Ενας στους τρεις διαβητικούς «κόβει» τη θεραπεία – Με καθυστέρηση 14 μηνών πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ

Χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη εξαναγκάζονται, λόγω της καθυστέρησης αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΥΥ και της έλλειψης εσόδων από άλλες πηγές, να διακόπτουν την αντιμετώπιση της πάθησής τους με τη χρήση της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης.
Όπως κατήγγειλε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣ), το 30% των ατόμων με διαβήτη που χρησιμοποιούν την αντλία ινσουλίνης οδηγούνται στο να διακόψουν τη χρήση της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη σωστή αντιμετώπιση της πάθησής τους, καθώς και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών.
Οι πληρωμές καθυστερούν πάνω και από 14 μήνες
Σύμφωνα με μελέτη της ΠΟΣΣΑΣ, ο μέσος όρος αναμονής για την εξόφληση των οφειλών φτάνει το μισό χρόνο. Ειδικά στην περίπτωση του ΟΓΑ ξεπερνά τους 14 μήνες.
Μάλιστα, οι πάσχοντες του ΟΠΑΔ αναμένουν να πληρωθούν για οφειλές που έχουν καθυστερήσει σε κάποιες περιπτώσεις από τον Αύγουστο του 2010!
 
Διαλυμένες υπηρεσίες
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ενώ έχουν δοθεί οι εγκρίσεις για την καταβολή των χρημάτων στους ασφαλισμένους τοπικά σε κάθε ΥΠΑΔ η διαδικασία παρακωλύεται λόγο έλλειψης, για παράδειγμα, υπαλλήλου υπεύθυνου για ανάληψη του χρηματικού ποσού από τις Τράπεζες ώστε να καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά στους δικαιούχους. Παράλληλα, η αναμονή για να κατατεθούν τα δικαιολογητικά σε κάποια παρατήματα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τις 3 ώρες.
Σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη προσωπικού στα υποκαταστήματα και ο φόρτος επισκεψιμότητας αναγκάζει τους υπαλλήλους να βρίσκουν διαφόρους λόγους μέχρι και να αρνηθούν να παραλάβουν μια γνωμάτευση αναλωσίμων μέχρι και ένα μήνα διότι έχουν αδιεκπεραίωτα αιτήματα.
 
Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
«Η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που καταγγέλλεται από την ΠΟΣΣΑΣ εγκυμονεί κινδύνους για τους διαβητικούς ασθενείς οι οποίοι είναι αδύνατον στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής δυσπραγίας να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα ποσά για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Είναι απαράδεκτο να καθυστερούν οι διαδικασίες για εξόφληση των οφειλών απέναντι στους ασθενείς λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών.
Να ενισχυθούν άμεσα τα παρατήματα του ΕΟΠΥΥ με προσωπικό και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άμεσης εξόφλησης των οφειλών στους διαβητικούς ασθενείς προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους».

 
 
 

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Έρχονται τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Κάρτα Αναπηρίας

Την πλήρη ψηφιοποίηση Της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, καθώς και την θέσπιση του πλαισίου για την Κάρτα Αναπηρίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων