Πιο κοντά στη θεραπεία του διαβήτη τύπου Ι

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 βρίσκονται επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα.

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Ινστιτούτων Gladstone σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με τη χρήση μιας τεχνικής που τους βοήθησε να προγραμματίσουν εκ νέου τα δερματικά κύτταρα που είχαν αφαιρέσει από ποντίκια.

Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται ινοβλάστες και με τη χρήση ενός κοκτέιλ χημικών ουσιών επανήλθαν σε μια κατάσταση που μοιάζει με εκείνη των πρώιμων ενδοδερμικών κυττάρων.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες τα εισήγαγαν με έγχυση στον οργανισμό ποντικιών που παρουσίαζαν συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και διαπίστωσαν ότι τα σάκχαρα στο αίμα τους επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα, αφού τα κύτταρα είχαν μετατραπεί σε παγκρεατικά β-κύτταρα, τα οποία αποτελούν το «εργοστάσιο ινσουλίνης» του οργανισμού.

Η επιτυχία των επιστημόνων είναι μεγάλη, καθώς κατάφεραν να ξεπεράσουν ένα εμπόδιο που υπάρχει στη δημιουργία παγκρεατικών κυττάρων σε μεγάλη ποσότητα και αυτό είναι το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα παρουσιάζουν μικρή αναγεννητική ικανότητα, επειδή όταν ωριμάζουν είναι δύσκολο να αυξηθούν.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Σενγκ Ντινγκ, «η δύναμη της αναγεννητικής ιατρικής έγκειται στο ότι μπορεί να παρέχει μια αστείρευτη πηγή λειτουργικών β-κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να εγχυθούν στον ασθενή».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παλαιότερες προσπάθειες για την αναπλήρωση των χαμένων παγκρεατικών β-κυττάρων με τη χρήση βλαστοκυττάρων είχαν μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα, ενώ η νέα εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε μια θεραπεία που θα βάλει τέλος στις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης που αναγκάζονται να κάνουν οι ασθενείς.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Άυλη συνταγογράφηση και επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ειδικής άδειας για τις ευπαθείς ομάδες. Συνεχίζει να υφίσταται ο όρος “αρρύθμιστοι διαβητικοί”. 
Περισσότερα

Άυλη συνταγογράφηση και επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ειδικής άδειας για τα άτομα που εργάζονται στο δημόσιο και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Συνεχίζει να υφίσταται ο όρος “αρρύθμιστοι διαβητικοί”. 

Διευκρινίσεις σχετικά με την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε υπαλλήλους του δημοσίου που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Κυκλοφόρησε από το…

Harrison ενδοκρινολογία

Τα ανά χείρας βιβλίο "Harrison’s Endocrinology" διαπραγματεύεται κεφάλαια που αφορούν το σύνολο της ενδοκρινολογίας. Πρόκειται για μια πολυσυγγραφική έκδοση που κοσμείται από την παρουσία έξι λαμπρών επιστημόνων που είναι αυθεντίες σ’ αυτόν τον τομέα καθώς και από είκοσι οκτώ λίαν ειδικούς στα επιμέρους υποκεφάλαια.