Αν και όλοι ξέρουμε το ρητό «ένα μήλο την ημέρα…», μια νέα μελέτη έρχεται να προτείνει πως, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής,
τα αχλάδια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση “Food Research International“, και δείχνουν πολλά πιθανά οφέλη από την κατανάλωση αχλαδιών.
Η ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα, στο Φάργκο, και το Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης, μελέτησε το κατά πόσο η φλούδα, η σάρκα και ο χυμός του αχλαδιού μπορούν να επηρεάσουν την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, καθώς και τη συμβολής τους στην πρόληψη και αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης αίματος και του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει ο Kalidas Shetty, Καθηγητής στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα και διευθυντής του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Διεθνή Γεωργία (Global Institute of Food Security and International Agriculture –GIFSIA).
Τα in vitro εργαστηριακά πειράματα προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες πάνω στο πώς δύο συγκεκριμένες ποικιλίες αχλαδιών (συγκεκριμένα, οι ποικιλίες Bartlett και Starkrimson) συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη στα πρώιμα στάδια, καθώς και της υψηλής πίεσης αίματος.
Απαιτούνται, ωστόσο, περαιτέρω έρευνες για να καθοριστεί εάν τα αποτελέσματα αυτά εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο και στους ανθρώπους.
«Τα ευρήματά μας προτείνουν πως η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου (φλούδα και σάρκα) του αχλαδιού, των ποικιλιών Bartlett και Starkrimson, συμβάλλει ενδεχομένως στον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη στα πρώτα στάδια, μέσα στο συνολικό πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής», είπε ο Shetty.
«Αυτού του είδους το διατροφικό πλάνο που περιλαμβάνει τα φρούτα –μεταξύ των οποίων και τα αχλάδια– μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος, αλλά και να μειώσει την εξάρτηση από φαρμακευτικές αγωγές στα προδιαβητικά στάδια, ή να δρα συμπληρωματικά με μια μειωμένη φαρμακευτική αγωγή στα πρώτα στάδια του διαβήτη τύπου 2», λένε οι μελετητές στη δημοσίευσή τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά πως ο διαβήτης επηρεάζει περίπου 387 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως, και αναμένει την αύξηση του πληθυμσού αυτού στα 592 εκατομμύρια μέχρι το 2035. Διάφορες πηγές θεωρούν πως ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μια ταχύτατα εξαπλούμενη επιδημία και μεταξύ των παιδιών, λόγω ανθυγιεινής διατροφής.
Πηγή: sciencedaily.com