Οφέλη της Κορινθιακής (μαύρης) σταφίδας στο διαβήτη

Οφέλη της Κορινθιακής (μαύρης) σταφίδας στο διαβήτη - Glykouli.Gr

Γνωρίζετε ότι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα αποτελεί το μοναδικό είδος σταφίδας παγκοσμίως για το οποίο έχουν γίνει κλινικές μελέτες που αναδεικνύουν την ευεργετική της δράση στην ανθρώπινη υγεία -και στο διαβήτη;

Η ΣΚΟΣ ΑΣΕ από το 2009 εκπονεί ερευνητικό πρόγραμμα και κλινικές μελέτες με σκοπό την ανάδειξη των συστατικών της Κορινθιακής Σταφίδας και των ευεργετικών ιδιοτήτων τους στην υγεία του ανθρώπου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Ειδικότερα, η ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούν μέρος του.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

α) Η αντικατάσταση μη υγιεινών σνακς από Κορινθιακή Σταφίδα σε μέτρια ποσότητα μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες υγείας σε ασθενείς με ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2. Έχει βρεθεί σε διαβητικούς ότι η υιοθέτηση αυτής της διατροφικής συνήθειας μπορεί να μειώσει τη διαστολική αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τα αντιοξειδωτικά στο αίμα των ασθενών.
Δείτε την εργασία (paper).
β) Μόλις το 11% των ανθρώπων σε Ευρώπη και Αμερική καταναλώνουν τις συνιστώμενες μερίδες φρούτων και λαχανικών. Έτσι, τα βιοδραστικά συστατικά που προσλαμβάνουν δεν είναι αρκετά για τη διατήρηση της καλής υγείας και την προστασία τους από ασθένειες. Η μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα περιέχει αντιοξειδωτικά όμοια με αυτά των φρέσκων φρούτων, που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής μας υγείας.
Δείτε την εργασία (paper).
γ) Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι ένα φρούτο μετρίου γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα ακόμη και από διαβητικούς ασθενείς αντί γλυκίσματος, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Δείτε την εργασία (paper).
δ) Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για κακοήθειες του στομάχου και του παχέος εντέρου. Έτσι, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αντιοξειδωτικά της Κορινθιακής Σταφίδας μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος.
Δείτε την εργασία (paper).
Επίσης, ρίξτε μια ματιά στις παρουσιάσεις της Εσπερίδας με τίτλο «Κορινθιακη σταφιδα: Υγεια και προοπτικες», που έλαβε χώρα στο Χαροκοπειο Πανεπιστημιο Αθηνων, στις 5 Ιουνίου 2014:
– “Η ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της Κορινθιακής Σταφίδας“, από την Ανδριάνα Καλιώρα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
– “Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης η θέση της Κορινθιακής σταφίδας στη διατροφή ασθενών με Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2“, από τον Νικόλαο Τεντολούρης, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ.
– “Η μαγειρική αξιοποίηση της Κορινθιακής Σταφίδας. Παραδοσιακή κουζίνα και εξελιγμένες τεχνικές στη μαγειρική“, από τον Γεώργιο Παλησίδη, Ερευνητή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
* Διαβάστε περισσότερα για την κορινθιακή σταφίδα στο greekraisins.gr, καθώς και στη σελίδα της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας.
Πηγή: greekraisins.wordpress.com

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η γλυκόζη αίματος και τα επίπεδα λιπιδίων στην ηλικία των 50 σας μπορεί να προβλέψουν τι πιθανότητες έχετε αργότερα για Αλτσχάιμερ

Δύο βασικοί παράγοντες για άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia