Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων με διαβήτη, κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν επιπλοκές που συνδέονται με το δέρμα. Τα καλά νέα είναι πως οι περισσότερες από αυτές είναι εύκολα διαχειρίσιμες, αν ο ασθενής τις αντιληφθεί εγκαίρως. Ο καλός έλεγχος του σακχάρου μπορεί να αποτρέψει τα δερματικά προβλήματα, όπως και πολλές άλλες επιπλοκές που συνδέονται με τον διαβήτη.
1. Βακτηριακές λοιμώξεις
Παρόλο που μπορεί να τις πάθει ο καθένας, οι διαβητικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Τυπικές βακτηριακές λοιμώξεις που ταλαιπωρούν ανθρώπους με διαβήτη είναι το κριθαράκι στο μάτι, εξανθήματα, μολύνσεις των νυχιών και ψευδάνθρακες – βαθιές λοιμώξεις του δέρματος και του ιστού. Συνήθως η μολυσμένο περιοχή θα είναι ζεστή, κόκκινη, πρησμένη και θα πονάει. Η θεραπεία με αντιβιοτικές κρέμες και χάπια συνηθώς είναι αρκετή για να απαλλαγείτε από τέτοιου τύπου δερματικά προβλήματα.
2. Mυκητιασικές λοιμώξεις
Οι άνθρωποι με διαβήτη είναι ευάλωτοι στις μυκητιασικές λοιμώξεις, ειδικά στον μύκητα που ονομάζεται Candida albicans (τα ελληνικά λέγεται ‘ωίδιο το λευκάζον’). Ο μύκητας αυτός δημιουργεί ένα κόκκινο εξάνθημα που προκαλεί κνησμό και συχνά έχει γύρω του μικρές φουσκάλες . Βρίσκεται συνήθως σε περιοχές που είναι ζεστές και υγρές, όπως οι μασχάλες ή ανάμεσα στα δάχτυλα. Άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις είναι η τριχοφυτίαση, το πόδι του αθλητή και οι κολπικές μολύνσεις.
3. Κνησμός
Οι αιτίες του κνησμού μπορεί να είναι πολλές. Στους ανθρώπους με διαβήτη συνήθως οφείλεται σε καντιντίαση, ξηρή επιδερμίδα ή και σε κακή κυκλοφορία του αίματος. Όταν οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος, ενδέχεται τα πόδια να είναι το σημείο του σώματος με τον μεγαλύτερο κνησμό. Για να ανακουφιστείτε μπορείτε να περιορίσετε το μπάνιο και όταν κάνετε να χρησιμοποιείτε απαλό σαπούνι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα για την ξηρή επιδερμίδα αλλά αποφύγετε να την βάλετε στα δάχτυλα των ποδιών.
4. Λεύκη
Η λεύκη είναι μια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από έντονες περιγεγραμμένες αποχρωματισμένες κηλίδες σε διάφορα σημεία του σώματος όπως τα χέρια, το πρόσωπο ή το στήθος. Πρόκειται για μια διαταραχή της μελάχρωσης, όπου τα μελανοκύτταρα καταστρέφονται. Παρόλο που η αιτία της είναι άγνωστη, οι ειδικοί πιστεύουν πως πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση, όπως ο διαβήτης τύπου 1, ενώ η έρευνα έχει δείξει συσχετισμό μεταξύ των δύο. Δεν υπάρχει ίαση, αλλά αντιμετωπίζεται με θεραπεία φωτός και τοπικά στεροειδή. Αν έχετε λεύκη είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, καθώς η επιδερμίδα πλέον δεν έχει φυσική προστασία από τον ήλιο.
5. Δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με νευροπάθεια
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα νεύρα, ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που ονομάζεται νευροπάθεια. Κάποιες φορές η ζημιά προκαλεί απώλεια της αίσθησης στο πόδι. Αν δηλαδή πατήσετε κάτι και τραυματίσετε το πόδι σας ή αν βγάλετε κάποια φουσκάλα, ενδέχεται να μην μπορείτε να το αισθανθείτε. Έτσι, μπορεί να αναπτυχθεί μια ανοιχτή πληγή που ονομάζεται έλκος ποδιού και να επιμολυνθεί. Παρατηρείτε τα πόδια σας καθημερινά για να είστε σίγουροι πως δεν υπάρχει τραυματισμός.
6. Διαβητικές φουσκάλες
Είναι σπάνιο, αλλά κάποιες φορές, οι άνθρωποι με διαβήτη βγάζουν φουσκάλες (bullosis diabeticorum). Οι φουσκάλες μπορεί να βγουν στο πάνω μέρος των δακτύλων, στα χέρια, στα δάκτυλα των ποδιών, στα πέλματα και κάποιες φορές στα πόδια ή στους βραχίονες. Μοιάζουν με φουσκάλες από έγκαυμα. Αν έχετε νευροπάθεια έχετε αυξημένο κίνδυνο να ανπτύξετε αυτές τις φουσκάλες. Τα καλά νέα: Συνήθως δεν πονάνε και υποχωρούν μόνες τους μετά από μερικές εβδομάδες. Ο έλεγχος του σακχάρου είναι η μόνη θεραπεία γι αυτή τη δερματοπάθεια.
7. Ξανθωμάτωση
Ο αδιαχείριστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει ξανθωμάτωση – οζίδια κίτρινου χρώματος που εντοπίζονται στο δέρμα και οφείλονται σε διαταραχή του μεταβολισμού των λιπών. Εμφανίζονται κυρίως στους αγκώνες, στα γόνατα, στην πλάτη, στους γλουτούς, στο τριχωτό του κεφαλιού και στους τένοντες. Συνήθως παρατηρούνται σε νεαρούς άνδρες με διαβήτη τύπου 1 οι οποίοι έχουν υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια. Ο έλεγχος του σακχάρου αποτελεί τη μοναδική θεραπεία.
8. Σκληρόδερμα
Το ένα τρίτο περίπου των ανθρώπων με διαβήτη έχουν συστηματική σκλήρυνση ή αλλιώς σκληρόδερμα , δηλαδή σταδιακή σκλήρυνση και πάχυνση του δέρματος των χεριών. Οι αρθρώσεις των δακτύλων σκληραίνουν και κινούνται δύσκολα. Κάποιες φορές η πάθηση εμφανίζεται στα δάχτυλα των ποδιών και στο μέτωπο. Σπανίως, εμφανίζεται στα γόνατα, τους αγκώνες και τους αστραγάλους. Για άλλη μια φορά, ο έλεγχος του σακχάρου είναι η μοναδική θεραπεία, ενώ η ενυδάτωση ενδέχεται να βοηθήσει.
9. Δακτυλιοειδές κοκκίωμα
Είναι δερματικά εξανθήματα που χαρακτηρίζονται από ροζ ή κόκκινο χρώμα και σχηματίζουν δαχτυλίδι. Συνήθως εμφανίζονται στα δάχτυλα των χεριών και τα αυτιά, ενώ κάποιοι αναφέρουν ελαφρύ κνησμό. Συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία καθώς το εξάνθημα εξαφανίζεται μόνο του χωρίς να αφήσει σημάδια.
10. Μελανίζουσα ακάνθωση
Η μελανίζουσα ακάνθωση είναι μια πάθηση κατά την οποία το χρώμα του δέρματος γίνεται πιο σκούρο, πιο σκληρό και μπορεί να μυρίζει άσχημα. Συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι στις περιοχές του λαιμού, ανάμεσα στα πόδια και στην περιοχή της μασχάλης. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά ο έλεγχος του βάρους μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος. Αν έχετε την πάθηση και δεν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, μιλήστε στον γιατρό σας, καθώς η πάθηση εμφανίζεται συνήθως πριν χτυπήσει ο διαβήτης.
Απόδοση: GlykouliGr
Πηγή: http://www.everydayhealth.com/