Καλό Πάσχα με διαβήτη!

pasxa_sto_xorio
pasxa_sto_xorio

Η γιορτή του Πάσχα αποτελεί μια ιδανική περίοδο να δούμε φίλους, συγγενείς και φυσικά να ζήσουμε τα έθιμα και να απολαύσουμε τις πασχαλινές διατροφικές προτάσεις. Χαρακτηριστικό των ημερών κυρίως της Κυριακής του Πάσχα αλλά και της Δευτέρας είναι η πολυφαγία και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος. Θα λέγαμε επίσης, ότι ο τύπος πείνας που κυριαρχεί , είναι η εορταστική πείνα δηλαδή τρώμε για να διασκεδάσουμε, γι αυτό και εκείνες τις ημέρες παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία. Κυρίως παρατηρείται αύξηση καρδιαγγειακών επεισοδίων, γαστρεντερικά προβλήματα και απορύθμιση μεταβολικών νόσων όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Για αυτό το λόγο αυτές τις ημέρες είναι να είμαστε λίγο παραπάνω προσεκτική στη ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε, τη χρήση αλκοόλ αλλά και τη κατανάλωση γλυκών ή επιπρόσθετης τροφής, αλλά και ο τρόπος και τα υλικά μαγειρέματος.
Αυτά που πρέπει να προσέξουμε σε γενικές γραμμές είναι τα εξής :
Αυγό
Περιέχει λίπος και χοληστερίνη και επειδή θα καταναλώσουμε και άλλες τροφές που περιέχουν αυτά τα συστατικά, πρέπει να το καταναλώσουμε με μέτρο.
Μαγειρίτσα
Μετά τη νηστεία η μαγειρίτσα προετοιμάζει τον οργανισμό μας να ξαναδεχτεί το κρέας. Αποδίδει γύρω στις 400-500 θερμίδες και είναι πλούσια σε χοληστερόλη, γι΄ αυτό ενδείκνυται η αντικατάσταση του αυγού με το ασπράδι γλυτώνοντας με αυτό τον τρόπο αρκετή ποσότητα χοληστερίνης ανά κρόκο.
Τσουρέκι
Μια φέτα τσουρέκι αποδίδει γύρω στις 70 θερμίδες και είναι καλύτερη επιλογή από ένα πασχαλινό κουλουράκι που αποδίδει αρκετές θερμίδες παραπάνω. Παρόλα αυτά και το τσουρέκι θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς αποτελεί πηγή υδατανθράκων και λίπους.
Λαχανικά
Δε θα πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας, καθώς εφοδιάζουν τον οργανισμό σας με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Φρούτα
Δε θα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά το φαγητό γιατί είναι πιθανόν να προκαλέσουν δυσπεψία μιας και οι ουσίες των φρούτων απορροφούνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτές του κρέατος και των άλλων τροφών. Μπορούν ωστόσο από έμπειρα άτομα να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο για την εξισορρόπηση ενός γεύματος με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Συνοδευτικά
Συνδυάστε το γεύμα σας με ρύζι, μακαρόνια ή ψωμί ολικής άλεσης. Με αυτό τον τρόπο θα χορτάσετε νωρίτερα και θα αποφευχθεί η υπερβολική κρεατοφαγία. Καθότι αυτοί οι υδατάνθρακες προσδίδουν ενέργεια, αλλά και φυτικές ίνες που κάνουν καλό στην λειτουργία του εντέρου, σε αντίθεση με το κρέας που παρέχει και πολλά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.
Οβελίας
Προτιμήστε το κατσίκι από αρνί, διότι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, αν και είναι πιο σκληρό. Το αρνάκι γάλακτος [2 μηνών έως 1 χρόνου] είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά. Το περισσότερο λίπος βρίσκεται κρυμμένο στους ιστούς και μας ξεγελά. Χρησιμοποιήστε τη ρίγανη στην Παρασκευή του κρέατος, καθώς μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων ουσιών, των νιτροζαμινών που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται με την καρκινογένεση.
Κοκορέτσι
Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μια και είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους

Αλκοόλ

Προτιμήστε το κρασί ως συνοδευτικό, διότι περιέχει μηλικό οξύ που αυξάνει επίσης την απορρόφηση του σιδήρου. Το κρασί είναι καλή επιλογή, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά και προάγει την υγεία μας. Φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνουμε.
Βραδινό
Το βραδινό είναι καλό να είναι ελαφρύ για να μην επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο την λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και να μην επιφορτιστούμε με παραπανίσιες θερμίδες. Οπότε η κατανάλωση μιας σαλάτα εποχής ή μιας σουπας ή ενός γιαουρτιού με φρούτα ή φρυγανιά, αποτελούν ένα ελαφρύ γεύμα.
Δευτέρα του Πάσχα
Οι περισσότεροι καταναλώνουν τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού. Αν έχετε φάει πολύ τη προηγούμενη μέρα καλό είναι να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες για να μην επιβαρύνετε παραπάνω τον οργανισμό σας. Μικρά και συχνά γεύματα θα σας είναι πιο εύπεπτα

 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 

Τρόφιμο

Ποσότητα

Θερμίδες

Πρωτεΐνες (γρ)

Λίπη (γρ)

Υδατ/κες (γρ)

Αρνάκι μπούτι

100 γρ.

242

21

19

0

Αρνάκι ωμοπλάτη

100γρ.

339

22

27

0

Αρνίσια παϊδάκια

100γρ.

423

20

37

0

Αυγό

50γρ.

74

6

5

1

Μαγειρίτσα

1 μερίδα

360

34

11

28

Πατάτες φούρνου

100γρ.

222

4

9

35

Κοκορέτσι

100γρ.

190

22

12

1

Χωριάτικη

100γρ.

120

4

11

2

Τζατζίκι

30γρ.

40

2

4

1

Τσουρέκι

70γρ.

70

6

10

44

Τσουρέκι πολίτικο

100γρ.

400

8

14

66

Κουλουράκια πασχαλινά

60γρ.

234

6

5

43

Αυγό σοκολατένιο

30γρ.

143

2

9

17

Καλό Πάσχα!
Chinese (Simplified)

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Μαύρο τσάι κατά του διαβήτη

Στις χώρες όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι υψηλή, η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είναι μικρότερη συγκριτικά με τις χώρες όπου η κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι χαμηλότερη.