Nordic Walking: κάνει την άσκηση διασκέδαση

Αποτελεί μια ειδική μέθοδος άθλησης, κατάλληλη για όλους, με άμεσα σωματικά και ψυχικά οφέλη…
nordic walking
nordic walking

Τι είναι το Nordic Walking?
Το Nordic Walking είναι η ενισχυμένη εκδοχή του φυσιολογικού περπατήματος και κάνει αυτό που μαθαίνουμε να κάνουμε από μωρά… διπλά αποτελεσματικό!
Στο Nordic Walking χρησιμοποιούνται ειδικά μπαστούνια (poles, sticks, patons) για να προστεθούν 2 κύρια οφέλη στο περπάτημα:
Η χρήση των μπαστουνιών κάνει τους μυς του πάνω μέρους του σώματος να δουλεύουν εξίσου καλά με τους μυς των ποδιών
Τα μπαστούνια βοηθούν τον πεζοπόρο να ωθείται εμπρός – κι έτσι να δουλεύει πιο έντονα από το συνηθισμένο ενώ, η υποστήριξη που του προσφέρουν τα μπαστούνια κάνουν την κίνηση να μοιάζει ευκολότερη!
Το Nordic Walking είναι μια ειδική μέθοδος άθλησης και δεν σχετίζεται με το trekking, την ορειβασία ή το τρέξιμο βουνού γιατί τα μπαστούνια δεν κινούνται μπροστά από το σώμα, αλλά με ένα συγκεκριμένο τρόπο που αυξάνει την χρήση του πάνω μέρους του σώματος.
Nordic Walking μπορεί να κάνει ο κάθε άνθρωπος οπουδήποτε, χωρίς να απαιτείται ακριβός εξοπλισμός, ή ειδικό ντύσιμο!
Η Ιστορία του Nordic Walking
Γύρω στο 1930 οι καλύτεροι σκιέρ του cross country ski στη Φιλανδία προπονούμενοι με  μπαστούνια στην εκτός εποχής χιονιού, διαπίστωσαν πως αυτό τους έδινε τεράστιο πλεονέκτημα γιατί αυτή η τεχνική ήταν μια καταπληκτική συμπληρωματική προπόνηση για να τους διατηρήσει τόσο καρδιο-αναπνευστικά όσο και μυϊκά σε άριστη φόρμα.
Γύρω στο 1980 το Nordic Walking άρχισε να ασκείται όλο και από περισσότερο κόσμο σαν μια αφ’ εαυτού ψυχαγωγική σωματική άσκηση αφού οι θιασώτες της γρήγορα συνειδητοποίησαν πως επετύγχαναν μια ολοκληρωμένη εκγύμναση, εξίσου διασκεδαστική όσο και εύκολη στο να τη συμπεριλάβουν στην καθημερινότητά τους.
Η έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του Nordic Walking σύντομα οδήγησε στο να εξετάζεται σαν μια μέθοδος υγείας και αποκατάστασης και τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που έγινε παγκόσμια κυρίαρχο εργαλείο σε προγράμματα προώθησης σωματικής δραστηριότητας και ευεξίας.
nordic_walking.jpgΈτσι, η δημοτικότητα του Nordic walking μεγάλωσε σε όλη την Ευρώπη με εκατομμύρια τακτικών ασκούντων. Ενώ, σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, και η Γερμανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο, το Nordic Walking έγινε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη δραστηριότητα με εξειδικευμένα αποκλειστικά περιοδικά, ρούχα, παπούτσια, και φυσικά, τα ειδικά μπαστούνια!
Το Μάθημα Nordic Walking
Κάθε μάθημα Nordic Walking είναι μια βόλτα σε άλση και σε πεζόδρομους της πόλης, ή στη φύση σε αγρούς και δάση, και διαρκεί συνήθως 1 – 1 ½  ώρα ή και πολύ περισσότερο αν αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης και εκδρομής.
Το κυρίως μάθημα αποτελείται από:
τις δυναμικές διατάσεις προθέρμανσης,την κυρίως εκμάθηση και άσκηση της μεθόδου Nordic Walking σε διάφορες παραλλαγές ανάλογες με το τερέν ή την απαιτούμενη ένταση, και τέλος, από τις διατάσεις αποθεραπείας.
Ακόμη, μέσα από τη Ολιστική προσέγγιση με στόχο την συνολική βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής κατάστασης του κάθε ανθρώπου, το κάθε μάθημα περιλαμβάνει επιλεκτικά:
Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με τα  μπατόν, ή με τα ειδικά λάστιχα     αντίστασης της μεθόδου gymstick – Nordic Walking,
Διαδοχές Ενεργειακών Ασκήσεων Makko Ho, Tai Qi, Qi Gung, και Yoga, και
Ειδικές ασκήσεις Αναπνευστικής Τόνωσης και Ψυχικής Χαλάρωσης.
Τα οφέλη του Nordic Walking
Το Nordic Walking είναι μοναδικό στο να προσφέρει οφέλη στον καθένα, από αυτούς που έχουν προβλήματα υγείας ως εκείνους που είναι πολύ γυμνασμένοι. Σε οποιαδήποτε ηλικία, επίπεδο ή στόχο εκγύμνασης, το Nordic Walking είναι κατάλληλο, αποτελεσματικό και διασκεδαστικό!
Σωματικά Οφέληnordic_walking2.jpg
Τονώνει όλο το σώμα εξίσου και συγχρόνως,
Χρησιμοποιεί το 90% των μυών του σώματος,
Βελτιώνει τον έλεγχο και τον συντονισμό της κίνησης,
Καίει μέχρι και 46% περισσότερες θερμίδες από το συνηθισμένο περπάτημα χωρίς επιπλέον προσπάθεια,
Μειώνει την πίεση σε όλες τις αρθρώσεις και κυρίως στα γόνατα,
Έχει εξαιρετική επίδραση στην καρδιο-αναπνευστική λειτουργία,
Ιδανικό για ενοχλήσεις και πόνο στον αυχένα, στους ώμους και την πλάτη,
Τα μπαστούνια προωθούν τον πεζοπόρο προς τα εμπρός, κάνοντας έτσι ευκολότερο το να κινείται ταχύτερα από το συνηθισμένο χωρίς επιπλέον προσπάθεια
Είναι ιδανικό για ανθρώπους με προβλήματα αστάθειας, είτε σαν άσκηση αποκατάστασης μετά από ασθένεια, εγχείρηση ή τραυματισμό, είτε σαν τακτική άσκηση για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα όπως η νόσος του Πάρκινσον, η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, κλπ.
Ενώ, η επιπλέον υποστήριξη που παρέχουν τα μπαστούνια οδηγεί συχνά τον ασκούμενο στο να εμπιστεύεται περισσότερο τον εαυτό του
Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους άθλησης για αθλούμενους και για λάτρεις των σπορ που αναζητούν τόσο την καλύτερη προπόνηση για την καρδιο-αναπνευστική τους λειτουργία, όσο και την ενδυνάμωση της αντοχής τους.
Άλλα Πλεονεκτήματα
Μπορεί να γίνει κάθε εποχή οπουδήποτε, στην πόλη ή στην εξοχή, χωρίς να είναι απαραίτητοι οι λόφοι, τα μονοπάτια ή το χιόνι!
Ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης,
Δεν είναι απαραίτητα τα ειδικά ρούχα,
Είναι πολύ κοινωνικό και οι συμμετέχοντες μπορούν καθώς περπατούν να συνομιλούν!
Γίνεται εύκολα κατανοητό απ’ όλους έτσι ώστε να το αφομοιώσουν γρήγορα και να το ασκούν σταθερά, και
Συνδυάζει την σωματική άσκηση με τη φύση που όπως έχει αποδειχτεί βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση.
Για περισσότερες πληροφορίες
Μαρία Γρυλλάκη
marigryll@yahoo.gr
6977 975381
www.handsonandhappy.gr
Holistic Health and Wellness
Therapies and Physical Activities

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
kids-exercise
Περισσότερα

Ο ρόλος της άσκησης στη διαχείριση του σακχάρου

Η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου, αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και προάγει τη συναισθηματική ευεξία. Αποκλείοντας άλλες ιατρικές επιπλοκές, η πλειοψηφία των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 και 2 μπορούν να συμμετέχουν και να ωφεληθούν.

Περισσότερα

Ο καλύτερος τρόπος για να ασκηθείτε εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την επιστήμη

Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει το καλύτερο στυλ δραστηριότητας και ώρα της ημέρας, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη της προπόνησής σας.
άσκηση
Περισσότερα

Η άσκηση στον σακχαρώδη διαβήτη

Η άσκηση στον σακχαρώδη διαβήτη αναγνωριζόταν μεταξύ των ελάχιστων μέσων θεραπείας του Σ.Δ. από την εποχή του Αριστοτέλη όπου και παρατηρήθηκε ότι τα συμπτώματα του διαβήτη βελτιώνονταν μετά από σωματική άσκηση.