Σακχαρώδης Διαβήτης και σκύλος

Οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν τον απλό , τον κετοξεωτικό και τον υπεροσμωτικό διαβήτη. Στον απλό τα συμπτώματα είναι πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία και προοδευτική απώλεια σωματικού βάρους
διαβητικοί σκύλοι

Είναι η δεύτερη σε συχνότητα ενδοκρινοπάθεια στο σκύλο. Χαρακτηρίζεται από διαταραχές του μεταβολισμού λόγω της απόλυτης ή σχετικής έλλειψης ινσουλίνης. Υπάρχει ο νεανικός Σακχαρώδης Διαβήτης κληρονομικής αιτιολογίας και ο Σακχαρώδης Διαβήτης των ενηλίκων σκύλων που αποτελεί τη συχνότερη μορφή και οφείλεται είτε στην απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης [τύπος 1] είτε στην σχετική έλλειψη της ή την ανταγωνιστική δράση άλλων ορμονών [τύπος 2].

Οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν τον απλό , τον κετοξεωτικό και τον υπεροσμωτικό διαβήτη. Στον απλό τα συμπτώματα είναι πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία και προοδευτική απώλεια σωματικού βάρους, αν και πολλοί διαβητικοί σκύλοι είναι παχύσαρκοι.

Συχνά αυτά τα συμπτώματα δεν ανησυχούν τους ιδιοκτήτες με συνέπεια να μην πηγαίνουν έγκαιρα το ζώο τους στο κτηνίατρο. Στον κετοξεωτικό τα συμπτώματα είναι σοβαρότερα όπως ανορεξία, κατάπτωση, αδυναμία, εμετοί, διάρροια, αφυδάτωση, ολιγουρία, ενώ στον υπεροσμωτικό το ζώο μπορεί να πέσει σε διαβητικό κώμα.
Εκτός από τα παραπάνω μπορεί να διαπιστωθούν και άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι ο καταρράκτης στο οφθαλμό.
Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εικόνα και στις εξετάσεις αίματος και ούρου.
Για τη θεραπεία του διαβήτη χρειάζονται :

  • διαιτητικά μέτρα [ισορροπημένη τροφή και συγκεκριμένος αριθμός γευμάτων]
  • άσκηση καθημερινά
  • ινσουλίνη σε εξατομικευμένο δοσολογικό σχήμα[προσδιορίζεται μετά από καμπύλη γλυκόζης
  • εξουδετέρωση των παθολογικών καταστάσεων που προδιαθέτουν ή επιπλέκουν τον διαβήτη[πυομήτρα, όγκοι μαστού, βακτηριδιακές λοιμώξεις και άλλα.]

Η πρόγνωση είναι καλή στον απλό διαβήτη εφόσον συνεργαστεί και αφοσιωθεί στη θεραπεία ο ιδιοκτήτης του σκύλου. Η πρόγνωση είναι δυσμενής στον νεανικό Σακχαρώδη Διαβήτη και επιφυλακτική στον κετοξεωτικό και υπεροσμωτικό διαβήτη εάν δε γίνει έγκαιρη και σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.
Ειρήνη Αθανασίου, κτηνίατρος
ΠΗΓΗ: http://www.healthypet.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα