Στα βακτήρια του εντέρου κρύβεται το μυστικό κατά της παχυσαρκίας. Βέλγοι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τύπο εντερικού βακτηρίου που συνδέεται άμεσα με τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.
Ερευνητές από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα που διεγείρουν την παραγωγή ενός συγκεκριμένου τύπου βακτηριδίου στο πεπτικό σύστημα επιταχύνουν την απώλεια των κιλών περισσότερο σε σχέση με μια υποθερμιδική διατροφή ή με έντονη σωματική άσκηση. Η βελγική ανακάλυψη αφορά τα λεγόμενα βακτήρια Akkermansia municiphila, τα οποία εμφανίζονται αποδυναμωμένα στους παχύσαρκους και τους διαβητικούς. Μόλις όμως οι επιστήμονες χορήγησαν στα πειραματόζωα πρεβιοτικά και πιο συγκεκριμένα ολιγοφρουκτόζη, ένα διατροφικό συμπλήρωμα που προάγει την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων, τα Akkermansia municiphila επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Και το πιο σημαντικό είναι ότι η εξισορρόπηση αυτή επιτάχυνε τον μεταβολισμό και συνέβαλε στην απώλεια βάρους. Οπως εξήγησαν οι ερευνητές, η προσθήκη βακτηρίων αύξησε το πάχος του βλεννογόνου του εντέρου, εμποδίζοντας έτσι ορισμένο υλικό να περνάει από αυτό στο αίμα. Επίσης, άλλαξε τα χημικά σήματα που εκπέμπονται από το πεπτικό σύστημα, φέρνοντας αλλαγές στον τρόπο γενικότερης επεξεργασίας του λίπους από τον οργανισμό. Επιπλέον, τα πειραματόζωα παρουσίασαν μικρότερες φλεγμονές και χαμηλότερο βαθμό αντίστασης στην ινσουλίνη, που αποτελούν συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2.
Οπως εξήγησαν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the National Academy of Sciences», οι πρεβιοτικές ουσίες διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με τις πολυσυζητημένες προβιοτικές. Τη στιγμή που οι προβιοτικές είναι ζωντανά προϊόντα βακτηρίων που προσθέτουν φιλικά βακτήρια στην εντερική χλωρίδα, οι πρεβιοτικές ουσίες δεν προσθέτουν βακτήρια, αλλά συμβάλλουν στη θρέψη και τη διατήρηση των επιπέδων των ήδη υπαρχόντων «καλών» βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα.
«Δεν καταφέραμε να αντιστρέψουμε εντελώς την παχυσαρκία, αλλά καταγράψαμε πολύ μεγάλη μείωση στη λιπώδη μάζα. Είχαμε ουσιαστικά την πρώτη απόδειξη ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο είδος βακτηριδίων και τη βελτίωση του μεταβολισμού», δήλωσε ο καθηγητής Πατρίς Κανί από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν.
Πηγή: madata.gr
Σχετικά άρθρα
Παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις
Η παχυσαρκία είναι αναμφισβήτητα ύπουλος εχθρός της καρδιάς και -ενώ πολλές φορές δεν προκαλεί συμπτώματα- παρόλα αυτά, αποτελεί…
Πέντε τρόποι για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με τους ειδικούς
Αν και είναι δύσκολο να μειωθεί το λίπος στην κοιλιά μεμονωμένα (ή σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος)…
Η γλυκιά και όμορφη Ξανθή Τζεφέρου κάνει τους κριτές να φαίνονται πολύ μικροί απέναντι της!
Χθες το βράδυ και ενώ η τηλεόραση έπαιζε για να γεμίσει την σιωπή του σπιτιού, άκουσα την λέξη…
Η χρήση συστήματος κλειστού βρόγχου βοηθά στη βελτίωση του χρόνου εντός των ορίων και σε μείωση περιπτώσεων υπογλυκαιμίας, σύμφωνα με νέα έρευνα
Η χρήση κλειστού συστήματος βρόγχου μπορεί να είναι ασφαλής για εφήβους και νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με το πόρισμα…