Γρίπη στα άτομα με διαβήτη

grippi2
grippi2

Η γρίπη είναι μια νόσος που οφείλεται σε ιούς και προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και τους μύες κυρίως. Η λοίμωξη από τους ιούς της γρίπης όπως και από πολλούς άλλους ιούς δημιουργεί έντονο στρες στο σώμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα σάκχαρα στο αίμα, αλλά και σε άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές αν δεν ληφθούν σοβαρά τα συμπτώματα.
Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της γρίπης;
Πυρετός (συνήθως υψηλός, μέση διάρκεια 3-5 ημέρες).
Σοβαρές μυαλγίες και πόνοι στις αρθρώσεις, καύσο και πόνο γύρω από τα μάτια.
Πονοκέφαλος και ερυθρότητα στα μάτια.
Συνάχι, πονόλαιμος, ξερός βήχας,
Υπνηλία, εύκολη κόπωση.
Γενική κακουχία και εξάντληση.
Ποια φάρμακα μπορώ να πάρω για να προλάβω και ποια αν έχω ήδη γρίπη;


Πρόληψη σημαίνει:-Αποφεύγω κλειστούς χώρους σε περιόδους έξαρσης,
-Εμβολιάζομαι με το εποχικό εμβόλιο γρίπης (φθάνει 1 εμβολιασμός το έτος)
-Διατηρώ τα σάκχαρα μου χαμηλά, και κρατώ το σώμα μου σε καλή φυσική κατάσταση.
Σκευάσματα με βιταμίνη C δεν έχουν αποδειχθεί σε μελέτες ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα, η μειώνουν τις μέρες νόσησης, αντιθέτως κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων με μέτρο μπορεί να βοηθήσει καλύτερα. Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για επιπλοκές το σκευάσματος TAMIFLU μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά η και θεραπευτικά απο τον ιατρό τους.

Προσοχή κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα από αυτά που χορηγούνται χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία δεν θεραπεύει την γρίπη. Τα σκευάσματα αυτά υποτίθεται πως βοηθούν τα συμπτώματα αλλά λογω πιθανών παρενεργειών τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να τα αποφεύγουν.
Απλά αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα συμπτώματα. Το καλύτερο αποσυμφορητικό για την μύτη είναι τα διάφορα αλατούχα σπρευ που μπορεί κανείς να βρει στα φαρμακεία η να παρασκευάσει μόνος του.
Σιρόπια για τον βήχα γενικά δεν προσφέρουν περισσότερα από μία καλή ενυδάτωση και χρειάζεται έλεγχος να μην περιέχουν υψηλές ποσότητες σάκχαρης η φρουκτόζης.
Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω το σάκχαρο μου;
Όσοι θεραπεύονται με ινσουλίνη πρέπει να μετρούν το σάκχαρο τους κάθε 3-4 ώρες ιδίως αν έχουν υψηλό πυρετό. Θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν το σάκχαρο τους σε τιμές μικρότερες του 200 η καλύτερα του 180mg/dl αλλά και να αποφεύγουν τις υπογλυκαιμίες.
Όσοι θεραπεύονται με δισκία καλό είναι αν μετριούνται να παρακολουθούν τα μεταγευματικά τους σάκχαρα (2 ώρες μετά τα κύρια γεύματα) τα οποία καλό θα είναι να είναι μικρότερα του 180mg/dl. Καλό είναι παρά την πιθανή ανορεξία να μην παραλείπονται γεύματα και άφθονη λήψη πάσης φύσεως υγρών (με προσοχή για όσα ανεβάζουν το σάκχαρο πχ φυσικοί χυμοί)
Πότε πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό;
-Όταν ο πυρετός επιμένει αμείωτος μετά απο 4-5 ημέρες η όταν δεν ανταποκρίνεται στη χρήση αντιπυρετικών χωρίς να υποχωρεί σε τιμές μικρότερες του 37,5- 38 οC μέσα στο 24/ωρο.
-Όταν οι τιμές του σακχάρου παρα τις προσπάθειες παραμένουν περισσότερο απο 2-3 ημέρες μεγαλύτερες 200mg/dl, η όταν έχουμε συμπτώματα απο τον διαβήτη με πολυουρία- πολυδιψια και έντονη κόπωση.
-Όταν περίεργη υπνηλία και σύγχυση εμφανίζονται.
-Όταν δύσπνοια, βάρος στο στήθος με γρήγορη και κοντή ανάσα εμφανίζονται απότομα και χειροτερεύουν προοδευτικά.
-Όταν ανιχνευούμε πύον στις αμυγδαλές με υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί εύκολα.
Αντιβίωση και γρίπη
Η αντιβίωση γενικά δεν βοηθά στην γρίπη, τουναντίον αν χρησιμοποιηθεί λάθος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για μια τόσο σοβαρή απόφαση.

Λέπουρας Αντώνιος, Ιατρός Παθολόγος,
Εξειδικευμένος στον Σακχ. Διαβήτη μέλος ΔΣ Ε.Δ.Ε.,
Διευθυντής Β Παθολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Τμήματος ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ- Κλινικής ΨΥΧΙΚΟΥ
Πηγή: mednutriton.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Νέο επίθεμα ινσουλίνης θα μπορούσε να αντικαταστήσει αντλίες, συστήματα συνεχούς καταμέτρησης γλυκόζης και ενέσεις ινσουλίνης
Περισσότερα

Νέο επίθεμα ινσουλίνης θα μπορούσε να αντικαταστήσει αντλίες, συστήματα συνεχούς καταμέτρησης γλυκόζης και ενέσεις ινσουλίνης

Κινέζοι ερευνητές κατασκεύασαν «έξυπνο» επίθεμα ινσουλίνης που απελευθερώνει ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τα επίπεδα…