Σακχαρώδης Διαβήτης: Ενας στους τρεις πάσχοντες δεν έχει διαγνωστεί

διαβήτης διάγνωση

Ο ένας στους τρεις πάσχοντες με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας δεν το γνωρίζει, καθώς δεν έχει κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Από αυτούς που το γνωρίζουν, μόλις οι μισοί παίρνουν θεραπεία και από αυτούς μόλις οι μισοί είναι «ρυθμισμένοι». Αντίστοιχα στην Ευρώπη, 52 εκατ. άνθρωποι ζουν με διαβήτη, από τους οποίους το 33,1% είναι μη διαγνωσμένοι.
Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε συνέντευξη Τύπου για το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), μια ασθένεια που «εξαπλώνεται» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς: Στην Ελλάδα οι ασθενείς ανέρχονται σε 585.000 και αναμένεται να εκτιναχθούν στις 714.000 στην επόμενη 20ετία (αύξηση 22%).
Για ακόμη μια φορά αναδείχτηκε πως η απουσία δημόσιων δωρεάν δομών Πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι πληρωμές για εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, έχουν δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των ασθενών.
Ετσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ΣΔ υπάρχει στον ασθενή 5 – 10 χρόνια πριν τη διάγνωση. Επίσης, πολλοί ασθενείς έχουν ήδη προχωρημένα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που παθαίνουν έμφραγμα κι έτσι ανακαλύπτουν πως πάσχουν από ΣΔ. Τέλος, ένας στους πέντε, όταν διαγιγνώσκεται με ΣΔ, έχει ήδη πρόβλημα στα μάτια και ένας στους 10 έχει εκδηλώσει κάποια νευροπάθεια.
«Οι μισοί τυφλοί και ακρωτηριασμένοι που κυκλοφορούν στο δρόμο είναι από προχωρημένο διαβήτη που δε διαγνώστηκε έγκαιρα ή επειδή δε λάμβαναν θεραπεία», σημειώθηκε στη συνέντευξη και τονίστηκε ότι «στους φτωχούς πληθυσμούς συναντάμε τα μεγαλύτερα ποσοστά ΣΔ. Επιβαρύνεται η υγεία τους από την κακή διατροφή, τις άσχημες συνθήκες ζωής, κόβουν φάρμακα, κόβουν θεραπείες, δεν πάνε σε γιατρό».
Σε πρόσφατη ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Διαβήτη, αναφέρθηκε πως το 30% των πασχόντων στη χώρα μας «αποφεύγουν» την επίσκεψη στο διαβητολόγο λόγω κόστους. Επίσης, μεγάλο ποσοστό των πιο φτωχών στρωμάτων δεν αθλείται, έχει αντικαταστήσει το κρέας και το ψάρι με υδατάνθρακες και λίπη, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, αφού το 80% περίπου των διαβητικών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Πηγή: http://www.rizospastis.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού
Περισσότερα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμά την Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού με 6 γενναίες γυναίκες

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τις Μάγια Τσόκλη, Ρέα Βιτάλη, Μαρία Πολύζου, Έλενα Μπουζαλά, Ολυμπία Κρασαγάκη και Δανάη Σιώζιου για την Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού