Ποτό και Διαβήτης

alkohol2
alkohol2

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρευρεθεί σε συζητήσεις για το «περασμένο βράδυ». Πόσο αλκοόλ ήπιαμε, πόσα αστεία είπαμε και κάναμε. Τα αλκοολούχα ποτά λοιπόν είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, και αν δεν είστε κατά του αλκοόλ για προσωπικούς ή θρησκευτικούς λόγους, είναι σίγουρο ότι κάποια φορά το παρακάνατε και εσείς και αισθανθήκατε πολύ άσχημα για αυτό στη συνέχεια!
Όταν κανείς έχει διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το να πίνει με άδειο στομάχι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διασκεδάσετε, ειδικά στις γιορτινές περιόδους.
Απολαμβάνοντας ένα δυο ποτά
Πολλές φορές σας έχει δοθεί με αυστηρό ύφος η οδηγία να κόψετε το τσιγάρο και το ποτό δυο είναι δυο πολύ βλαβερές συνήθειες και θα έχουν βαριές επιπτώσεις στην υγεία σας, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν με το διαβήτη. Πράγματι, για το κάπνισμα η επιλογή είναι μια είτε έχετε διαβήτη είτε όχι: κόψτε το !
Για την κατανάλωση αλκοόλ όμως η λύση είναι η αυτοσυγκράτηση και το μέτρο.
Ο λόγος που η αυτοσυγκράτηση είναι τόσο σημαντική στην κατανάλωση αλκοόλ είναι ότι η μεγάλη ποσότητά του ή η λήψη του με άδειο στομάχι μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμίες. Θα πιστεύατε ότι εφόσον το αλκοόλ περιέχει ή μετατρέπεται σε σάκχαρα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Για ποιο λόγο συμβαίνει λοιπόν;
Το αλκοόλ και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Συνήθως τρεις ώρες μετά το φαγητό το συκώτι μας αρχίζει να παράγει γλυκόζη από το αποθηκευμένο γλυκογόνο. Με αυτή τη διαδικασία ο οργανισμός δεν αφήνει το σάκχαρό μας να πέσει πολύ χαμηλά.
Όταν πίνουμε πολύ ή με άδειο στομάχι, παρόλο που αρχικά το σάκχαρό μας μπορεί να ανεβεί, τελικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι η πρώτη προτεραιότητα του ήπατος είναι να αποτοξινώσει το αίμα από το τοξικό αλκοόλ. Αυτό ρίχνει σε δεύτερη μοίρα την άλλη προτεραιότητα του ήπατος να παράγει γλυκόζη με διάσπαση του αποθηκευμένου γλυκογόνου.
Άρα, αν έχετε διαβήτη και τα αποθέματα υδατανθράκων σας είναι χαμηλά, και πιείτε πολύ δεν θα έχετε την ασφάλεια που σας παρέχει το απόθεμα γλυκόζης.

Ηρεμήστε, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα!

Όλα αυτά ακούγονται πολύ τρομακτικά, αλλά θυμηθείτε ότι τα προβλήματα με τον διαβήτη και το αλκοόλ είναι πιθανό να συμβούν μόνο όταν πίνετε υπερβολικά ή μεθάτε. Και βέβαια, ενώ οι βασικές αρχές για την κατανάλωση αλκοόλ και για τα σάκχαρα του αίματος ισχύουν για όλους μας, ο καθένας από μας είναι μοναδικός και καλείται να αξιολογήσει ο ίδιος πώς συμπεριφέρεται και αντιδρά ο οργανισμός του στο αλκοόλ.
Είναι γεγονός ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προσέχουν περισσότερο τι και πόσο πίνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ. Απλώς πρέπει να το καταναλώνουν με αυτοσυγκράτηση και μέτρο.
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ με τον διαβήτη
• Ποτέ μην πίνετε με άδειο στομάχι – η τροφή βοηθάει να καθυστερεί η απορρόφηση του αλκοόλ στην κυκλοφορία.
• Μην υπερβαίνετε τα συνιστώμενα όρια κατανάλωσης αλκοόλ (14 μονάδες την εβδομάδα για τις γυναίκες, 21 μονάδες για τους άνδρες – μια μονάδα είναι ένα ποτήρι κρασί ή μισό ποτήρι μπύρα).
• Κατανείμετε το ποτό σας ομοιόμορφα στη διάρκεια του χρόνου – μην απέχετε πλήρως για ημέρες ή εβδομάδες και μετά πίνετε υπερβολικά σε μια μόνο περίσταση.
Πηγή: diabetes-in-greece.gr

Total
33
Shares
Σχετικά άρθρα