Η λήψη ινσουλίνης από το στόμα πιθανόν εμποδίζει την εκδήλωση διαβήτη

Η λήψη ινσουλίνης από το στόμα πιθανόν εμποδίζει την εκδήλωση διαβήτη - Glykouli.Gr

Μια νέα μελέτη από ομάδα ερευνητών στη Γερμανία προτείνει πως η λήψη περιορισμένης δόσης ινσουλίνης από το στόμα μπορεί πιθανόν να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1, λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο ως «εμβόλιο» ενάντια στην ασθένεια.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ezio Bonifacio, καθηγητής πάνω στο διαβήτη στο Κέντρο Θεραπειών Ανάπλασης στη Δρέσδη της Γερμανίας, πραγματοποίησε την έρευνά του σε 25 παιδιά με υψηλό κίνδυνο για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 1.
Τα παιδιά, ηλικίας από 2 έως 7 ετών, είχαν σοβαρό οικογενειακό ιστορικό και γονίδια που συνδέονται με το διαβήτη τύπου 1.
Στα 15 παιδιά χορηγούνταν καθημερινά από το στόμα αυξητική δόση ινσουλίνης, ως σκόνη μέσα στο φαγητό τους, ενώ τα υπόλοιπα 10 λάμβαναν εικονικό φάρμακο (placebo). Η έρευνα διήρκησε 3-18 μήνες, ανάλογα την περίπτωση του παιδιού, και οι δόσεις χορηγούμενης ινσουλίνης ποίκιλλαν από 2.5 mg έως 67.5 mg.
Τα παιδιά που λάμβαναν την ινσουλίνη καθημερινά ανέπτυξαν ανοσοαπόκριση που λειτούργησε προστατευτικά στο ενδεχόμενο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 1.
«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε μια οποιαδήποτε απόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη λήψη ινσουλίνης από το στόμα», είπε ο Bonifacio.
Μάλιστα, στα 5 ή 6 παιδιά που λάμβαναν τη μεγαλύτερη δόση ινσουλίνης, η απόκριση του ανοσοποιητικού τους συστήματος έδειξε πως η πρωτεϊνη (ινσουλίνη) που λάμβαναν έγινε δεκτή από τον οργανισμό τους, χωρίς παρενέργειες.
Επιπλέον, κανένα από τα παιδιά δεν εκδήλωσε υπογλυκαιμία –κάτι που αποτελούσε πηγή ανησυχίας για την ερευνητική ομάδα στην αρχή της μελέτης.
Παρότι πρόκειται μόνο για μια μικρής εμβέλειας έρευνα, η Julia Greenstein, Αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας (Discovery Research) στο JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation), του οργανισμού που συνέβαλε και στη χρηματοδότηση της έρευνας, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα. Δεδομένης της αποστολής του JDRF να επιτύχει έναν κόσμο χωρίς το διαβήτη τύπου 1, βρίσκουμε τα αποτελέσματα αυτά της μελέτης συναρπαστικά».
Οι ερευνητές τώρα σχεδιάζουν τη διεξαγωγή πειραμάτων με μεγαλύτερες δόσεις ινσουλίνης, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται μέχρι το 2017. Παράλληλα, ο Bonifacio δήλωσε πως μέσα στα επόμενα 8-9 χρόνια, θα εφαρμοστούν προληπτικές δοκιμές σε μεγαλύτερες ομάδες παιδιών.
Πηγή: diabetes.co.uk

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes» της Novo Nordisk Hellas συμμετείχε στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας 2022.

η ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes» έδωσε το παρών στο δρομικό γεγονός του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας 2022.