Οι τέσσερις σύγχρονες… κατάρες για τα Ελληνόπουλα

Child-with-breathing-treatment
Child-with-breathing-treatment

Παιδιά με αυξημένη αρτηριακή πίεση, προδιαβήτη και αυξημένα τριγλυκερίδια, λόγω παχυσαρκίας. Αύξηση της συχνότητας άσθματος, διπλασιασμός του επιπολασμού του αυτισμού, όλο και περισσότερες διαγνώσεις για δυσανεξία στη γλουτένη. Η αλλαγή τρόπου ζωής, το «τοξικό περιβάλλον» αλλά και η πιο ακριβής διάγνωση κάποιων ασθενειών, έχουν μεταβάλει τις τελευταίες δεκαετίες τον «χάρτη» των παιδικών παθήσεων.
Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Παιδιατρικής, διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, Γεώργιος Χρούσος, την τελευταία 20ετία καταγράφεται αύξηση του επιπολασμού σε τουλάχιστον τρεις σοβαρές παθήσεις: την παιδική παχυσαρκία, το άσθμα και τον αυτισμό. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον πολλά παιδιά έχουν προδιαβήτη που παλαιότερα καταγραφόταν κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας. Οι αιτίες μπορούν να αναζητηθούν στον σύγχρονο τρόπο ζωής, το χρόνιο στρες ως αντανάκλαση του άγχους των γονέων και στο περιβάλλον και όπως αναφέρει ο καθηγητής «έχουμε μολύνει το περιβάλλον με χιλιάδες τοξικές ουσίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών». Με τη βοήθεια στελεχών της Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, η «Κ» καταγράφει τέσσερις παθήσεις που απασχολούν πλέον όλο και συχνότερα τους ειδικούς.
1. Παχυσαρκία: Τα τελευταία 15 χρόνια τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών έχουν αυξηθεί λόγω της διατροφής και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας, αφού, όπως αναφέρει η παιδίατρος εφηβικής ιατρικής, υπεύθυνη του Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής της κλινικής κ. Φλώρα Μπακοπούλου «πλέον η διασκέδαση των παιδιών είναι καθιστική». Μελέτη που διεξήγαγε το Κέντρο σε 1.610 εφήβους Γυμνασίων, Λυκείων Παλαιού Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου και Αλίμου (8ο/2013 έως 8/2014), κατέδειξε ότι το 21% των μαθητών ήταν υπέρβαρα και το 5% παχύσαρκα. Τα αντίστοιχα ποσοστά το 1997 ήταν 15% και 1,8%. Στην πρόσφατη μελέτη το 22% των εφήβων είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση, το 26% προδιαβητικές τιμές γλυκόζης, το 2% αυξημένα τριγλυκερίδια, το 11% χαμηλή καλή χοληστερόλη και το 10% κοιλιακή παχυσαρκία. Το 2,5% των εφήβων πληρούσε τα κριτήρια διάγνωσης του μεταβολικού συνδρόμου.
2. Ασθμα: Περισσότερο από το 10% των παιδιών υποφέρει από άσθμα, η συχνότητα του οποίου έχει διπλασιασθεί έως τριπλασιασθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Ενδεικτική είναι η ζήτηση των υπηρεσιών υγείας για την αντιμετώπισή του: Mόλις «ανοίγει» το τηλεφωνικό σύστημα για ραντεβού στη μονάδα Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας, Ασθματος και Φλεγμονής της Κλινικής, μέσα σε δύο ημέρες έχουν κλείσει οι ημερομηνίες για 3-4 μήνες. Οπως εξηγεί η διευθύντρια της μονάδας, αναπλ. καθηγήτρια παιδικής αλλεργιολογίας κ. Βασιλική Γέμου, για την αύξηση του άσθματος και γενικά των αλλεργιών έχει αναπτυχθεί η θεωρία της «υγιεινής», σύμφωνα με την οποία η διαβίωση σε ένα καθαρό περιβάλλον, με λιγότερες λοιμώξεις από μικρόβια ή παράσιτα, ευνοεί την εκδήλωση αλλεργιών. Ωστόσο, φαίνεται ότι και άλλοι παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο. Ενας από αυτούς είναι η λιγότερη πρόσληψη μέσω της διατροφής συστατικών όπως φυτικές ίνες, προβιοτικά, βιταμίνες κ.ά. ενώ μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων είναι και το κάπνισμα των γονέων.
3. Αυτισμός: Διεθνώς η συχνότητά του έχει αυξηθεί την τελευταία 10ετία. Οπως αναφέρει η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Ιατρείου της Μονάδας Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής της Κλινικής κ. Παναγιώτα Περβανίδου, μελέτες έχουν καταδείξει ότι η συχνότητα του αυτισμού από 0,6% που ήταν πριν από δέκα χρόνια ανέρχεται πλέον στο 1%-1,2%. Η αύξηση αυτή σχετίζεται με την καλύτερη και πιο ακριβή αναγνώριση του αυτισμού από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ωστόσο, πιθανολογείται ότι υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έκθεση της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη σε τοξικούς παράγοντες, η διατροφή, οι λοιμώξεις κατά την εγκυμοσύνη, ενώ πιθανολογείται ότι σχετίζεται και η προωρότητα των βρεφών.
4. Κοιλιοκάκη: Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πάθησης, η διάγνωση της οποίας έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία λόγω καλύτερης αναγνώρισής της. Σύμφωνα με την παιδίατρο-γαστρεντερολόγο υπεύθυνη της σχετικής μονάδας της Κλινικής κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, προ εικοσαετίας εθεωρείτο ότι ένα στα 3.000 παιδιά έχει υπερευαισθησία στη γλουτένη, ενώ πλέον η εκτίμηση αυτή έχει αναθεωρηθεί στα 1:100-200 άτομα.
Πηγή: kathimerini.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα