Αλλαγές στις ετικέτες τροφίμων

Οι προτεινόμενες αλλαγές λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα γνώση για τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τις χρόνιες νόσους όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Food_Label-600x400
Food_Label-600×400

Πρόταση αλλαγής και ανανέωσης των ετικετών των τροφίμων, προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να πραγματοποιούν πιο υγιεινές επιλογές, έκανε ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) .
Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, οι αλλαγές αυτές αναμένεται να περάσουν και στη χώρα μας.
Οι προτεινόμενες αλλαγές λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα γνώση για τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τις χρόνιες νόσους όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Δείτε ποια είναι τα κυριότερα σημεία των αλλαγών:
– Oι πληροφορίες για τις θερμίδες και το μέγεθος της μερίδας θα είναι πιο ορατές πάνω στη συσκευασία. Επίσης στα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα σε ένα γεύμα θα αναγράφονται πληροφορίες για τις θερμίδες και τη διατροφική τους αξία αναφορικά με όλη την ποσότητα (και όχι π.χ. μόνο για τα 100γρ).
– Τα πρόσθετα σάκχαρα θα αναγράφονται ξεχωριστά, προκειμένου να μπορεί να διαχωρίζει ο καταναλωτής ανάμεσα στα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά και σε εκείνα που προστίθενται σε ένα τρόφιμο.
– Θα αναγράφεται η περιεκτικότητα σε κάλιο και βιταμίνη D που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης και της οστικής απώλειας αντίστοιχα. Όσον αφορά την αναφορά σε βιταμίνη C και A δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική.
– Θα αναθεωρηθούν τα ποσοστά ημερήσιας πρόσληψης όσον αφορά το αλάτι, τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη D.
– Οι ενδείξεις «ολικό λίπος», «κορεσμένο λίπος» και «τρανς λιπαρά» θα παραμένουν αλλά όχι και οι θερμίδες από λιπαρά μια και ο τύπος του λίπους θεωρείται πλέον πιο σημαντικός από την ποσότητα.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
κάρτα προνομίων
Περισσότερα

Τη δική τους κάρτα προνομίων αποκτούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη!

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ορίστηκε επίσημα μια εκπτωτική κάρτα, που θα προσφέρει σε όλα τα άτομα με διαβήτη μειωμένες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

αναλώσιμα
Περισσότερα

Και τα αναλώσιμα θα καλύπτονται στους ανασφάλιστους διαβητικούς

Όχι μόνο τα φάρμακα, αλλά και τα απαραίτητα αναλώσιμα θα χορηγεί πλέον δωρέαν το κράτος, στους ανασφάλιστους διαβητικούς, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας.

Αίτημα ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για μειωμένο ωράριο στα άτομα με Διαβήτη
Περισσότερα

Αίτημα ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για μειωμένο ωράριο στους εργαζόμενους με Διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50%

Επιστολή με θέμα: «Αίτημα εργαζομένων με Σακχαρώδη Διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50% για μειωμένο ωράριο στην εργασία» απέστειλε…