7 νέες περιοχές συνδέονται με το διαβήτη ΙΙ

Η ανακάλυψη 7 νέων περιοχών του DNA που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεώρησης του διαβήτη και νέες θεραπείες, σύμφωνα με ερευνητές.
Τα ευρήματα προκύπτουν από τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα έρευνας για τη γενετική του διαβήτη η οποία συνέδεσε γενετικές πληροφορίες ανθρώπων που ανήκαν σε 4 διαφορετικές εθνικές ομάδες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 48.000 ασθενείς με διαβήτη και σχεδόν 140.000 ανθρώπους χωρίς τη νόσο. Εξετάζοντας περισσότερες από 3 εκατ. ποικιλομορφίες DNA οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν περιοχές που έχουν ακόμα και μικρή επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Δυο από τις περιοχές του DNA που εντοπίστηκαν στην έρευνα είναι κοντινά γονίδια που δείχνουν ισχυρή σχέση με τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου. Αυτό ρίχνει φως στον τρόπο που βασικές διαδικασίες στον οργανισμό εμπλέκονται στον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Ο Dr. Anubha Mahajan, του Oxford University, δήλωσε ότι αν και η γενετική επίδραση μπορεί να είναι μικρή, κάθε σημάδι αποκαλύπτει κάτι νέο για τη βιολογία της νόσου.
Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε νέους τρόπους θεώρησης της νόσου με σκοπό να αναπτυχθούν τελικά νέες θεραπείες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων από 20 χώρες.
Ο ερευνητής Mark McCarthy, δήλωσε ότι ενδιαφέρον προκαλεί το στοιχείο της ποσότητας των γενετικών ποικιλομορφιών που επηρεάζουν το διαβήτη, που μοιράζονται οι κύριες εθνικές ομάδες. Αυτό επέτρεψε το συνδυασμό στοιχείων περισσότερων των 50 ερευνών για να ανακαλυφθούν νέες γενετικές περιοχές που επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη.
Ο ερευνητής Dr. Andrew Morris, δήλωσε ότι ενδεχομένως τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες συνήθεις νόσους.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού “Nature Genetics”.



Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
οικονομική κρίση
Περισσότερα

Η κρίση συνεχίζεται στον τομέα του φαρμάκου. Ο ΣΦΕΕ αναφέρει μείωση πάνω από 60% της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Δραματική μείωση πάνω από 60% της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες της χώρας είχαν τα…