Ορισμένες στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται για την προστασία της καρδιάς μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2, σύμφωνα με ερευνητές από τον Καναδά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1,5 εκατ. ανθρώπους και δημοσιεύεται στο περιοδικό ’British Medical Journal’. Υποδεικνύει ότι ισχυρές στατίνες θα μπορούσαν να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 22% σε σύγκριση με πιο ασθενή φάρμακα.

Η Atorvastatin συνδέθηκε με μια επιπλέον περίπτωση διαβήτη για κάθε 160 ασθενείς που ακολουθούσαν αγωγή.

Ειδικοί σημειώνουν ότι τα οφέλη υπερτερούν τυχόν κινδύνων.

Οι στατίνες είναι ομάδα ευρέως συνταγογραφούμενων φαρμάκων που μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες αλλά ομάδα ειδικών από νοσοκομεία του Τορόντο δήλωσε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τον κίνδυνο διαβήτη με διαφορετικές στατίνες.

Εστίασαν στο ιατρικό ιστορικό 1,5 εκατ. ανθρώπων άνω των 66 και συνέκριναν τα περιστατικά διαβήτη μεταξύ ανθρώπων που λάμβαναν διαφορετικές στατίνες.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με atorvastatin, rosuvastatin, ή simvastatin αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για έναρξη διαβήτη σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν αγωγή με pravastatin.Οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο όταν αποφασίζουν αγωγή με στατίνες για τους διαφορετικούς ασθενείς, σημειώνει η έρευνα.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διακινητές καταδίκασαν σε θάνατο διαβητικό παιδί πετώντας την ινσουλίνη της - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Διακινητές καταδίκασαν σε θάνατο διαβητικό κοριτσάκι

Αναδημοσιεύουμε την τρομερή είδηση για το μικρό διαβητικό κοριτσάκι από τη Συρία, που άφησε την τελευταία του πνοή επειδή οι δουλέμποροι πέταξαν στη θάλασσα τις ενέσεις ινσουλίνης της...