Ανακαλύψτε 6 «εχθρούς» του διαβήτη

Η φύση τις περισσότερες φορές αποτελεί το κατάλληλο φάρμακο για διάφορες παθήσεις. Μελέτες έχουν δείξει πως το φαρμακείο της φύσης γίνεται ασπίδα για τον οργανισμό μια και «κρύβει» τα μυστικά της πιο λαμπρής ομορφιάς και υγείας, προτείνοντας για κάθε πρόβλημα την άριστη δυνατή λύση.
τζίνσενγκ
τζίνσενγκ

Η φύση τις περισσότερες φορές αποτελεί το κατάλληλο φάρμακο για διάφορες παθήσεις. Μελέτες έχουν δείξει πως το … φαρμακείο της φύσης γίνεται ασπίδα για τον οργανισμό μια και «κρύβει» τα μυστικά της πιο λαμπρής ομορφιάς και υγείας, προτείνοντας για κάθε πρόβλημα την άριστη δυνατή λύση.
Ευεργετικά και για τον οργανισμό, φαίνεται να είναι και τα βότανα μια και αποδεδειγμένα έχουν βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη ή βρίσκονται σε προ-διαβητική φάση αφού λειτουργούν ως «σύμμαχος» για τον οργανισμό βοηθώντας στη μείωση τόσο του σακχάρου στο αίμα όσο και της υψηλής πίεσης του αίματος! Πάρτε μια ματιά στα πιο συνηθισμένα βότανα που αποτελούν «εχθρό» του διαβήτη!
Τζίνσενγκ: Είναι γνωστό για την ιδιότητα του να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελώντας ένα ισχυρότατο όπλο στη μάχη κατά του διαβήτη. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το έτος 2000 από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, κατέδειξε ότι μία απλή δόση τζίνσενγκ τριών γραμμαρίων βοηθά σημαντικά στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έπειτα από ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες – η κατανάλωση τζίνσενγκ πριν ή μετά το γεύμα βοηθά σημαντικά να παραχθούν ωφέλιμα αποτελέσματα.
Φύλλα του βοτάνου «ιερός βασιλικός»: Τα φύλλα του «ιερού βασιλικού» χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Νότια Ασία για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στις ημέρες μας, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα ισχυρότατο ρυθμιστή των επιπέδων τόσο του σακχάρου όσο και των λιπιδίων στο αίμα μας, συντελώντας αποτελεσματικά στην θεραπεία του διαβήτη . Σύμφωνα με κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε έναντι εικονικού φαρμάκου (placebo-controlled study) που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, η μέτρια λήψη του βοτάνου holy basil (ιερός βασιλικός) μπορεί να συντελέσει σε μία μείωση έως και 20 τοις εκατό στα επίπεδα σακχάρου του αίματος .
Το συγκεκριμένο βότανο καταναλώνεται συνήθως με τη μορφή αφεψήματος, και συνηθέστερα ως μία εκδοχή του γνωστού μας τσαγιού.
Δίκταμο: Πρόκειται για φρύγανο (ξερό κλαδί ή θάμνος) ενδημικό της Κρήτης με φαρμακευτικές ιδιότητες γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιείται ως φάρμακο με τη μορφή συνήθως του αφεψήματος. Χρησιμοποιείται σαν αντισπασμωδικό, τονωτικό, αντιδιαβητικό και επουλωτικό των πληγών (περιγράφεται έτσι ήδη από την εποχή του Θεόφραστου). Το αιθέριο έλαιο του δικτάμου, το δικταμέλαιο, χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διαφόρων ηδυπότων, ιδίως του βερμούτ, καθώς και στην αρωματοποιϊα και τη φαρμακευτική.
Κανέλα: Η κανέλα συγκεντρώνει πολύ περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες από όσες γνωρίζουμε. Όπως και το τζίνσεγκ, αποτελεί μία εξόχως ρυθμιστική πηγή του επιπέδου σακχάρου στο αίμα – αλλά επίσης λειτουργεί θεραπευτικά και σε περιπτώσεις αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
Η κατανάλωση κανέλας στο ενδιάμεσο των γευμάτων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους διαβητικούς ασθενείς να «ανταπεξέλθουν» στις απότομες αυξήσεις και μειώσεις των επιπέδων σακχάρου. Οι θεραπευτικές δόσεις κανέλας συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση της ινσουλινικής απόκρισης διορθώνοντας τα ίδια τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Συμβουλή: Βάλτε μια κουταλιά κανέλα (σε σκόνη) στο τσάι σας και ανακαλύψτε τις ευεργετικές της ικανότητες.
Μαντζουράνα: Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά «αντιδιαβητικά» βότανα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ μετά από μελέτη για τα βότανα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
Η δράση της είναι πολύ ισχυρή στην παρεμπόδιση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών. Πρόκειται για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εμφάνιση των πιο σημαντικών επιπλοκών που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από διαβήτη, δηλαδή το διαβητικό πόδι και τα προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Αγριάδα (Ζιζάνιο): Η αγριάδα συναντάται παντού και αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά βότανα. Μελέτη έδειξε ότι ρίχνει τα επίπεδα γλυκόζης κατά 50% όταν χορηγηθεί η σωστή δόση και έχει προταθεί από ειδικούς ως εναλλακτική θεραπεία για τον διαβήτη.
Είναι φυσικό αντιβιοτικό και ξακουστό διουρητικό. Καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και βοηθάει στην μείωση της κακής χοληστερίνης. Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή, στη χρυσή και την κυτταρίτιδα.
Τα φύλλα και κυρίως η ρίζα της αγριάδας χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς ως αφέψημα.
Παρασκευή αφεψήματος :
Δύο κουταλιές του τσαγιού κομμένες ρίζες αγριάδας σε ένα φλιτζάνι νερό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
fibre
Περισσότερα

Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου

Τα άτομα που κάνουν διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη ή καρδιακή νόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα σε επιστημονικό έντυπο.