Τα λιπαρά ωμέγα 3 προστατεύουν από το διαβήτη

Τα λιπαρά ωμέγα 3 προστατεύουν από το διαβήτη - Glykouli.Gr

Άλλη μια ευεργετική ιδιότητα των λιπαρών οξέων ωμέγα 3 ανακάλυψαν επιστήμονες στη Φινλανδία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή τους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2.
Μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Φινλανδίας έδειξε ότι αυτό ισχύει κυρίως για τα μακράς αλύσου ωμέγα 3 (EPA), τα οποία υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια και σε υψηλές συγκεντρώσεις προστατεύουν από τον διαβήτη.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 2.212 ανδρών ηλικίας από 42 έως 60 ετών και είχε διάρκεια πέντε ετών. Όταν ολοκληρώθηκε οι επιστήμονες συνέχισαν να παρακολουθούν τη κατάσταση των συμμετεχόντων για σχεδόν δύο δεκαετίες, κατά τις οποίες εμφάνισαν διαβήτη οι 422 από αυτούς.
Η καταπολέμηση του διαβήτη θεωρείται απαραίτητη, καθώς τα κρούσματά του τα τελευταία χρόνια αυξάνονται όλο και περισσότερο, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει άμεση σχέση με την αύξηση των επιπέδων της παχυσαρκίας.
Η επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, αναφέρει ότι μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια.
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση πέστροφας, σολομού, σαρδέλας, γαύρου, ρέγγας, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν επίσης το σκουμπρί και η τσιπούρα.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ακόμη ότι ο οργανισμός προστατεύεται από τον διαβήτη με τη βοήθεια της άσκησης, της μεσογειακής διατροφής και της διατήρησης του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Τα ωμέγα 3 προστατεύουν επίσης από τις φλεγμονές, ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες, προλαμβάνουν το Αλτσχάιμερ, βελτιώνουν την όραση και μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, προάγοντας τη λειτουργία της καρδιάς.
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα