Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2015: ''Είναι στο χέρι μας''

world cancer day-600
world cancer day-600

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2015: ”Είναι στο χέρι μας”
Με σύνθημα: “Είναι στο χέρι μας”, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, πραγματοποιεί σήμερα μία σειρά εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας με στόχο την ενημέρωση και συστράτευση όλων στην καταπολέμηση της νόσου.
Περισσότεροι από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ατόμων ηλικίας μεταξύ 30 κα 69 ετών.
Στην Ευρώπη το 2012 διαγνώστηκαν 3,45 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνων (χωρίς τους καρκίνους δέρματος) και έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 1,75 εκατομμύρια ασθενείς. Ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και των πνευμόνων ήταν οι συχνότερες μορφές καρκίνων. Οι συχνότεροι θάνατοι είναι από καρκίνους του πνεύμονα, παχέος εντέρου, μαστού και στομάχου. Στις χώρες της Ε.Ε διαγνώστηκαν περίπου 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου και 1,26 εκ θάνατοι.
Στην Ευρώπη των 28, η Ελλάδα έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από καρκίνο πνεύμονα (25%). Ο καρκίνος είναι υπεύθυνος για το 37,6% των θανάτων σε άτομα <65 ετών.
«Ο καρκίνος δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο από την ιατρική επιστήμη. Στην καταπολέμησή του πρέπει και μπορούν να συμβάλλουν όλοι, πολίτες και κράτος.
Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οργανωμένα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης για όλους τους συμπολίτες μας και να στηριχθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες φορέων της κοινωνίας των πολιτών», επεσήμανε ο κ. Φιλόπουλος τονίζοντας πως ούτε οικονομικά επιβλαβής, ούτε δευτερεύουσα είναι η απαίτηση για μία ενεργητικά πολυεπίπεδη πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Αρδαβάνη Αλέξανδρο, Δ/ντη Α’ Ογκολογικής Παθολογικής κλινικής Νοσ. «Ο Άγιος Σάββας» και Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, «η θεραπευτική του καρκίνου συνεχίζει να προχωρεί με άλματα τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς, η μεταφορά και ενσωμάτωση των καινοτομιών στην κλινική πράξη δεν κινείται με τον ίδιο ρυθμό, αν και αυτό είναι αναμενόμενο».
«Η 4η Φεβρουαρίου μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και τους κρατικούς φορείς για τη θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων δομών που θα προσφέρουν στον Έλληνα ασθενή ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια στο θάνατο».
Κεντρική εκδήλωση στις 4 Φεβρουαρίου
Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών η Ε.Α.Ε πραγματοποιεί την κεντρική της εκδήλωση την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στην πλατεία Συντάγματος, ξεκινώντας στις 12.30 με διανομή ενημερωτικού υλικού στους πολίτες, ενώ παράλληλα σε στεγασμένο χώρο (τέντα) θα εκτελείται και δωρεάν σπειρομετρικός έλεγχος των πνευμόνων και συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος. Στις 15.30 έχουν προσκληθεί όσοι το επιθυμούν να συγκεντρωθούν γύρω από το σιντριβάνι για να ακούσουν την κεντρική ομιλία, να κρατήσουν τα πλακάτ με τα κεντρικά αιτήματα της εκδήλωσης ή τα μπαλόνια με το σήμα της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου, και στο τέλος, όλοι οι παριστάμενοι θα ανάψουν επιπλέοντα κεριά στο σιντριβάνι της πλατείας και θα αφήσουν λουλούδια για να τιμήσει ο καθένας τους κάποιο δικό του αγαπημένο πρόσωπο που έχασε τη μάχη κατά του καρκίνου. Στη συνέχεια όλοι μαζί , πιασμένοι χέρι- χέρι θα κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους, υποσχόμενοι να μη ξεχάσουμε τον πρόωρο χαμό τους και να αγωνιστούμε για μια καλύτερη και ελεύθερη από τη νόσο ζωή.
Πηγή: iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα