Φρούτα και λαχανικά, η βρώμικη δωδεκάδα

Οι ειδικοί συστήνουν να προτιμούμε την αγορά οργανικών προϊόντων όταν καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που περιλαμβάνονται στη «βρώμικη δωδεκάδα», τα φρούτα και λαχανικά δηλαδή με τα υψηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Fruits-And-Vegetables
Fruits-And-Vegetables

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (Environmental Working Group), ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και συμβουλευτικής για θέματα περιβαλλοντικής υγιεινής στις ΗΠΑ, εκδίδει κάθε χρόνο τον περίφημο «Οδηγό του Καταναλωτή για τα Φυτοφάρμακα».
Πρόκειται για μία λίστα που περιλαμβάνει τα δώδεκα φρούτα και λαχανικά με τα υψηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τη λεγόμενη «βρώμικη δωδεκάδα».
Παράλληλα με τη «βρώμικη δωδεκάδα», ο οργανισμός δημοσίευσε φέτος και την «καθαρή δεκαπεντάδα», μία λίστα με τα φρούτα και λαχανικά που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, την «καθαρή δεκαπεντάδα».
Οι ειδικοί συστήνουν να προτιμούμε την αγορά οργανικών προϊόντων όταν καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που περιλαμβάνονται στη «βρώμικη δωδεκάδα», ενώ όσον αφορά τις τροφές της «καθαρής δεκαπεντάδας», τα πράγματα είναι πιο ακίνδυνα.
Σύμφωνα με τον EWG «Τα πλεονεκτήματα μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά υπερτερούν των κινδύνων που δημιουργεί η έκθεση στα φυτοφάρμακα».
Η βρώμικη δωδεκάδα του 2013
Μήλα
Σέλινο
Ντομάτες cherry (ντοματίνια)
Αγγούρια
Σταφύλια
Καυτερές πιπεριές
Νεκταρίνια
Ροδάκινα
Πατάτες
Σπανάκι
Φράουλες
Γλυκές πιπεριές
Η καθαρή δεκαπεντάδα του 2013
Σπαράγγια
Αβοκάντο
Λάχανα
Πεπόνια Cantaloupe
Γλυκό καλαμπόκι
Μελιτζάνες
Γκρέιπφρουτ
Ακτινίδια
Μάνγκο
Μανιτάρια
Κρεμμύδια
Παπάγια
Ανανάς
Μπιζέλια (κατεψυγμένα)
Γλυκοπατάτες
Πηγή: Typos.com.cy

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα