Οι άνθρωποι που νοσούν από διαβήτη τύπου 2 ίσως έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης ή πείνας αν επιλέγουν να τρώνε ένα γερό πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, αντί για τα 6 μικρά γεύματα μες στη μέρα, προτείνει μια νέα μελέτη.
“Τα μεγάλα πρωινά και μεσημεριανά γεύματα ίσως είναι πιο ωφελιμα από το συνηθισμένο μοντέλο μικρών γευμάτων”, λέει η Δρ. Hana Kahleova, επικεφαλής της μελέτης στο Ινστιτούτο Κλινικής και Πειραματικής Φαρμακευτικής της Πράγας.
“Παρόλ’ αυτά, χρειάζονται επιπλέον μελέτες μεγάλης κλίμακας και διάρκειας, προτού προτείνουμε σαφέστερες οδηγίες.”
Η ανάλυση χρησιμοποίησε δεδομένα από προηγούμενη μελέτη, που συνέκρινε 2 διαφορετικές δίαιτες χαμηλών θερμίδων σε 54 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα έτρωγαν επί 12 εβδομάδες 6 μικρά γεύματα μες στη μέρα, και μετά για άλλες 12 εβδομάδες, ένα μεγάλο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, χωρίς βραδινό.
Και με τις δύο δίαιτες, οι άνθρωποι ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και καλύτερη ποιότητα ζωής, σε σχέση με το πώς ένιωθαν πριν την αρχή της έρευνας. Όμως, η βελτίωση της διάθεσης ήταν αισθητά μεγαλύτερη σε όσους τρέφονταν δύο φορές τη μέρα με μεγάλα γεύματα.
Οι άνθρωποι που τρώνε λιγότερο συχνά ίσως νιώθουν πιο χορτάτοι και ικανοποιημένοι όταν τελικά τρώνε, και δεν αισθάνονται πεινασμένοι όλη μέρα, λέει η Kahleova, και πρόσθεσε πως για να είναι αποτελεσματική αυτή η διατροφή, χρειάζεται να τρώμε 30 με 40 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά.
“Πρόκειται για μια συναρπαστική μελέτη”, λέει η Margaret Powers του Διεθνούς Κέντρου Διαβήτη στο Park Nicollet της Μιννεάπολις, “που αρχίζει να λαμβάνει υπόψιν της το σοβαρό συναισθηματικό παράγοντα στο φαγητό”.
“Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, αλλά νομίζω πως πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτή τη συναισθηματική διάσταση του φαγητού. Αν κάποιος τρώει 2 μεγάλα γεύματα τη μέρα και θέλει να φάει και άλλες φορές και δεν μπορεί, και αυτό τον κάνει δυστυχή, τότε δεν είναι το σωστό πλάνο.”
“Ένας από τους στόχους της διατροφικής θεραπείας είναι να διατηρείς την απόλαυση του φαγητού”, είπε. “Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τον ασθενή να καταλάβει πως μπορεί από μόνος/η του/της να βρει το καλύτερο πλάνο αυτο-διαχείρισης.”
Πηγή: uk.reuters.com
Σχετικά άρθρα
Το Πρόγραμμα Διατροφής Cambridge Weight Plan παρουσίασε τον Καθηγητή Dr. Anthony Leeds στην Οικία του Ύπατου Αρμοστή
Ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, κος. Ian Whitting, και οι Γενικοί Διευθυντές του Προγράμματος…
Οταν οι ετικέτες διατροφικής αξίας μας παραπλανούν
Πώς να αποφύγετε τις παγίδες στα τρόφιμα και να αποκτήσετε επίγνωση του τι τρώτε «Τα μεγαλύτερα ψέματα είναι…
Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη; Το FDA λέει ότι μπορεί.
Οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν με ασφάλεια ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ανακοίνωσε την Παρασκευή το FDA – με ορισμένες προειδοποιήσεις.
Έρευνα σχετικά με την υγεία των γυναικών έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες,κατά 30%
Γνωρίζουμε ότι η Μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, προτείνεται…