Οι ζωικές πρωτεΐνες οδηγούν σε πρόωρο θάνατο

Νέα Υόρκη

Μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες είναι εξίσου επιβλαβής για την υγεία ενός μεσήλικα με το κάπνισμα, αφού διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ανεξαρτήτως αιτιολογίας και τετραπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από διαβήτη ή καρκίνο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Μακροζωίας του Πανεπιστημίου Ντέιβις στη Νότια Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Βάλτερ Λόνγκο, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cell Metabolism.

Η μελέτη είναι η πρώτη που συσχετίζει την μεγάλη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών με την αυξημένη θνησιμότητα, αλλά υπογραμμίζει παράλληλα πως η λελογισμένη κατανάλωση των εν λόγω πρωτεϊνών κάνει καλό στην υγεία, ειδικά μετά την ηλικία των 65 ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν επί 18 χρόνια περίπου 6.300 άτομα άνω των 50 ετών και διαπίστωσαν ότι, όταν οι πρωτεΐνες στη διατροφή προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως τα όσπρια, τότε οι επιβλαβείς επιπτώσεις μειώνονται σημαντικά.

Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος καρκίνου είναι τριπλάσιος για έναν άνθρωπο που τρέφεται όχι με πολλές αλλά με μέτριες ποσότητες ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών, σε σχέση με κάποιον που τις αποφεύγει γενικά.

Από την άλλη, ενώ οι μεσήλικες που τρώνε πολλές ζωικές πρωτεΐνες, πεθαίνουν νεότεροι από καρκίνο, διαβήτη ή άλλες παθήσεις, η ίδια ακριβώς διατροφή φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Άρα οι επιστήμονες προτείνουν, στα άτομα μέχρι τα 65 να τρώνε λίγες πρωτεΐνες και όταν πια αρχίζουν να χάνουν βάρος και να γίνονται πιο αδύναμοι, τότε να αυξάνουν την ποσότητα των πρωτεϊνών, ώστε να ενισχύσουν την υγεία τους.

Στα άτομα της τρίτης ηλικίας, η πλούσια διατροφή σε πρωτεΐνες (όταν τουλάχιστον το 20% των θερμίδων προέρχονται από ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες) μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 28% και από καρκίνο κατά 60%.

«Οι 50άρηδες που θέλουν να ζήσουν περισσότερα χρόνια, δεν πρέπει να τρώνε πάνω από 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα ανά κιλό βάρους, πράγμα που σημαίνει όχι πάνω από 64 γραμμάρια πρωτεϊνών για έναν άνθρωπο που ζυγίζει 80 κιλά. Οι άνθρωποι πρέπει να ρυθμίσουν τη διατροφή τους έτσι ώστε μόνο το 9% – 10% των θερμίδων τους να προέρχεται από πρωτεΐνες, κατά προτίμηση φυτικές.

Αφιερώστε λοιπόν περισσότερο χρόνο στην μελέτη των διατροφικών στοιχείων των τροφίμων που επιλέγετε», συμβουλεύει ο Δρ Λόνγκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο μέσος μεσήλικας άνθρωπος σήμερα καταναλώνει αρκετά περισσότερες πρωτεΐνες από το ιδανικό 10% (γύρω στο 16% των ημερήσιων θερμίδων του προέρχεται από πρωτεΐνες και από αυτές τα δύο τρίτα είναι ζωικής προέλευσης). Εξάλλου πειράματα σε ποντίκια που έκαναν οι αμερικανοί ερευνητές, έδειξαν ότι όσα πειραματόζωα τρέφονταν με λίγες πρωτεΐνες, είχαν 45% μικρότερους καρκινικούς όγκους σε σχέση με όσα έτρωγαν πολλές πρωτεΐνες.

«Σχεδόν ο καθένας μας πρόκειται να αποκτήσει ένα καρκινικό ή προκαρκινικό κύτταρο κάποια στιγμή. Το ερώτημα είναι : Θα εξελιχτεί αυτό ή όχι; Φαίνεται πως η απάντηση σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται και από τον βαθμό κατανάλωσης πρωτεϊνών», σημειώνει ο Δρ Λόνγκο.

O ίδιος εκτιμά ότι η μεσογειακή διατροφή, που είναι φτωχή σε πρωτεΐνες και πλούσια σε υδατάνθρακες είναι πιθανώς η καλύτερη για την μακροζωία.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί, αποφάσεις λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί

Συνεχίζουν από τη Δευτέρα τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ και οι ιδιώτες γιατροί. Οι φαρμακοποιοί της Αττικής δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση έως και τη Δευτέρα.