Η πρόωρη εφηβεία συνδέεται με κίνδυνο διαβήτη της κύησης

κύησης

Mεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη της κύησης έχουν γυναίκες των οποίων η έμμηνος ρύση ξεκίνησε σε μικρότερη ηλικία.

Γυναίκες με έναρξη της έμμηνου ρύσης σε νεαρότερη ηλικία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης, που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 στα μωρά, αποκάλυψε νέα έρευνα.
Η νέα έρευνα εστιάζει ιδιαίτερα στην εμμηναρχή και στον διαβήτη της κύησης, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η πρόωρη εμμηναρχή συνδέεται επίσης με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στην ενήλικο ζωή και άλλες ορμονικές ανισορροπίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη της κύησης, αναφέρει η έρευνα. Όταν η έμμηνος ρύση άρχιζε στην ηλικία των 11 ετών αντί των 14 οι γυναίκες είχαν 39% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη της κύησης.
Ο ερευνητής Liwei Chen, του Clemson University, δήλωσε ότι το νέο εύρημα θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι γιατροί θα αρχίσουν να ρωτούν τις γυναίκες πότε άρχισε η έμμηνος ρύση τους για πρώτη φορά, ώστε να καθορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη της κύησης.
Όσες επηρεάζονται μπορεί ενδεχομένως να αντιπροσωπεύουν υψηλού κινδύνου πληθυσμό και θα πρέπει να γίνουν στόχος προγραμμάτων πρόληψης, προειδοποίησαν οι ερευνητές.
Ο διαβήτης της κύησης επηρεάζει μέχρι 7% των εγκύων. Αυξημένος κίνδυνος, αν και χαμηλότερος, επίσης συνέβη όταν η εμμηναρχή εμφανίστηκε στην ηλικία των 12 και 13 ετών, αποκάλυψαν τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Diabetes Care.
Ο καλός έλεγχος του βάρους πριν την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να βοηθά στη μείωση του διαβήτη της κύησης στις συγκεκριμένες γυναίκες, υπέδειξαν οι ερευνητές.
Η έρευνα παρακολούθησε περισσότερες από 27.000 γυναίκες.
Πηγή: http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα