Οι τροφές που μας κάνουν χαρούμενους

cereal640
cereal640

Οι διατροφικές μας επιλογές, εκτός από τη σιλουέτα μας, επηρεάζουν και το πώς αισθανόμαστε, τη διάθεσή μας και τη συναισθηματική μας κατάσταση.
Αυτό σημαίνει ότι μια κακή διατροφή μπορεί να είναι μια από τις αιτίες μελαγχολίας, ενώ μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας διατηρεί σε καλή φυσική κατάσταση αλλά και συναισθηματική
Τα συναισθήματά μας επηρεάζονται ή ακόμα και καθορίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις από χημικές ουσίες που βρίσκονται στον οργανισμό μας. Η ενεργοποίηση, η έκκριση ή η αναστολή της δράσης ή της έκκρισης των ουσιών αυτών ρυθμίζει ένα συγκεκριμένο βιοχημικό μονοπάτι στο νευρικό μας σύστημα και μας δημιουργεί το άλφα ή το βήτα συναίσθημα.
Οι χημικές αυτές ουσίες βρίσκονται σε λεπτές ισορροπίες και η παραγωγή τους βασίζεται σε απλούστερες χημικές ενώσεις, τις οποίες λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι ενδογενώς παραγόμενες ουσίες που επηρεάζουν ευνοϊκά τη διάθεση είναι κυρίως η σεροτονίνη, οι κατεχολαμίνες (ντοπαμίνη, αδρεναλίνη, νορ-αδρεναλίνη) και οι ενδορφίνες. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι στο βιοχημικό πάζλ των συναισθημάτων μας είναι επίσης οι διάμεσοι μεσολαβητές, ρυθμιστικές ουσίες υπεύθυνες για την επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος.
Ας δούμε λοιπόν ποιές είναι οι τροφές που μας «φτιάχνουν» τη διάθεση:
Βρώμη : ξεκινήστε τη μέρα σας με χαμόγελο
Λίγη βρώμη στο πρωινό θα βοηθήσει να πάει καλά η μέρα και ο λόγος είναι οι υδατάνθρακες που περιέχει, οι οποίοι προκαλούν την απελευθέρωση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεσή μας.
Καφές : καλός αλλά με μέτρο
Δεν είναι τυχαίο το ότι αν δεν πιείτε το πρωί καφέ μπορείτε να… σκοτώσετε άνθρωπο και με τις πρώτες γουλιές του αμέσως αισθάνεστε καλύτερα. Ο καφές περιέχει κάτι που παγκοσμίως θεωρείται μια πολύ ισχυρή ψυχοδιεγερτική ουσία: καφεΐνη. Αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού μας, μας καθιστά περισσότερο σε ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση.
Προσοχή στην υπερκατανάλωση γιατί φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Δημιουργεί υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, εκνευρισμό και συχνά εριστική διάθεση και υπογλυκαιμία, με αποτέλεσμα την πτώση των επιπέδων ενέργειας.
Γάλα : Ηρεμεί και ευχαριστεί
Όπως φαίνεται, εκτός του ότι περιέχει ασβέστιο και κάνει καλό στα οστά, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να πίνουμε γάλα και ένας απ’ αυτούς είναι ότι αποτελεί καλή πηγή τρυπτοφάνης – όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι, προσθέτοντας γάλα στα δημητριακά σας, η σεροτονίνη αυξάνεται κι εσείς ηρεμείτε, μειώνετε το στρες και αυξάνετε την καλή σας διάθεση.
Καρύδια : «η τροφή του εγκεφάλου »
karydia500
Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές αμινοξέων, ωφέλιμων λιπαρών, υδατανθράκων αργής καύσης, βιταμινών Β, μαγνησίου και αντιοξειδωτικών. Διατηρούν σταθερότερα τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, βελτιώνουν την κυκλοφορία, επιταχύνουν τη μεταφορά των νευροδιαβιβαστών, ενώ συγχρόνως ενισχύουν το ενεργειακό δυναμικό του μεταβολισμού.
Λιπαρά ψάρια : Καταναλώστε τα σε αφθονία
Μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα προερχόμενα από τα ψάρια, συνεισφέρει στη βελτίωση του ψυχισμού και της πνευματικής ενέργειας, αλλά και στην ελάττωση του κινδύνου για εμφάνιση κατάθλιψης. Επιπλέον τα ψάρια περιέχουν ψευδάργυρο ο οποίος είναι απαραίτητος για δεκάδες βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, ενώ οι πρωτεΐνες τους είναι πιο εύπεπτες από ότι των κρεάτων και επιδρούν θετικότερα στα επίπεδα μελανοκορτίνης, ευνοώντας έτσι την καλή διάθεση.
Κρέας άπαχο: Μην το ξεχνάτε
Τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες περιέχουν πολλή τρυπτοφάνη και είναι πλούσια σε τυροσίνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες. Η τυροσίνη είναι το βασικό συστατικό της νορεπινερφρίνης και της ντοπαμίνης, ουσιών που φτιάχνουν τη διάθεση.
Μπανάνα : μια την ημέρα τη θλίψη κάνει πέρα
Η μπανάνα περιέχει μαγνήσιο αλλά και την «χαλαρωτική» ορμόνη μελατονίνη την οποία συνήθως ο οργανισμός πρέπει να συνθέσει από την τρυπτοφάνη που παίρνει από τις τροφές.
Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως βασικό καύσιμο τη γλυκόζη, σάκχαρο που περιέχεται στην μπανάνα σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από άλλα φρούτα. Επομένως, η μπανάνα αποτελεί ένα θαυμάσιο τονωτικό για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, επειδή συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης, διατηρεί ανεβασμένα για περισσότερη ώρα τα επίπεδα σεροτονίνης.
Μαύρη Σοκολάτα : «Το ποιο γλυκό κομμάτι στη ζωή μας»
Την αποκαλούν «γλυκό της παρηγοριάς» γιατί αμβλύνει την καταθλιπτική διάθεση. Η σοκολάτα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες που βελτιώνουν τα επίπεδα φαινυλαιθυλαμίνης, τρυπτοφάνη που αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και επίσης σε καφεΐνη, σελήνιο, μαγνήσιο και φλαβονοειδή που προκαλούν τόνωση και ενισχύουν με τον τρόπο τους την καλή διάθεση.Μην το παρακάνετε.
Πιπεριές & πιπερόριζα : τα ισχυρά αντικαταθλιπτικά
Τόσο οι πιπεριές (όλων των χρωμάτων) όσο και η πιπερόριζα (τζίντζερ) είναι ισχυρά αντικαταθλιπτικά και βελτιωτικά της διάθεσης. Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με την ιδιότητά τους να ανεβάζουν τη σωματική θερμοκρασία και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι πιπεριές ευνοούν επίσης την ευδιαθεσία αυξάνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα, κατάσταση που επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης και κατεχολαμινών.
Αβοκάντο : ένα φρούτο «θαύμα»
avocado-500
Το στρες αδειάζει τις αποθήκες των βιταμινών του συμπλέγματος Β, απαραίτητων για την παραγωγή σεροτονίνης. Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή όχι μόνο αυτών των βιταμινών, αλλά και καλίου, που μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Ηλιόσποροι : για να μην αγχωνόμαστε
Οι ηλιόσποροι περιέχουν παντοθενικό και βιταμίνη Β5. Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Β5 έχει ως αποτέλεσμα να αντιδρούμε έντονα σε κάποιες στρεσογόνες καταστάσεις. Ακόμη και η έλλειψη βιταμίνης Β2 και Β6 μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση αφού πιθανή απουσία τους μπορεί να εκκρίνει περισσότερη αδρεναλίνη από το φυσιολογικό. Γενικά όταν υπάρχει έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να μας κάνει ευέξαπτους και να στρεσαριζόμαστε
Καρότα : τα αγχολυτικά
Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α και καροτένια που είναι αντιοξειδωτικά και δρουν ως αγχολυτικά αλλά και τονωτικά. Τα οξειδωτικά στοιχεία δεν μας επιτρέπουν να… ηρεμήσουμε αφού μπλοκάρουν τα επίπεδα των ορμονών αλλά και των νευρομεταβιβαστών. Τα καρότα λοιπόν αλλά και το πορτοκάλι με τις αντιοξειδωτικές ουσίες τους «ξεδιαλύνουν» το τοπίο και μας ελαφρύνουν από το άγχος.
Ρεβύθια : το «ταπεινό» ρεβύθι χαρίζει ευχαρίστηση
Μόλις μισό φλιτζάνι παρέχει 141 mg φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, απαραίτητη για την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση.
Νερό : Μη το ξεχνάτε ποτέ
Αν αισθάνεστε συχνά κακή διάθεση και ότι δεν θέλετε να κάνετε τίποτα, μπορεί να είστε αφυδατωμένες και να σας λείπει απλώς το νερό. Το νερό πρέπει να είναι το κυρίαρχο στοιχείο στη διατροφή σας και να το πίνετε καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα