Ως ιατρικό εργαλείο θα εγκριθεί η εφαρμογή iPhone που κάνει ανάλυση ούρων

Επιστολή με την οποία απαιτεί τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην πρώτη εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που κάνει εξέταση ούρων, απέστειλε ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) στην υπεύθυνη εταιρεία.

Πρόκειται για την πρώτη στο είδος της εφαρμογή που θα λάβει άδεια, εάν βέβαια εγκριθεί από τις αυστηρές διαδικασίες, μέσα από τις οποίες θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστίας της.

Κι αυτό διότι η άδεια του FDA θα μετατρέψει για πρώτη φορά ένα κινητό τηλέφωνο σε βιοχημικό αναλυτή για χρήση στο σπίτι. Επιπλέον, μία εφαρμογή που θα μπορούσε να θεωρηθεί «παιχνίδι», όπως και χιλιάδες άλλες, θα μετατραπεί σε ιατρικό εργαλείο και μάλιστα πολύ σοβαρό, γι’ αυτό και θα χρειαστεί η ειδική άδεια.

«Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε κινητές μονάδες υγείας, οι οποίες δεν θα χρειάζεται να δαπανούν 10.000 ευρώ για μηχανήματα ανάλυσης ούρων αλλά θα μπορούν απλώς να χρησιμοποιούν το iPhone τους» τόνισε ο Μούσκιν Ινγκαουάλε, εμπνευστής και δημιουργός της εφαρμογής, η οποία παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στο Συνέδριο Τεχνολογίας, Εκπαίδευσης και Σχεδιασμού στο Λος Αντζελες.

«Τις ταινίες που θα διαβάζει το iPhone τις παράγουν φαρμακευτικές εταιρείες, όπως είναι η Bayer και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές). Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχουν άδεια χρήσης από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό που τις προτείνει ο κατασκευαστής τους», δήλωσε Τζέιμς Γουντς, αναπληρωτής διευθυντής του FDA.

Οι ασθένειες που θα μπορεί να διαγνώσει η εφαρμογή είναι νόσοι που προσβάλλουν τους νεφρούς και το ουροποιητικό (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, ουρολοιμώξεις), διαταραχές του μεταβολισμού (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), ασθένειες του ήπατος και αιμολυτικές διαταραχές (π.χ. αμολυτικός, αποφρακτικός ίκτερος).

Σχετικά άρθρα