"Εκρηκτική" ανακάλυψη αναστρέφει διαβήτη και ηπατοπάθεια στις ΗΠΑ

ins-patient-600
ins-patient-600

Νέα Υόρκη
Μια πειραματική δραστική ουσία κατάφερε να αναστρέψει σε πειραματόζωα τον διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και την ηπατοπάθεια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα αμερικανοί ερευνητές.
Ο λόγος για την χημική ουσία DNP, που είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρομαχικών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια είχε απαγορευτεί, καθώς προκαλούσε απώλεια βάρους σε όσους έρχονταν σε επαφή μαζί της.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο Science, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσιολογίας και Χημείας Τζέραλντ Σούλμαν, χορήγησαν DNP σε μορφή δισκίου σε αρουραίου.
Διαπίστωσαν ότι το σκεύασμα μείωσε δραστικά το επίπεδο της γλυκόζης, των τριγλυκεριδίων και της αντίστασης στην ινσουλίνη στα πειραματόζωα που εμφάνιζαν πάθηση ανάλογη του διαβήτη τύπου ΙΙ. Παράλληλα, διαπιστώθηκε αισθητή μείωση της φλεγμονής και της κίρρωσης στο ήπαρ των ζώων που έπασχαν από μεταβολικής φύσης ηπατοπάθεια (μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα).
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η δόση που χορήγησαν στα τρωκτικά ήταν 100 φορές χαμηλότερη από το τοξικό επίπεδό της. Σκοπεύουν μάλιστα, να συνεχίσουν τα πειράματα, προτού την δοκιμάσουν σε ανθρώπους. Δηλώνουν πάντως αισιόδοξοι ότι είναι θέμα χρόνου να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό «όπλο» κατά του διαβήτη, που τείνει να εξελιχτεί σε παγκόσμια επιδημία.
Η «εκρηκτική»και αδυνατιστική δύναμη της DNP
Όπως προαναφέρθηκε, η DNP στις αρχές του 20ου αιώνα είχε χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικά εργοστάσια πυρομαχικών της Γαλλίας, συνδυαστικά με άλλες ουσίες, για την παραγωγή εκρηκτικών. Όμως, οι εργάτες που έφτιαχναν τα εκρηκτικά, εμφάνισαν έντονη εφίδρωση, απώλεια βάρους και πυρετό – και ορισμένοι τελικά πέθαναν.
Στη διάρκεια του μεσοπολέμου, αμερικανοί επιστήμονες κατάλαβαν ότι η DNP παρεμβαίνει δραστικά στα μιτοχόνδρια, στα «εργοστάσια ενέργειας» των κυττάρων, και αυξάνει έτσι τον μεταβολισμό έως 50%, οδηγώντας σε μεγάλες καύσεις λίπους στον οργανισμό. Αυτό έδωσε το έναυσμα σε μερικές φαρμακοβιομηχανίες να την αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν χάπια αδυνατίσματος, τα οποία αρχικά θεωρήθηκαν θαυματουργά, αλλά αργότερα κρίθηκαν επικίνδυνα, οπότε απαγορεύθηκαν.
Κάποια στιγμή και ο ρωσικός στρατός είχε χρησιμοποιήσει τη DNP, αλλά επίσης την εγκατέλειψε, επειδή προκαλούσε υπερβολική απώλεια βάρους στους στρατιώτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της DΝP, αλλά δεν μπορεί να την απαγορεύσει, επειδή δεν χρησιμοποιείται ως φάρμακο πλέον, αλλά κυρίως ως βιομηχανικό χημικό και εντομοκτόνο.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μια επικίνδυνη δραστική ουσία βρίσκει νέα χρήση: Η θαλιδομίδη, που απαγορεύτηκε στη δεκαετία του ’60, λόγω γενετικών ανωμαλιών που προκαλούσε στα έμβρυα, πρόσφατα επανεξετάστηκε ως θεραπεία κατά του καρκίνου και της λέπρας.
Πηγή: health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Ηπατίτιδα C
Περισσότερα

Εξέταση για Ηπατίτιδα C για όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1945 και 1980, μιας και παραμένει αδιάγνωστο το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο

H ανάγκη εξέτασης για την ηπατίτιδα C όλων των ατόμων που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980 βρίσκεται στο επίκεντρο της επιτροπής…
Περισσότερα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μοντέλο με διαβήτη τύπου 1 φορώντας το δικό της αισθητήρα παρακολούθησης της γλυκόζης  περπάτησε σε επίδειξη

Η Ξανθή Τζερεφού έστειλε ένα ισχυρό θετικό μήνυμα κατά του στίγματος του διαβήτη σε επίδειξη μόδας