Τα πλαστικά δοχεία τροφίμων ίσως συμβάλλουν στην εμφάνιση διαβήτη

Τα πλαστικά δοχεία τροφίμων ίσως συμβάλλουν στην εμφάνιση διαβήτη - Glykouli.Gr

Μπορούν οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πλαστικών δοχείων τροφίμων να επηρεάσουν την πίεση στο αίμα μας και ταυτόχρονα να δημιουργούν αντίσταση στην ινσουλίνη;
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Ιατρικό Κέντρο Λανγκόν παρουσιάζουν μια μελέτη, βάσει της οποίας οι χημικές ουσίες (που υποτίθεται ότι είναι ασφαλείς και έχουν επιλεχθεί ως υποκατάστατο των επιβλαβών χημικών ουσιών σε πλαστικά δοχεία τροφίμων) μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση διαβήτη στον άνθρωπο.
Στην έρευνά τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν μικρές αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση των ανθρώπων που εξέτασαν και οι οποίες ισχυρίζονται ότι συνδέονται με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών δοχείων τροφίμων. Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι ουσίες αυτές ευθύνονται για την εμφάνιση του διαβήτη σε πολλούς ανθρώπους.
Οι εν λόγω ενώσεις DINP και DIDP αντικατέστησαν άλλες χημικές ουσίες, που αποδείχτηκε ότι επηρέαζαν την υγεία των ανθρώπων. Μία από αυτές είναι η DEHP που, όπως οι ίδιοι ερευνητές απέδειξαν σε προηγούμενες έρευνες, έχει παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου. Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιήθηκαν από την βιομηχανία τροφίμων προκειμένου να επιτύχουν την αναδίπλωση του πλαστικού δοχείου τροφίμων. Η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται και για την κατασκευή και άλλων προϊόντων οικιακής χρήσεως.
Στη μελέτη παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με την αυξημένη πίεση του αίματος των ασθενών, εξαιτίας της ποσότητας των φθαλικών ενώσεων που κατανάλωναν –περίπου 1,1 χιλιοστόμετρο υδραργύρου (mmHg)– και οι οποίες ήταν περίπου 10πλάσιες από το φυσιολογικό. Αποτέλεσμα της τεράστιας αυτής συγκέντρωσης υδραργύρου στο αίμα τους ήταν η υπέρταση.
Σε μια άλλη παράλληλη μελέτη των ερευνητών, σχετικά με τις επιπτώσεις στην ινσουλίνη του οργανισμού των ανθρώπων, διαπίστωσαν ότι 1 στους 3 εφήβους που εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα DINP είχαν υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ στα άτομα που παρουσίαζαν τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των χημικών ουσιών στο αίμα τους μόνο 1 στους 4 είχαν αντίσταση στην ινσουλίνη.
Οι επιστήμονες εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια των περιβαλλοντικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στα σκεύη των τροφίμων και του ρόλου τους στην αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.
Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Λεονάρντο Τρασάντε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λάνγκον της Νέας Υόρκης, λέει: «η έρευνά μας ενισχύει τις αυξημένες ανησυχίες των επιστημόνων ότι οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες μπορεί να βοηθήσουν στην αντίσταση της ινσουλίνης στον οργανισμό του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα βρήκαμε ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δημιουργεί και άλλες μεταβολικές διαταραχές».
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν 1.976 πράξεις ελέγχου τοξικών ουσιών και προτείνουν για την ασφάλεια του κόσμου να προσέχουμε τα εξής:
– Μην βάζετε τα τρόφιμα που θέλετε ζεστάνετε στο φούρνο μυκροκυμάτων σε πλαστικά δοχεία και μην τα καλύπτετε με πλαστικό περιτύλιγμα.
– Μην πλένετε πλαστικά δοχεία τροφίμων στο πλυντήριο πιάτων, όπου οι πλαστικοποιητές μπορεί να διαρρεύσουν στα υπόλοιπα σκεύη σας.
– Αποφύγετε τις φθαλικές ενώσεις, που βρίσκονται σε κάποια πλαστικά δοχεία που επισημαίνονται με τους αριθμούς 3, 6 ή 7, μέσα στο σύμβολο της ανακύκλωσης.
Τα δύο νέα κομμάτια της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.
Πηγή: www.life2day.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβητης, εκδηλωση, τυπου 2, ζωη γλυκια, πατρα, συνδια
Περισσότερα

Εκδήλωση: «Οι επεμβάσεις που θεραπεύουν το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2» από τον Σύλλογο της Πάτρας «Ζωή Γλυκιά» και τη ΣυνΔια

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά» και η ΣυνΔια (Συνεργασία για τη Χειρουργική Θεραπεία…
Αντλία Ινσουλίνης και CGM Συστήματα: Tips στερέωσης για πιο αποτελεσματική λειτουργία
Περισσότερα

Αντλία Ινσουλίνης και CGM Συστήματα: Tips στερέωσης για πιο αποτελεσματική λειτουργία

Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του Διαβήτη με αντλία βασίζεται στην κατάλληλη φροντίδα και προστασία του σημείου έγχυσης. Διαβάστε έξυπνες…