Διαβήτης: πιθανά αντίδοτα σε πείνα και κατάθλιψη τα λιγότερα γεύματα!

breakfast-640
breakfast-640

Οι άνθρωποι που νοσούν από διαβήτη τύπου 2 ίσως έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης ή πείνας αν επιλέγουν να τρώνε ένα γερό πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, αντί για τα 6 μικρά γεύματα μες στη μέρα, προτείνει μια νέα μελέτη.
“Τα μεγάλα πρωινά και μεσημεριανά γεύματα ίσως είναι πιο ωφελιμα από το συνηθισμένο μοντέλο μικρών γευμάτων”, λέει η Δρ. Hana Kahleova, επικεφαλής της μελέτης στο Ινστιτούτο Κλινικής και Πειραματικής Φαρμακευτικής της Πράγας.
“Παρόλ’ αυτά, χρειάζονται επιπλέον μελέτες μεγάλης κλίμακας και διάρκειας, προτού προτείνουμε σαφέστερες οδηγίες.”
Η ανάλυση χρησιμοποίησε δεδομένα από προηγούμενη μελέτη, που συνέκρινε 2 διαφορετικές δίαιτες χαμηλών θερμίδων σε 54 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα έτρωγαν επί 12 εβδομάδες 6 μικρά γεύματα μες στη μέρα, και μετά για άλλες 12 εβδομάδες, ένα μεγάλο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, χωρίς βραδινό.
Και με τις δύο δίαιτες, οι άνθρωποι ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και καλύτερη ποιότητα ζωής, σε σχέση με το πώς ένιωθαν πριν την αρχή της έρευνας. Όμως, η βελτίωση της διάθεσης ήταν αισθητά μεγαλύτερη σε όσους τρέφονταν δύο φορές τη μέρα με μεγάλα γεύματα.
Οι άνθρωποι που τρώνε λιγότερο συχνά ίσως νιώθουν πιο χορτάτοι και ικανοποιημένοι όταν τελικά τρώνε, και δεν αισθάνονται πεινασμένοι όλη μέρα, λέει η Kahleova, και πρόσθεσε πως για να είναι αποτελεσματική αυτή η διατροφή, χρειάζεται να τρώμε 30 με 40 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά.
“Πρόκειται για μια συναρπαστική μελέτη”, λέει η Margaret Powers του Διεθνούς Κέντρου Διαβήτη στο Park Nicollet της Μιννεάπολις, “που αρχίζει να λαμβάνει υπόψιν της το σοβαρό συναισθηματικό παράγοντα στο φαγητό”.
“Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, αλλά νομίζω πως πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτή τη συναισθηματική διάσταση του φαγητού. Αν κάποιος τρώει 2 μεγάλα γεύματα τη μέρα και θέλει να φάει και άλλες φορές και δεν μπορεί, και αυτό τον κάνει δυστυχή, τότε δεν είναι το σωστό πλάνο.”
“Ένας από τους στόχους της διατροφικής θεραπείας είναι να διατηρείς την απόλαυση του φαγητού”, είπε. “Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τον ασθενή να καταλάβει πως μπορεί από μόνος/η του/της να βρει το καλύτερο πλάνο αυτο-διαχείρισης.”
Πηγή: uk.reuters.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Νηστεία
Περισσότερα

Νηστεία – Πάσχα: Διατροφικές οδηγίες για τα άτομα με Διαβήτη

Μεγάλη προσοχή τόσο στη Νηστεία όσο και το Πάσχα πρέπει να δείξουν τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη…
Δίαιτα Πλούσια σε Πρωτεϊνες
Περισσότερα

Η καλύτερη δίαιτα: Πολλές πρωτεΐνες – λίγοι υδατάνθρακες

Αν έχετε χάσει κιλά και προσπαθείτε να μην τα ξαναπάρετε, θα σας βοηθήσει να κόψετε τους πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και το άσπρο ρύζι, και να τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και όσπρια.