρικό σύστημα, συγχρόνως εκτελείται και υποσυν-είδητα με το πολύτιμο μυϊκό σύστημα. Κι όταν η άσκηση τελειώσει, η υποσυνείδηση με το μυϊκό σύστημα συνεχίζει την θεραπεία.
Η υποσυνείδηση και το μυϊκό σύστημα είναι αντιπρόσωποι του αιθερικού μας σώματος. Όταν η υποσυνείδηση μάθει το πρόγραμμα της άσκησης κι ο εκπαιδευόμενος είναι συγκεντρωμένος στις φάσεις της, τότε αυτή (η υποσυνείδηση) κατευθύνει την πράνα με το μυϊκό σύστημα στην περιοχή που τη χρειάζεται, επαναφέροντας την ζωηρότητα, την ανάπλαση και την υγεία, αρμονία και τελειότητα. Κρίγια Γιόγκα λοιπόν είναι η συνεργασία νευρικού – μυϊκού συστήματος.
Στην συστολή των μυϊκών κυττάρων που λιώνουν τα λίπη στην περιοχή που σφίγγουν, στηρίζεται το ατμοϋγροποιητικό σύστημα της Κρίγια Γιόγκα, που ανακάλυψε ο Δάσκαλος Νικόλας Μαργιωρής.
Αλληλένδετη με την Κρίγια Γιόγκα είναι κι η χαλάρωση. Η χαλάρωση ανάμεσα στις ασκήσεις και η μεγάλη ολκληρωτική χαλάρωση στο τέλος του μαθήματος, που χαρίζει απόλυτη γαλήνη, ηρεμία & υγεία.
Αλέξης Ξηρέας
Εκπαιδευτής γιόγκα & ατμουγροποίησης
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι ορμόνες του στρες εξηγούν πώς η παχυσαρκία προκαλεί διαβήτη

Η παχυσαρκία προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνοντας την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες νορεπινεφρίνη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.